Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Οι αποκαλύψεις για τη δολοφονία 21χρονου από άνδρα των ειδικών δυνάμεων προκάλεσαν συγκρούσεις στο κέντρο των Σκοπίων μεταξύ οργισμένου πλήθους και αστυνομίας και την αποχώρηση από τον κυβερνητικό σχηματισμό του μικρού κόμματος DOM | AP Photo/ Boris Grdanoski

Ζητούν την παραίτηση Γκρούεφσκι

Ολο και πιο απομονωμένος νιώθει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς χθες αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό το μικρό κόμμα Δημοκρατική Ανανέωση της Μακεδονίας - DOM, που είχε το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος και εκπροσωπείται στη Βουλή με μία βουλευτή, την αρχηγό του κόμματος, Λιλιάνα Πόποφσκα.

Η αποχώρηση του DOM έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τις συγκρούσεις στο κέντρο των Σκοπίων, μεταξύ οργισμένου πλήθους και της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 38 πολίτες και έξι αστυνομικοί.

AP Photo/Vangel Tanurovski

Το βράδυ της Τρίτης, ένα πλήθος 2.000 (κυρίως νέοι) συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας και διαδήλωσε ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης μετά τις αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 21χρονου Μάρτιν Νέσκοφσκι, από αστυνομικό των ειδικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών για την εκλογική νίκη του Γκρούεφσκι, πριν από τέσσερα χρόνια.

AP Photo/Boris Grdanoski

Αρχικά, η αστυνομία είχε ισχυριστεί πως βρέθηκε το πτώμα του νεαρού κοντά στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και απέδιδε τον θάνατό του σε παθολογικά αίτια.

Ομως μάρτυρες κατήγγειλαν πως είδαν αστυνομικό της ομάδας ελίτ, «Τίγρεις», να ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου το θύμα.

Ο αστυνομικός, ο οποίος ανήκε στην προσωπική φρουρά του πρωθυπουργού, συνελήφθη πολύ αργότερα και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλακή.

Οι συνομιλίες

AP Photo/Boris Grdanoski, File

Ομως την Τρίτη, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ έδωσε στη δημοσιότητα τηλεφωνικές συνομιλίες (προϊόν υποκλοπής) του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι και στελεχών της κυβέρνησης, από τις οποίες αποκαλύπτεται πως έγινε τότε συνειδητή προσπάθεια από την κυβέρνηση να συγκαλυφθεί η δολοφονία του νεαρού διαδηλωτή.

Στις ίδιες συνομιλίες γίνεται λόγος και για προσπάθεια να συσκοτιστεί το γεγονός από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αποκαλύψεις εξόργισαν τους πολίτες, κυρίως τους νέους και τους φοιτητές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στο κέντρο και άρχισαν να φωνάζουν προς τις αστυνομικές δυνάμεις «Δολοφόνοι, δολοφόνοι» και «Παραιτήσου Γκρούεφσκι».

AP Photo/Boris Grdanoski

Ακολούθησαν συγκρούσεις και επίθεση των νεαρών σε κυβερνητικά κτίρια και έγιναν και 30 συλλήψεις. Σημειώθηκαν πολλές φθορές και κάηκαν πέντε αστυνομικά οχήματα, ενώ «χάθηκαν» και 22 ασπίδες των ΜΑΤ.

Το πλήθος ανέμιζε δίπλα δίπλα την εθνική αλλά και την αλβανική σημαία, σε μια ένδειξη ενότητας απέναντι στην αστυνομική βία και την αυταρχική διακυβέρνηση του εθνικιστή Γκρούεφσκι.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «έστησε» τα επεισόδια, υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές όχι μόνο δεν προσήλθαν αυθόρμητα αλλά ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία προβοκάτσιας και πληρώθηκαν από τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση.

Η υπουργός Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, απέρριψε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και έκανε λόγο για «μονταρισμένες» υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες.

Οργουελιανό μοντέλο

Ο Ζάεβ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι, ότι έχουν δημιουργήσει ένα οργουελιανό μοντέλο διακυβέρνησης όπου κυριαρχούν οι τηλεφωνικές υποκλοπές. Σύμφωνα με τον Ζάεφ, παρακολουθούνται συστηματικά από τις αρχές ασφαλείας πάνω από 20.000 πολίτες, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, δικαστές, δημοσιογράφοι, διπλωμάτες, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης.

Από τις παρακολουθήσεις προέκυψε ότι η κυβέρνηση επενέβαινε με απροκάλυπτο τρόπο στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ασκούσε διώξεις σε πολιτικούς της αντιπάλους, νόθευε τα εκλογικά αποτελέσματα και στήριζε τη διαφθορά.

Ο Ζάεφ κατονόμασε ως επικεφαλής του δικτύου των μαζικών υποκλοπών τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ, Σάσο Μιγιάλκοφ, πρώτο εξάδελφο του πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ο Γκρούεφσκι ισχυρίζεται ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν από ξένη μυστική υπηρεσία, την οποία δεν κατονομάζει, και πως η αντιπολίτευση προσπαθεί να τον ανατρέψει με πραξικόπημα.

Εισαγγελική αρχή στα Σκόπια έχει απαγγείλει κατηγορίες κατά του Ζάεφ και άλλων τεσσάρων ατόμων πως κατείχαν αντίγραφα από παράνομες τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης προσπάθησε, με όπλο τις συνομιλίες αυτές, να εκβιάσει τον πρωθυπουργό με στόχο να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχθούν εκλογές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζητούν την παραίτηση Γκρούεφσκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας