Μεγάλη βάρκα ασφυκτικά γεμάτη μετανάστες ανετράπη μεταξύ της Λιβύης και του ιταλικού νησιού Λαμπεντούσα, κατά την διάρκεια της νύχτας, εν πλω για την Ιταλία. Εικοσιτέσσερις είναι μέχρι τώρα οι νεκροί, 28 οι διασωθέντες, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, οι αγνοούμενοι πρέπει να ξεπερνούν τους 600. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των Ιταλικών αρχών, με τη συμμετοχή του ιταλικού λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού και δυο πλοίων με σημαία Μάλτας.
Το λιμενικό σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι το σκάφος μήκους περίπου 20 μέτρων βυθιζόταν καθώς εμπορικό πλοίο με σημαία Πορτογαλίας πλησίαζε προσπαθώντας να διασώσει τους επιβάτες. Στο πλοίο επιβιβάστηκαν 28 άτομα, αλλά στη συνέχεια η βάρκα ανετράπη και εκατοντάδες βρέθηκαν στη θάλασσα.
Το πρακτορείο ANSA μετέδωσε ότι η βάρκα χωρούσε έως και 700 άτομα, αλλά οι αρχές προς το παρόν δηλώνουν ότι δεν έχουν τρόπο να επιβεβαιώσουν πόσοι ήταν οι επιβάτες και πόσοι μπορούν ακόμα να σωθούν. Ο αριθμός αναμένεται να αποσαφηνιστεί με τις μαρτυρίες των επιζώντων, παρόλο που αρκετοί σοροί μπορεί να μην βρεθούν ποτέ. «Υπάρχουν μεγάλες κηλίδες καυσίμων στη θάλασσα, κομμάτια ξύλου και σωσίβια» είπε ο αξιωματικός της ιταλικής ακτοφυλακής, Αντονίνο Ιράσο, που υποστήριξε μιλώντας στο κανάλι Sky TG24 ότι μια από τις πιθανότερες αιτίες του ναυαγίου είναι η μετακίνηση μαζικά των επιβατών προς την πλευρά που πλησίαζε το εμπορικό πλοίο για αν τους διασώσει.
Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν μεταξύ αυτών που παρακολουθούν από κοντά την είδηση. «Υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς» είπε στην ομιλία του σήμερα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και έσκυψε το κεφάλι προσευχόμενος, όπως έκαναν και οι χιλιάδες πιστοί που τον παρακολουθούσαν. Οι διασωθέντες και οι σοροί του τραγικού ναυαγίου πρόκειται να μεταφερθούν στην Κατάνη της Σικελίας.
Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, η τραγωδία αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500.
Και η Ευρώπη παρακολουθεί αμέτοχη....
Οι θάνατοι είναι βέβαιο ότι θα εντείνουν τις φωνές εκείνων που ζητούν από τις Βρυξέλλες να στηρίξουν την Ρώμη ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο με την ονομασία Mare Nostrum που πέρσι έσωσαν 100.000 ζωές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian οι «φόβοι» που εκφράζονται από ηγεσίες, πολιτικούς και ευρωπαϊκή γραφειοκρατία ότι τέτοιους είδους επιχειρήσεις ενθαρρύνουν την προσέλευση μεταναστών στην Ευρώπη, είναι τελείως αβάσιμοι. Στην Τρίπολη της Λιβύης, ένας δουλέμπορος είπε σε δημοσιογράφο της εφημερίδας ότι έτσι κι αλλιώς δεν είχε ακούσει ποτέ ότι υπήρχε κάποια επιχείρηση με την ονομασία Mare Nostrum και φυσικά δεν γνώριζε ότι δεν είχε τερματιστεί.
«Δεν το έχω ακούσει....Τι είναι αυτό; Ξεκίνησε το 2009;», απάντησε στη σχετική ερώτηση ο δουλέμπορος απορημένος, λέγοντας ότι το δίκτυο του οργανώνει 20 ταξίδια την εβδομάδα το καλοκαίρι. «Πολλοί θα ανέβουν στην βάρκα, ακόμα και εάν δεν υπάρχει επιχείρηση διάσωσης», είπε.
Το «παιχνίδι» με τον θάνατο στη Μεσόγειο για πολλούς μετανάστες είναι η λιγότερο κακή επιλογή. Πολλοί που ρωτήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στη Λιβύη- γράφει ο Guardian- είπαν ότι θα συνεχίσουν παρά τις συνεχείς τραγωδίες. Οπως ο Μοχάμεντ Αμπντάλα, 21 ετών από το Νταρφούρ, που γλύτωσε από τον πόλεμο στο Σουδάν για να βρεθεί μπροστά σε έναν άλλον στη Λιβύη: «Γίνεται πόλεμος στην πατρίδα μου, δεν υπάρχει ασφάλεια, ισότητα ή ελευθερία. Αλλά εάν μείνω εδώ, στη Λιβύη, είναι σαν την πατρίδα μου.... Πρέπει να πάω στην Ευρώπη»
Στο λιβυκό λιμάνι της Μισράτα, οι άνδρες της ακτοφυλακής είπαν στην βρετανική εφημερίδα ότι τα ταξίδια των δουλεμπόρων θα συνεχιστούν, γιατί και οι ίδιοι δεν έχουν τα μέσα για να τα σταματήσουν. Σε όλη την δυτική Λιβύη, από όπου οι δουλέμποροι ξεκινούν ως επί το πλείστον τα ταξίδια τους, λειτουργούν μόνο τρία σκάφη της ακτοφυλακής. Αλλο ένα είναι χαλασμένο και τέσσερα ακόμα βρίσκονται στην Ιταλία για επισκευές και τα πληρώματα τους έχουν ήδη ενημερώσει τους συναδέλφους τους ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν εάν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών. «Η διακίνηση μεταναστών έχει αυξηθεί πολύ φέτος» είπε ο επικεφαλής της ακτοφυλακής στη Μισράτα Ταουφικ Αλ Σκάιλ. «Και όταν μπει το καλοκαίρι και ο καιρός βελτιωθεί κι άλλο, εάν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια από την Ευρώπη, τότε η αύξηση θα είναι δραματική»
Η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children- μια από τις βασικές οργανώσεις που βοηθούν τους μετανάστες με την άφιξη τους στην Ιταλία- κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αρχίσουν επειγόντως συνομιλίες μέσα στις επόμενες 48 ώρες και να αρχίσουν πάλι τις επιχειρήσεις διάσωσης. «Είναι η ώρα να βάλουμε την ανθρωπιά μας πάνω από την πολιτική και να ξαναρχίσουμε αμέσως τις διασώσεις» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποστρέφει το βλέμμα της ενώ χιλιάδες πνίγονται στις ακτές της»
Στην Ιταλία μέσα στην εβδομάδα ο Αβραμόπουλος
Στην Ιταλία θα βρεθεί στις 23 Απριλίου ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Ευρωπαίος επίτροπος θα επισκεφθεί τη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση, σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα.
Αξίζει όμως να σημειωθεί πως ο κ. Αβραμόπουλος θα βρεθεί στην Ιταλία μετά από ένα ακόμα ναυάγιο με θύματα εκατοντάδες μετανάστες, με τον αριθμό των θυμάτων στη θάλασσα της Μεσογείου να ξεπερνά τους 1.500 από την αρχή του έτους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας