Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
φωτογραφία αρχείου

Η επόμενη ημέρα στις Βρυξέλλες

Αρχίζουν από σήμερα στις Βρυξέλλες οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για τη σύναψη συμμαχιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις κάλπες των ευρωεκλογών της Κυριακής και, ενόψει της αναμέτρησης με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τη στήριξη της διαδικασίας του «Spitzenkandidat» (κορυφαίος υποψήφιος) για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Λουξεμβούργιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν σε δείπνο, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, όχι μόνο αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία του «Spitzenkandidat» για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και γενικά πώς θα γίνει η πλήρωση των σημαντικών θέσεων που θα μείνουν κενές (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, σύνθεση της νέας Κομισιόν).

Ουσιαστικά πρόκειται για διορισμούς από τους ηγέτες των «27» των προσώπων που θα καλύψουν τις σημαντικές αυτές θέσεις, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί για τη διαδοχή του Ζ.-Κ. Γιούνκερ η διαδικασία που συμφωνήθηκε το 2014: να διοριστεί ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι ηγέτες, όμως, των μεγάλων χωρών δεν συμφωνούν και ζητούν να έχει καθοριστικό ρόλο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως πριν από το 2014. Στην άτυπη σύνοδο των «27» στο Σίμπιου της Ρουμανίας, η διαδικασία του «Spitzenkandidat» χαρακτηρίστηκε «ανοησία» από ορισμένους ηγέτες.

Βέβαια, στο παζάρι των «27» για τους διορισμούς στα κοινοτικά αξιώματα θα ισχύσει το «δούναι και λαβείν», με πρωταγωνιστές τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες επιδιώκουν, για πολιτικούς λόγους, να τοποθετηθούν δικά τους πρόσωπα ή τουλάχιστον της αρεσκείας τους, που θα ανταποκριθούν θετικά στην ικανοποίηση των συμφερόντων τους...

Κατά την τελευταία 10ετία, η Γερμανία της Ανγκελα Μέρκελ «σαρώνει» τα κοινοτικά αξιώματα, στο πλαίσιο της δημιουργίας της «γερμανικής Ευρώπης».

Η Γαλλία, χωρίς συμμάχους, φιλοδοξίες και στρατηγική, επέτρεψε, ιδίως επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, στο Βερολίνο να τοποθετήσει τους «ανθρώπους» του στις θέσεις-κλειδιά του κοινοτικού μηχανισμού.

Το χαμένο έδαφος

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όμως, φαίνεται ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ευρωπαϊκό προφίλ του και προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος, παρά τη συνεχή απόρριψη των προτάσεών του από τη Γερμανία και τους συμμάχους της.

Η χθεσινή συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στο Παρίσι, δείχνει ότι προσπαθεί να βρει συμμάχους ενόψει του σημερινού δείπνου των Βρυξελλών.

Ο Σάντσεθ, από την πλευρά του, με τον αέρα του θριαμβευτή των ευρωεκλογών, επιθυμεί και αυτός ένα μεγάλο μερίδιο από την πίτα των κοινοτικών αξιωμάτων, ως πρωθυπουργός μίας μεγάλης χώρας.

Μένει η Ιταλία, των Κόντε και Σαλβίνι, που θα επιχειρήσει να μπει σφήνα, διεκδικώντας και αυτή, χωρίς πολλές πιθανότητες, ένα αξιοπρεπές μερίδιο.

Το ίδιο και η Ολλανδία, που έχει πάρει πάνω της ως πιστός σύμμαχος του Βερολίνου.

Οι ηγέτες των μεγάλων χωρών, όμως, δεν μπορούν να αγνοήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής που άλλαξαν το τοπίο της Ευρωβουλής. Οι δύο μεγάλες ομάδες –Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες– πάνω στις οποίες έχει χτιστεί η κυριαρχία της Γερμανίας στις αποφάσεις της Ευρωβουλής, βγήκαν με σημαντικές απώλειες από τις εκλογές και δεν έχουν πλέον την πλειοψηφία του Σώματος.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Επιτροπής, Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν «τραβάει». Η πρόσκλησή του στους Σοσιαλδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και Πράσινους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ΕΛΚ και να τον υποστηρίξουν, δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Μάλιστα, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ότι ανησυχεί όταν ακούει τον Βαυαρό να μιλάει για «σταθερότητα», δηλαδή «να κρατήσουμε τα πράγματα όπως είναι», και ζήτησε τη λήψη «τολμηρών αποφάσεων». Με άλλα λόγια, μία «προοδευτική συμμαχία».

Το πάνω χέρι

Με ποιους, όμως; Οι Φιλελεύθεροι έδειξαν αμέσως τα δόντια τους, μετά την αύξηση των εδρών τους από 69 σε 108...

«Είμαστε το φιλοευρωπαϊκό κόμμα που κέρδισε τις εκλογές. Καμία ισχυρή φιλοευρωπαϊκή συμμαχία δεν είναι δυνατή χωρίς την κεντρώα μας πολιτική ομάδα», δήλωσε ο επικεφαλής του ALDE Γκι Φερχόφσταντ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ομάδα των Πρασίνων, η οποία εκτιμά ότι η συμμετοχή της καθίσταται πλέον «αναπόφευκτη» για τον σχηματισμό φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας.

Μέχρι να ξεκαθαρίσει, λοιπόν, η κατάσταση στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ηγέτες έχουν το πάνω χέρι για το ποιος θα διοριστεί πρόεδρος της Κομισιόν και για να μοιράσουν μεταξύ τους τις κενές θέσεις.

Ο Μακρόν έχει στα χέρια του το χαρτί του Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά θα πρέπει να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να αναλάβει Γάλλος την προεδρία της ΕΚΤ, για την οποία ασκεί πιέσεις η Μέρκελ. Η κόρη του πάστορα ζητεί επίμονα να διοριστεί ως διάδοχος του Μάριο Ντράγκι ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Γουέιντμαν. Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η επόμενη ημέρα στις Βρυξέλλες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας