Το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις γαλλοελληνικές σχέσεις επισημαίνουν πηγές της γαλλικής προεδρίας, που εκτιμούν ότι εισακούστηκε το αίτημα της Αθήνας για υποστήριξη από το Παρίσι, προκειμένου να επιτευχθούν η ελάφρυνση του χρέους και η επάνοδος στην ανάπτυξη. Η πρώτη αυτή συνάντηση του κ. Τσίπρα έγινε σε κλίμα «θερμής υποδοχής». Ο Φρανσουά Ολάντ κατέβηκε από το κεφαλόσκαλο των Ηλυσίων, για να υποδεχτεί τον Ελληνα πρωθυπουργό, γεγονός που -σύμφωνα με τους γνώστες της εθιμοτυπίας της γαλλικής προεδρίας- θεωρείται «χειρονομία έκφρασης αναγνώρισης».
Σημαντικό γεγονός θεωρείται η παράταση της συνάντησης σε μιάμιση ώρα. Οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες τετ α τετ επί 30 λεπτά και στη συνέχεια ακολούθησε μακρά συζήτηση με τα επιτελεία τους εξετάζοντας σε βάθος όλα τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι. Η «μαραθώνια» αυτή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε «ιστορική». Παρόντες στις συνομιλίες και στη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, που παρακολούθησαν πολυάριθμοι δημοσιογράφοι, ήταν ο υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χαρλέμ Ντεζίρ.
Μετά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, τα ΜΜΕ αναφέρθηκαν ειδησεογραφικά στο περιεχόμενο των συνομιλιών. Η εφημερίδα Le Monde σε άρθρο της, με τον τίτλο «Εγκάρδια συνεννόηση... επιφανειακά», τονίζει ότι επιφανειακά ο Φρανσουά Ολάντ και ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνούν στην ανάληψη διαμεσολαβητικού ρόλου από τη Γαλλία για αναμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συμφωνούν επίσης και ως προς την ανάγκη προώθησης του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Αλλά αν οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στα Ηλύσια έδειξαν σεβασμό ως προς το τυπικό μέρος, επί της ουσίας η πρώτη επαφή μεταξύ τους δεν προδικάζει διόλου τη συνέχεια για τις επόμενες εβδομάδες, ανάμεσα στην Αθήνα, το Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «η Γαλλία θα τηρήσει επιφύλαξη στο να αναλάβει έμπρακτα ρόλο διαμεσολάβησης εφόσον δεν γνωρίζει ποια θα είναι η έκβαση».
Ο ραδιοφωνικός σταθμός «France Info» επισήμανε ότι, αν o Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και το ότι «πρέπει να γίνουν σεβαστές από την Ελλάδα οι ανειλημμένες υποχρεώσεις», προσδιόρισε παράλληλα ότι «υπάρχουν κοινοί στόχοι. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη, να γίνει πιο πολιτική και να στραφεί προς την ανάπτυξη». Τόνισε επίσης ότι «το ελληνικό ζήτημα τίθεται επανειλημμένα από τετραετίας και είναι καιρός να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα στην Ευρώπη». Το ρεπορτάζ καταλήγει: «Αν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους αποκλείεται, μια αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται εφικτή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας