Έκκληση για την πλήρη αναστολή των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ απηύθυναν το βράδυ της Τετάρτης οι πρόεδροι Ρωσίας και Γαλλίας, δηλώνοντας διατεθειμένοι να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να συμβάλλουν στην επίλυση της σύγκρουσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
«Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τα μέρη στη σύρραξη να παύσουν αμέσως και πλήρως πυρ και, το συντομότερο δυνατόν, να συμβάλλουν να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της ρωσικής προεδρίας.
Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν «τη βούληση» να υιοθετήσουν ανακοίνωση που θα εκδοθεί εξ ονόματος των συμπροέδρων της λεγόμενης Ομάδας του Μινσκ για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δηλαδή της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, στην οποία θα απευθύνεται έκκληση για τον «άμεσο» τερματισμό των εχθροπραξιών και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, προστίθεται στο δελτίο Τύπου του Κρεμλίνου, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία των δύο αρχών κρατών.
Πούτιν και Μακρόν συζήτησαν «λεπτομερώς» την κατάσταση κι εξέφρασαν «ανησυχία» για τις συνεχιζόμενες από την Κυριακή εχθροπραξίες «ευρείας κλίμακας», κατά την ίδια πηγή.
Οι τελευταίες συγκρούσεις είναι οι χειρότερες εδώ και χρόνια, πιθανότατα οι πιο σοβαρές μετά την κατάπαυση του πυρός του 1994 στον πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Διεξάγονται σφοδρές μάχες, με οπλισμένα drone, τανκς, ελικόπτερα και πολλαπλά συστήματα πυραύλων, σε μεγάλο μέρος της γραμμής αντιπαράθεσης των εθνικών Αρμενικών δυνάμεων που ελέγχουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν.
Από τότε που ξέσπασαν οι μάχες, στις 27 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 100 άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένων αμάχων - έχουν χάσει τη ζωή τους.
Όπως και στους προηγούμενους κύκλους βίας, και οι δύο πλευρές φαίνεται να υπερβάλλουν στα στοιχεία που δίνουν ως προς τα πλήγματα που προκαλούν στον αντίπαλό τους, ενώ τα στρατιωτικά θύματα που προκλήθηκαν στον αντίπαλό τους και συντηρούν ένα πόλεμο πληροφοριών.
Η Αρμενία μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει 104 θανάτους στρατιωτών και 23 πολιτών.
Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 2.300 μέλη των αυτονομιστικών στρατευμάτων του Καραμπάχ και «κατέστρεψαν 130 άρματα μάχης, 200 μονάδες πυροβολικού, 25 αντιαεροπορικές μονάδες, πέντε αποθήκες πυρομαχικών, 50 αντιαρματικές μονάδες και 55 στρατιωτικά οχήματα».
Οι αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τα θύματα στα δικά τους στρατεύματα, αλλά δήλωσαν ότι περισσότεροι από 12 πολίτες έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν. Η Αρμενία ισχυρίστηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε χάσει 130 στρατιώτες, ενώ άλλοι 200 έχουν τραυματιστεί.
Επικίνδυνος παράγοντας για την κλιμάκωση της νέας κρίσης η Τουρκία
Η επανάληψη, μετά από καιρό, των σφοδρών συγκρούσεων σε αυτόν τον θύλακα του Καυκάσου απειλούν να φέρουν κοντά στη Ρωσία την Τουρκία - μέλος του ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχουν με ξεχωριστές συνθήκες Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν - με την Άγκυρα να έχει διακηρύξει από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή της να στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν με «όλα τα διαθέσιμα μέσα».
Απηχώντας δηλώσεις και άλλων κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος Χούλουσι Ακάρ δήλωσε χθες Τετάρτη, ότι η Άγκυρα θα υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν για τον τερματισμό της «κατοχής» της Αρμενίας.
«Η Τουρκία βρίσκεται σε αλληλεγγύη και θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν καθώς υπερασπίζεται τον λαό και την εδαφική του ακεραιότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακάρ, με την Άγκυρα να φαίνεται ότι εντείνει τη συμμετοχή της στη σύγκρουση του Μπακού με το Γιερεβάν, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της στρατιωτικής υποστήριξης.
Η Αρμενία κατηγόρησε την Τουρκία ότι έστειλε στρατιωτικούς συμβούλους και αξιωματικούς να συμμετάσχουν άμεσα στις μάχες - έναν ισχυρισμό που δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.
Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι η Τουρκία στέλνει μισθοφόρους από τη Συρία, προκειμένου να συμμετάσχουν στις μάχες, στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με τον Γκάρντιαν, τουλάχιστον τρεις Σύριοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν σε μάχες στην αμφισβητούμενη περιοχή, με το δημοσίευμα ουσιαστικά να επιβεβαιώνει τις αναφορές περί ξένης εμπλοκής στη νέα σύρραξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και να αυξάνει τον φόβο ότι η αμφισβητούμενη περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.
Κατά το δημοσίευμα του βρετανικού εντύπου, Σύριοι μαχητές ανέφεραν ότι τουρκική εταιρεία μισθοφόρων τους επιστράτευσε και τους έστειλε στον Καύκασο.
Εξάλλου, αρκετοί άντρες στο τελευταίο προπύργιο της Συρίας στην επαρχία Ιντλίμπ που μίλησαν στον Γκάρντιαν, είπαν ότι στρατιωτικοί διοικητές και μεσίτες τους προσέφεραν εργασία φύλαξης θέσεων παρατήρησης και εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν με συμβόλαια τριών ή έξι μηνών, με μισθό 7.000-10.000 τουρκικές λίρες (700 - 1.000 βρετανικές λίρες) το μήνα - σχετικά μεγάλα χρηματικά ποσά που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από την τρομακτική φτώχεια της Συρίας.
Η τουρκική επέμβαση σε μια διαμάχη την οποία οι ξένες δυνάμεις έχουν παραδοσιακά επιδιώξει να συγκρατήσουν, είναι ένας επικίνδυνος νέος παράγοντας που απειλεί να παρατείνει τις αιματηρές συγκρούσεις, αναφέρουν οι αναλυτές.
Στις μάχες της Τετάρτης, η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι χρησιμοποίησε βαρύ πυροβολικό σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή και σκότωσε τρεις πολίτες στην πόλη του Martakert. Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ισχυρίζεται ότι 14 από τους πολίτες του έχουν πεθάνει από την Κυριακή, δήλωσε ότι απέρριψε αρκετές αντεπιθέσεις της Αρμενίας. Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση των ισχυρισμών καμίας από τις δύο πλευρές.
Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν αρνούνται ότι Σύριοι μαχητές πολεμούν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατηγορούν - χωρίς αποδείξεις - την Αρμενία ότι χρησιμοποιεί άνδρες από κουρδικές μαχητικές ομάδες.
Το ενδεχόμενο ισχυρής εμπλοκής της Τουρκίας στη σύγκρουση παρακολουθείται στενά από τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται ήδη στην απέναντι πλευρά με το μέλος του ΝΑΤΟ, στις συγκρούσεις σε Λιβύη και Συρία.
Η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων, τόσο του Αζερμπαϊτζάν όσο και της Αρμενίας. Διαθέτει επίσης στρατιωτική βάση στην Αρμενία.
Η συμμετοχή της Τουρκίας αυξάνει και την επιφυλακή στην Ευρώπη, με τον πρόεδρο Μακρόν να κατηγορεί την Άγκυρα για «απερίσκεπτες και επικίνδυνες» δηλώσεις υποστήριξης του Αζερμπαϊτζάν.
Η πρόσφατη έξαρση των συγκρούσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και η συμμετοχή της Τουρκίας, αναμένεται να απασχολήσει την απογευματινή σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.
Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία βρίσκονται σε σύγκρουση για την ορεινή περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης. Μια δύσκολη κατάπαυση του πυρός το 1994, άφησε πίσω της περίπου 30.000 νεκρούς. Από τότε, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν υπό τον έλεγχο των εθνικών αρμενικών δυνάμεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας