Οι λαοί μίλησαν, αλλά το ποιος θα ηγηθεί της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ακόμα γρίφος.
Ο Μανφρεντ Βέμπερ θέλει διακαώς να αναλάβει κι επιμένει ότι όλα πρέπει να γίνουν όπως την προηγούμενη φορά, το 2014. Και επειδή αυτή τη φορά τα νούμερα δεν βγαίνουν επιδιώκει να αποσπάσει την υποστήριξη άλλων «φιλο-ευρωπαϊκών κομμάτων.
Αυτά όμως τα κόμματα προφανώς θα θέσουν και τους όρους τους.
Για να γίνει κάποιος πρόεδρος της Κομισιόν, κατ' αρχήν πρέπει να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή να εξασφαλίσει τουλάχιστον 376 ψήφους.
Τα λεγόμενα «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα κατέχουν, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, τα δυο τρίτα των εδρών. Δηλαδή θεωρητικά η πλειοψηφία περισσεύει. Τα πράγματα όμως πάλι δεν είναι απλά. Η πλειοψηφία αυτή δεν είναι τόσο άνετη όσο δείχνουν οι αριθμοί, εάν ληφθούν υπόψη οι αποχές, οι «απόντες», οι «περαστικοί», πιθανόν, Βρετανοί και οι Ούγγροι, που όπως έχει ήδη πει ο ηγέτης τους Βίκτορ Ορμπαν: τουλάχιστον τον Βέμπερ δεν τον ψηφίζουν.
Τα πιθανά στρατόπεδα:
►Ενας υπερμεγέθης συνασπισμός (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι): σύνολο 506 έδρες.
►Οι τρεις μεγάλοι (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι): 436 έδρες
►Ενας συνασπισμός «ουράνιο τόξο» (Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι, Αριστερά): 364 έδρες
►Ενας συνασπισμός χωρίς τον Μακρόν (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Πράσινοι): 399 έδρες.
Οπως είναι φανερό οι επιλογές δεν είναι πολλές, ειδικά εάν ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να κτίσει μια συμμαχία χωρίς τους Βρετανούς:
- το μεν σενάριο του «ουράνιου τόξου» υπολείπεται εδρών, επομένως χρειάζεται ενίσχυση
- οι «τρεις μεγάλοι» ίσα-ίσα που τα καταφέρνουν να πιάσουν το όριο εάν αφαιρεθούν Βρετανοί και Ούγγροι, και χωρίς τους Φιλελεύθερους είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος.
- η πιο ασφαλής επιλογή είναι ο «υπερμεγέθης συνασπισμός», αλλά είναι και ο πλέον περίπλοκος
Με άλλα λόγια το παζάρι μόλις ξεκίνησε, δεδομένου ότι η ηγεσία της Κομισιόν είναι μόνο η αρχή και το πιθανό αντάλλαγμα και για τα λοιπά σημαντικά αξιώματα που θα «χηρέψουν» το επόμενο διάστημα, όπως η προεδρία του Συμβουλίου Κορυφής ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μέχρι πρόσφατα γινόταν συνήθως μια τράμπα ανά θητεία: ένα Γερμανός εδώ, ένας Γάλλος εκεί, ένας Ολλανδός κάπου αλλού κ.ο.κ. Τώρα με την απώλεια της κλασσικής πελιοψηφίας (ΕΛΚ-Σοσιαλιστών) κάτι έχει αλλάξει...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας