Μόνο το 23% των ψηφοφόρων θα στηρίξει τους Εργατικούς εάν οι εκλογές γίνονταν τώρα, σύμφωνα με την έρευνα της Ipsos, ενώ αντίθετα το 52% θα ψηφίσει τους Σκοτσέζους Εθνικιστές (SNP). Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χάσει ίσως και τις 41 έδρες που κέρδισε στη Σκοτία το 2010. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα θα γκρεμίσει τις ελπίδες του ηγέτη των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ από την άλλη, θα χαρίσει μια επιρροή χωρίς προηγούμενο στο SNP, παρά την ήττα του στο πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας. «Για τους Εργατικούς αυτό είναι ένα μεγάλο σοκ» είπε ο διευθυντής της Ipsos, Μαρκ Ντίφλεϊ.
«Η πρόκληση είναι προφανής για το κόμμα, όταν προσθέτει κανείς τους αριθμούς και το περιθώριο που έχουν οι Εργατικοί για να ανακάμψουν είναι μόνο έξι μήνες. Θα πρέπει να κινηθούν εξαιρετικά γρήγορα».
Προς το παρόν οι Εργατικοί υιοθετούν την άμυνα, ως τακτική επίθεσης. «Είναι σαφές ότι η ψήφος για τους Σκοτσέζους εθνικιστές θα βοηθήσει στην εκλογή μιας κυβέρνησης των Τόρις», είπε εκπρόσωπος των Εργατικών. «Και νομίζω ότι κανένας στη Σκοτία δεν θα θελήσει να πέσει στο κρεβάτι με το SNP και να ξυπνήσει με τους Τόρις».
Η αλήθεια είναι ότι τα κομματικά στελέχη βρίσκονται σε κατάσταση σοκ- όχι μόνο λόγω της δημοσκόπησης, αλλά και λόγω της σταθερής ανόδου που καταγράφει η υποστήριξη των ψηφοφόρων προς τους Σκοτσέζους εθνικιστές, τις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα. Δεν καταλαβαίνουν, λένε, γιατί υπάρχει αυτή η τάση και προς το παρόν την αποδίδουν στο γεγονός ότι το δημοψήφισμα είναι ακόμα «φρέσκο», ευελπιστώντας να ανατρέψουν την κατάσταση μέχρι τον Μάιο.
Δύσκολο, προειδοποιούν αναλυτές, μετά και την πικραμένη παραίτηση του ηγέτη του κόμματος στη Σκοτία. Ο Γιόχαν Λαμόντ, που φεύγοντας κατηγόρησε την ηγεσία των Εργατικών ότι μεταχειρίζεται τους Σκοτσέζους οπαδούς και στελέχη ως «παράρτημα» της και τους βουλευτές της στο Λονδίνο ως «δεινόσαυρους που δεν καταλαβαίνουν» τι ακριβώς συμβαίνει στην πολιτική σκηνή της χώρας. Η δημοσκόπηση της Ipsos δείχνει τους Σκοτσέζους εθνικιστές μπροστά από όλους τους αντιπάλους τους, με τους Συντηρητικούς να αποσπούν μόνο 10%, ενώ Φιλελεύθεροι και Πράσινοι κυμαίνονται στο 6%, εάν δεν συνυπολογιστούν οι αναποφάσιστοι.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανασυγκρότησης του Εργατικού Κόμματος, ο βουλευτής των Εργατικών και σκιώδης υπουργός διεθνούς ανάπτυξης, Τζιμ Μέρφι επιβεβαίωσε ήδη ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του στη Σκοτία, δηλώνοντας ότι στηρίζει την αλλαγή και υποσχόμενος να διασφαλίσει ότι το κόμμα του δεν θα είναι το παραπαίδι κανενός.
Ωστόσο, ορισμένα στελέχη των Εργατικών στο Εδιμβούργο υποστηρίζουν ότι εάν παραχωρηθεί η ηγεσία σε έναν βουλευτή από το Λονδίνο, θα παγιωθεί η εντύπωση ότι το κόμμα ελέγχεται από την βρετανική πρωτεύουσα, μετατρέποντας έτσι "μια απλή κρίση, σε απόλυτη καταστροφή". Ο Μέρφι, από την άλλη πλευρά, διαβεβαιώνει ότι εάν εκλεγεί θα παραιτηθεί από την έδρα του στην Βρετανική Βουλή και θα επιδιώξει την εκλογή του στη Σκοτσέζικη Βουλή, με στόχο να γίνει πρωθυπουργός της Σκοτίας το 2016, φιλοδοξία, που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι προς το παρόν μάλλον ανέφικτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας