«Το λέω ανοιχτά: όποιος δεν αποκαλεί έναν τρομοκράτη “τρομοκράτη”, είναι συνεργός του. Ακριβώς όπως οι τρομοκράτες δολοφόνησαν τον εισαγγελέα μας [στην Κωνσταντινούπολη], έτσι κι όσοι τους στηρίζουν είναι επίσης τρομοκράτες». Τάδε έφη χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, «δείχνοντας» μάλιστα δημόσια τους νέους αποδιοπομπαίους τράγους.
Ο ένας «ένοχος» που κατονόμασε είναι όσα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, «άνοιξαν διάπλατα τις σελίδες και τις οθόνες τους στην προπαγάνδα των τρομοκρατών» (ήδη διενεργείται εισαγγελική έρευνα σε βάρος επτά τουρκικών εφημερίδων). Ο δεύτερος κατονομαζόμενος από τα προεδρικά χείλη είναι «ορισμένοι βουλευτές του CHP [του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος] και του HDP [του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος], που δεν αποκαλούν τους τρομοκράτες “τρομοκράτες” και κατηγορούν τις δυνάμεις ασφαλείας για κρατική τρομοκρατία»...
Θεσμική κρίση
Συγκεκαλυμμένα προεκλογικού χαρακτήρα, η προεδρική αυτή παρέμβαση αποτελεί την τελευταία απόδειξη της βαθιάς θεσμικής κρίσης στην Τουρκία, που άρχισε με το ξήλωμα του δικαστικού σώματος και των σωμάτων ασφαλείας - εν προκειμένω με αφορμή το «ξεδόντιασμα» του έτερου «ενόχου», του «παρακράτους» του ιεροκήρυκα Γκιουλέν.
Κλιμακώθηκε με την τακτική φίμωση των social media και των επικριτικών προς την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση ΜΜΕ, καθώς και με την παγίωση του αστυνομικού κράτους, μέσα από την εφαρμογή του νέου νομοθετικού «πακέτου ασφαλείας». Και τώρα κλιμακώνεται, δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών, από την έκβαση των οποίων θα κριθεί το μεγάλο διακύβευμα του Ερντογάν: η προσωπική του ανάδειξη, μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης και της μετάβασης της Τουρκίας σε ένα προεδρικό σύστημα, σε απόλυτο ηγεμόνα.
Η στοχευμένη φραστική επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση του CHP και στο ανερχόμενο HDP ουδόλως είναι τυχαία. Για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την υλοποίηση των σχεδίων Ερντογάν απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη νέα Βουλή. Συνεπώς, θα πρέπει το AKP να βγει από την κάλπη ενισχυμένο, το CHP να αποδυναμωθεί και το HDP (που συσπειρώνει την κρίσιμη κουρδική ψήφο) να μην καταφέρει τελικά να ξεπεράσει το εκλογικό πλαφόν, που έχει οριστεί στο υπερβολικό ποσοστό του 10%!
Εχοντας ανεβάσει τόσο ψηλά τον πήχη, ο Τούρκος πρόεδρος λέγεται ότι ενεπλάκη προσωπικά -πλην παρασκηνιακά, μια και συνιστά παράβαση του θεσμικού του ρόλου- μέχρι και στην κατάρτιση της λίστας που κατέθεσε το κυβερνών AKP με τους προτεινόμενους υποψήφιους βουλευτές του, «καπελώνοντας» έτσι στην κομματική ηγεσία και πριμοδοτώντας άτομα του στενού περιβάλλοντός του (όπως π.χ. τον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και τον δικηγόρο του, Αλί Οζκαγιά).
«Εγιναν ορισμένες αλλαγές στη λίστα που υποβάλαμε στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο», αρκέστηκε να δηλώσει χθες ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. «Το πρωινό της 8ης Ιουνίου», όταν θα έχουν κλείσει οι κάλπες, «όσοι προσδοκούσαν να υπάρξει κλίμα χάους στην Τουρκία θα διαψευσθούν» πρόσθεσε. «Κι αυτό επειδή εκτελούμε τα καθήκοντά μας με τον σωστό τρόπο»...
«Υπηρετώ τον λαό»
«Στη χθεσινή ομιλία του, ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε πως θεωρεί το αξίωμά του ως μία θέση για να υπηρετεί τον λαό, παρά ως μία ευκαιρία για να εγκαθιδρύσει ένα αυταρχικό καθεστώς», επισημαίνει η φιλοκυβερνητική «Sabah». «Τόνισε την ανάγκη ενός νέου συντάγματος για μία Νέα Τουρκία. Και συμπλήρωσε πως ένα προεδρικό σύστημα είναι κομβικό για να πετύχει η χώρα τους μελλοντικούς της στόχους».
«Επί 40 χρόνια η Τουρκία αναλώθηκε σε πραξικοπήματα και κυβερνητικές συμμαχίες», διακήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος - «ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος» όπως φρόντισε να τονίσει. «Οσοι αντιτίθενται στο προεδρικό σύστημα, συμπεριφέρονται λες και η Τουρκία έχει το τέλειο κοινοβουλευτικό πολίτευμα», συμπλήρωσε ανερυθρίαστα μπροστά σε ένα φιλικό προς τον ίδιο ακροατήριο, που απαρτιζόταν από τοπικούς αξιωματούχους.
Κι αμέσως μετά αναχώρησε για την προγραμματισμένη συνάντησή του στην Αγκυρα με τον (επισκεπτόμενο μέχρι τις 10 του μήνα) πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, όπου βασικά θέματα στην ατζέντα ήταν -πέραν της ελευθερίας έκφρασης- η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, οι εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε., το Κυπριακό, καθώς και η επικείμενη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 15 του μήνα, με θέμα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας