ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ «πόνο» του κι ο Μπόρις με το Brexit! Πού αλλού θα επικέντρωνε άλλωστε το διεθνές ντεμπούτο του στη σύνοδο κορυφής του G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας ο Βρετανός πρωθυπουργός, αν όχι στη διαφήμιση του διακαούς πόθου του να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από το ευρωπαϊκό μπλοκ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία;
«Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να ακούν τα πολύ λανθασμένα μηνύματα που αναδύονται από ορισμένους βουλευτές, οι οποίοι νομίζουν ότι θα σταματήσουν το Brexit. Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει πως βουλευτές και πολιτικοί δεν μπορούν να επιλέγουν ποιες δημόσιες ψηφοφορίες σέβονται» διαμήνυσε χθες ανώτερος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης από το Μπιαρίτς, στον απόηχο αφενός των διμερών επαφών που είχε ο Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της συνόδου με τους δύο Ντόναλντ -Τραμπ και Τουσκ- και αφετέρου της αποκάλυψης πως ο -μη εκλεγμένος από τον λαό- πρωθυπουργός εξετάζει όντως σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλει κλείσιμο του βρετανικού Κοινοβουλίου για να παρακάμψει αντιδημοκρατικά τους βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης που απεργάζονται σχέδια αποτροπής μιας άτακτης εξόδου από την Ε.Ε.!
Το κλίμα του πρώτου του τετ α τετ την Κυριακή με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν αναμενόμενα κάτι παραπάνω από θερμό. Ο Τραμπ τον παίνεψε ως τον «κατάλληλο» άνθρωπο να υλοποιήσει το Brexit, βγάζοντας «την άγκυρα από τον αστράγαλο» του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως είπε χαρακτηριστικά, προτού του τάξει δελεαστικά (και διόλου ρεαλιστικά) τη «γρήγορη» σύναψη μιας «πολύ μεγάλης εμπορικής συμφωνίας» με τις ΗΠΑ μετά το διαζύγιο.
Παγωμάρα επικράτησε απ’ την άλλη στην πρώτη συνάντηση του Τζόνσον με τον Τουσκ. Ηδη από το Σάββατο οι δύο άντρες είχαν ανταλλάξει δημοσίως καρφιά για το ποιος από τους δύο θα μείνει στην Ιστορία ως ο «κύριος χωρίς συμφωνία» (mister no deal), καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός επιχειρεί μεθοδικά να αποσείσει την ευθύνη μιας άτακτης αποχώρησης, φορτώνοντάς την εξ ολοκλήρου στους Ευρωπαίους που απορρίπτουν την αξίωσή του για κατάργηση του backstop στα ιρλανδικά σύνορα.
Νομικές συμβουλές
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φέρεται να εκνευρίστηκε ιδιαιτέρως από το γεγονός πως ο συνομιλητής του δεν παρουσίασε καμία απτή και άμεσα εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση για αντικατάσταση του backstop, αποφεύγοντας παράλληλα να του πει κατάμουτρα όσα φρόντισε να διαλαλήσει αργότερα με συνεντεύξεις του σε βρετανικά ΜΜΕ. Και δη πως, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, σκοπεύει να παρακρατήσει «πολύ σημαντικό» μέρος από τις 39 δισεκατομμύρια λίρες που η προκάτοχός του Τερέζα Μέι συμφώνησε να καταβάλει στο πλαίσιο τακτοποίησης των βρετανικών οικονομικών εκκρεμοτήτων προς την Ε.Ε.
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πληρώσει όσα οφείλει, η Ε.Ε. δεν θα διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία» μετά το διαζύγιο, προειδοποίησε ο συντονιστής για το Brexit στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Στο μεσοδιάστημα, πίσω στο Λονδίνο έχει προκαλέσει σάλο η αποκάλυψη της εφημερίδας Observer πως ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε τη νομική συμβουλή του γενικού εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ για το κατά πόσον μπορεί να παύσει τη λειτουργία της Βουλής επί πέντε βδομάδες -από τις 9 Σεπτεμβρίου μέχρι τις παραμονές της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου- ούτως ώστε να καταστεί πλέον πολύ αργά για τους βουλευτές να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 του μηνός.
Παρ’ ότι μια τέτοια εξωφρενική απόπειρα θα καταλήξει να κριθεί στα δικαστήρια, δίνει έναν παραπάνω λόγο βιασύνης στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που συναντάται σήμερα με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και «αντάρτες» βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών.
Επιδίωξη του Κόρμπιν είναι να συγκεντρώσει αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την πρόταση μομφής που σκέφτεται να καταθέσει όταν ξανανοίξει η Βουλή από τις θερινές διακοπές στις 3 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ρίξει την κυβέρνηση Τζόνσον, να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, να αναβάλει το Brexit και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το σχέδιο του Κόρμπιν σκοντάφτει ακόμα πάντως στις ενστάσεις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αρκετών μετριοπαθών Συντηρητικών, οι οποίοι και αντιτίθενται στην πρωθυπουργοποίησή του και προκρίνουν την ψήφιση νομοθεσίας που θα μπλοκάρει μια έξοδο χωρίς συμφωνία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας