Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.6° 20.2°
2 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.0° 19.2°
3 BF
61%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.5° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
67%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
0 BF
77%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 20.8°
3 BF
64%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.9° 16.0°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
5 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
82%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
1 BF
53%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.7° 20.6°
1 BF
48%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.0° 19.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
66%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
0 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Από την περσινή σύνοδο G7 στον Καναδά | EPA / NEIL HALL / POOL

Από εφτά χωριά χωριάτες

Επισήμως, η σύνοδος κορυφής των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο), που ξεκινά τις εργασίες της στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς, με οικοδεσπότη τον πάντα φιλόδοξο Εμανουέλ Μακρόν, έχει στόχο να μπαλώσει κάπως το «μπάχαλο» της προηγούμενης συνόδου, στον Καναδά, και να επαναφέρει ένα πλαίσιο μίνιμουμ συνεννόησης στις διεθνείς σχέσεις, και ιδιαίτερα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Οπως ίσως θα θυμάστε, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε πέρσι τον Ιούνιο σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς και οι έξι επίσημοι συνδαιτυμόνες του -ναι, ακόμη και η Τερέζα Μέι με τον Ιάπωνα Σίνζο Αμπε!- τον σνόμπαραν επιδεικτικά, «τιμωρώντας τον» με σιωπή και απομόνωση για τις χαοτικές μονομερείς παρεμβάσεις του σε μια σειρά καυτών θεμάτων, όπως η αποχώρηση από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, η κήρυξη εμπορικών πολέμων με την Κίνα, την Ε.Ε. και άλλες μεγάλες εμπορικές δυνάμεις, η εγκατάλειψη της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν και πάει λέγοντας. Ξέρετε, τότε που ο πολύς πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον οικοδεσπότη του, πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, «απατεώνα» με φόντο τις εμπορικές εντάσεις και αρνήθηκε να υπογράψει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Οι πιο αισιόδοξοι ίσως πίστευαν, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, ότι ο Μακρόν... κάτι θα κατάφερνε: μετά το φιάσκο του Καναδά. Κι όμως, στον έναν και κάτι χρόνο που μεσολάβησε από το προηγούμενο ραντεβού, ο Τραμπ φρόντισε να κάνει τον κόσμο μας ακόμη πιο επικίνδυνο, αποχωρώντας από τη συνθήκη για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, σφίγγοντας συνεχώς τον οικονομικό, πολιτικό αλλά και στρατιωτικό πλέον κλοιό γύρω από το Ιράν και βέβαια, εντείνοντας τον εμπορικό πόλεμο και βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο τα υφιστάμενα ρήγματα με Κίνα, Ρωσία και Ευρώπη. Για... σιγουριά μάλιστα, έριξε προχτές κι άλλη μια αντικινεζική «βόμβα», ανακοινώνοντας την πώληση 75 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ταϊβάν!

Οπως εξηγεί ο Ρόμπερτ Γκούτμαν, επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ο Τραμπ θα πάει και στο Μπιαρίτς σαν... ελέφαντας σε υαλοπωλείο - ελέφαντας, και όχι ταύρος, γιατί αυτό είναι το ζώο-μασκότ των Ρεπουμπλικανών... «Ο Τραμπ δεν έρχεται ως αρχηγός κράτους, αλλά ως πολιτικός που αγωνίζεται να επανεκλεγεί» τον Νοέμβριο του 2020 και που ως εκ τούτου «απευθύνεται μόνο στην εκλογική του βάση».

Το σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική» βρίσκεται σε απόλυτη σύγκρουση με το θέμα που έχει επιλεγεί από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη σύνοδο του G7 και είναι «η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον κόσμο».

Για να μη γίνει λόγος για το κλίμα, που βρίσκεται επίσης στην ημερήσια διάταξη, αλλά όλοι έχουν κατανοήσει το χάσμα που χωρίζει τις ΗΠΑ του Τραμπ και όλους τους άλλους ως προς το θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για να προληφθούν οι... εχθροπραξίες τύπου Κεμπέκ, το Παρίσι αποφάσισε λέει να δώσει άτυπο χαρακτήρα στις συνομιλίες και έχει εγκαταλείψει κάθε φιλοδοξία για την υπογραφή ενός κοινού ανακοινωθέντος!

Επάνοδος της Ρωσίας

Αλλωστε, προτού καν φτάσει στο Μπιαρίτς, ο Τραμπ έριξε κι άλλη «χειροβομβίδα», δηλώνοντας ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής στο σχήμα G8 με την επάνοδο της Ρωσίας, η οποία έχει αποκλειστεί από το 2014 εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας – πρόταση που απέρριψε μετά βδελυγμίας χτες η Ευρωπαϊκή Ενωση, υψώνοντας ως... ανάχωμα την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν.

Και, φυσικά, ο αμίμητος Τραμπ φρόντισε και αυτή τη φορά να βρίσει προκαταβολικά τον οικοδεσπότη του, καταγγέλλοντας πριν από λίγες εβδομάδες τη «βλακεία του Μακρόν» στο θέμα της φορολόγησης των (αμερικανικών) κολοσσών του διαδικτύου και απείλησε να αντεπιτεθεί κατά του γαλλικού κρασιού μέσω της αύξησης των δασμών! 

Ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει ότι θα πετύχει τουλάχιστον μια κίνηση καλής θέλησης του Τραμπ ως προς το Ιράν. Το Παρίσι προτείνει συγκεκριμένα στην αμερικανική κυβέρνηση να κάνει μια παύση στις κυρώσεις αποδεχόμενη εξαιρέσεις που θα επέτρεπαν στην Τεχεράνη να εξαγάγει μέρος του πετρελαίου της.

Ομως και εδώ οι απόπειρες γαλλικής μεσολάβησης φαίνεται να έχουν εκ προοιμίου εξουδετερωθεί με ένα δολοφονικό tweet. «Κανείς δεν μιλά εκ μέρους των ΗΠΑ εκτός των ίδιων των ΗΠΑ», προειδοποίησε ο Τραμπ, κατηγορώντας μάλιστα τον Γάλλο ομόλογό του ότι «αλλοιώνει το μήνυμα της Ουάσινγκτον προς την Τεχεράνη». 

Σε τελική ανάλυση, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει μόνον έναν σύμμαχο στο Μπιαρίτς, κι αυτόν... λειψό: τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, που έφαγε ήδη την πρώτη κρυάδα από Μέρκελ και Μακρόν και χρειάζεται την απόλυτη υποστήριξη των ΗΠΑ καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ώρα της (άτακτης;) εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.

Που βέβαια με τη σειρά της μόνο Ενωση δεν θυμίζει, έτσι όπως άγεται και φέρεται: η «ηγεμών» Μέρκελ είναι πιο αποδυναμωμένη πολιτικά παρά ποτέ, ο Μακρόν το παίζει διεθνής παράγων αλλά στο εσωτερικό τα έχει κάνει θάλασσα και ο συμπαθής κατά τα άλλα Τζουζέπε Κόντε... μόλις παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία!

Ακόμη και η ευρω-γραφειοκρατία των Βρυξελλών μοιάζει ακόμη πιο ανίσχυρη απ’ ό,τι συνήθως, μετά τα πολύμηνα «παζάρια» και τον διορισμό της άχρωμης και άοσμης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ετσι, αναγκαστικά και κλείνοντας τη μύτη, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κάνει υπομονή: «Η Ευρώπη δεν κατόρθωσε να γίνει υπερδύναμη και πρέπει ακόμη να στηρίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες... Δεν τους αρέσει το στιλ του προέδρου Τραμπ, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν τα γεγονότα μόνο και μόνο επειδή δεν τους αρέσει ο αγγελιαφόρος», σημειώνει κυνικά, αλλά όχι άδικα ο Τζέιμς Ρόμπερτς του συντηρητικού Ινστιτούτου Heritage.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Από εφτά χωριά χωριάτες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας