Νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το τι προηγήθηκε του πρόσφατου ναυαγίου περίπου 800 μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, λίγες ώρες μετά την κηδεία στη Μάλτα των 24 ανώνυμων νεκρών οι οποίοι ανασύρθηκαν από τη θάλασσα και θάφτηκαν μέσα σε φέρετρα που έφεραν μόνο τους αριθμούς από δείγματα του DNA τους.
Σύμφωνα με την εισαγγελία στην Κατάνια της Σικελίας, από τις μαρτυρίες επιζώντων προκύπτει πως οι δουλέμποροι είχαν φυλακίσει επί ένα μήνα περί τους 1.000-1.200 ανθρώπους σε αποθήκη στα περίχωρα της Τρίπολης της Λιβύης, όπου ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου πολλούς από αυτούς. «Τους έδειραν βάναυσα με κλομπ επειδή δεν υπάκουαν στις εντολές τους.
Οι ξυλοδαρμοί προκάλεσαν αρκετούς θανάτους. Ορισμένοι άλλοι πέθαναν από πείνα» ανέφεραν οι εισαγγελείς, ενώ ένας επιζών κατέθεσε πως είχε δει λεφτά να αλλάζουν χέρια μεταξύ ενός διακινητή κι ενός Λίβυου αστυνομικού πριν από τον απόπλου. Το αντίτιμο που είχαν καταβάλει ήταν από 1.000 ώς 7.000 ευρώ το «κεφάλι».
Αυτοί που «γλίτωσαν» μεταφέρθηκαν με φορτηγά σε βάρκες και μετά σε αλιευτικό σκάφος. Σε μια βάρκα οι δουλέμποροι σκότωσαν ένα αγόρι επειδή σηκώθηκε χωρίς να ζητήσει άδεια και πέταξαν το πτώμα του στη θάλασσα. Οσοι είχαν πληρώσει τα λιγότερα, στοιβάχτηκαν και κλειδώθηκαν στα δύο αμπάρια του πλοιαρίου και τα πτώματά τους τους δεν αναμένεται να βρεθούν ποτέ...
Οι εφημερίδες «Repubblica» και «Monde», εν τω μεταξύ, αποκάλυψαν πως -μέσω υποκλοπών- η ιταλική αστυνομία έχει καταγράψει πλήθος τηλεφωνικών συνομιλιών που καταδεικνύουν την εξαιρετική οργάνωση των κυκλωμάτων trafficking και τη διεθνή διακίνηση χρημάτων από δουλέμπορους που θησαυρίζουν.
«Δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορούμε να εισπράξουμε τα λεφτά σε οποιαδήποτε χώρα: ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Νορβηγία, Ισραήλ, όπου θέλετε» φέρεται να λέει ένας διακινητής ονόματι Μεντάν συνομιλώντας με νεαρό από την Γκάνα, που ήθελε να φύγει για την Ευρώπη. Το «πράσινο φως» το δίνουν μόνο τα χρήματα: πρέπει να δοθούν προκαταβολικά, αλλά κυρίως με ασφάλεια για να μην μπορεί να εντοπιστεί η διαδρομή τους, αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ.
Εκατοντάδες συνομιλίες σαν κι αυτή έχουν καταγραφεί, από τη Λιβύη προς άλλες χώρες και αντιστρόφως. Ο τζίρος μόνο ενός από τα κυκλώματα δουλεμπορίας, που εξαρθρώθηκε από την εισαγγελία του Παλέρμο, ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει την αφετηρία αυτών των χρημάτων. Ειδικοί πιστεύουν πως ο «θησαυρός» των διακινητών είναι καλά κρυμμένος σε τράπεζες του Ντουμπάι και έχει επενδυθεί σε διάφορα περίπλοκα χρηματοπιστωτικά εργαλεία.
Ο Αιθίοπας Ερμίας Γκερμάι διαθέτει λογαριασμούς σε Ισραήλ και Σουηδία. «Εχω κερδίσει μέχρι τώρα τόσα χρήματα ώστε μπορώ να ζήσω άνετα για τα επόμενα 20 χρόνια. Από κάθε πλοιάριο κερδίζω 80.000 δολάρια» ακούγεται να λέει στο τηλέφωνο. Ο δε «στρατηγός» Μεντάν, ένας 34χρονος από την Ερυθραία, φέρεται να έχει ήδη αγοράσει στην κόρη του έπαυλη αξίας 13 εκατομμυρίων ευρώ. «Πηγαίνω στο Ντουμπάι, καταθέτω τα λεφτά στην τράπεζα κι επιστρέφω στην Ευρώπη» εξηγεί. Εχει όμως ένα παράπονο: θα προτιμούσε να καταθέτει τα χρήματά του στον Καναδά ή στις ΗΠΑ. Εκεί, λέει, δεν ενδιαφέρονται για την προέλευσή τους...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας