Νέος καβγάς στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, με αφορμή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των αστυνομικών εξουσιών απέναντι στους διαδηλωτές. Πριν λίγους μήνες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία αποφάσισαν να εμποδίσουν την ψήφιση ενός νόμου που διευρύνει τις εξουσίες των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο νόμος αυτός πυροδότησε... μάχες, με τους βουλευτές να πιάνονται στα χέρια εντός του κοινοβουλίου, δύο φορές από την αρχή της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τις φωνές τις αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο ενισχύει την εξουσία των αστυνομικών για την αντιμετώπιση των βίαιων διαδηλώσεων και τους παρέχει το δικαίωμα να κάνουν χρήση όπλων εναντίον των διαδηλωτών που κρατούν βόμβες μολότοφ ή άλλα επικίνδυνα όπλα. Θα αυξηθούν επίσης οι ποινές όσων συμμετέχουν σε βίαιες διαδηλώσεις.
Το τελευταίο επεισόδιο ξεκίνησε όταν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήρθαν στα χέρια με συναδέλφους τους άλλων κομμάτων αργά το βράδυ της Πέμπτης, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες της συνεδρίασης που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης έπεσε από μια σκάλα, ενώ ένας άλλος είχε φέρει μαζί του ένα κράνος για... προληπτικούς λόγους, μετά από παρόμοια βίαια επεισόδια την περασμένη Τρίτη.
«Το γεγονός ότι και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης στέκουν ενωμένα απέναντι σε αυτόν τον νόμο με τέτοιο σθένος δείχνει ότι οι επιθέσεις της κυβέρνησης έχουν καταστεί αφόρητες για όλη την κοινωνία», υποστήριξε ο Αλί Ριζά Οζτούρκ, ένας βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν κατ' επανάληψη καταφερθεί εναντίον της αντιπολίτευσης ότι στηρίζει τη βία και τη χρήση βομβών μολότοφ επειδή διαφωνεί με το νομοσχέδιο. «Το AKP δεν θα υποκύψει στις προκλήσεις και το νομοσχέδιο θα περάσει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο», είπε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πρόταση νόμου.
Η ερευνήτρια Έμα Σινκλέρ-Γουέμπ, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι ο νόμος αυτός θα μετατρέψει την αστυνομία σε «αστυνομικό κράτος».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας