Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι «στοχαστές» είναι «κηπουροί» της τρομοκρατίας και πρέπει να τους προσέχουμε | Yasin Bulbul/Pool Photo via AP

«Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.»

Εμφανής η ρήξη μεταξύ των προέδρων Γαλλίας και Τουρκίας στο Παρίσι, με τον Εμ. Μακρόν να εκφράζει την ανησυχία του για την τύχη των σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων που συνελήφθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και να λέει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η χώρα του «κουράστηκε να περιμένει» και δικαιολόγησε τις διώξεις επιτιθέμενος κατά των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων που «τροφοδοτούν την τρομοκρατία» μέσω όσων γράφουν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι οι χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι «οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου».

Και συμπλήρωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την Ε.Ε.», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μάλιστα πρότεινε στην Τουρκία τη σύναψη μιας «εταιρικής σχέσης» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί συμφωνίας ένταξης.

«Πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εάν μπορούμε να επανεξετάσουμε αυτή τη σχέση όχι στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης αλλά πιθανόν μιας συνεργασίας, μιας εταιρικής σχέσης με τελικό σκοπό να διασφαλίσουμε την “σύνδεση” της Τουρκίας και του τουρκικού λαού στην Ευρώπη και ότι το μέλλον της Τουρκίας θα οικοδομείται με το βλέμμα στην Ευρώπη και μαζί με την Ευρώπη».

«Βούλησή μου είναι να κάνουμε περισσότερα μαζί, η Τουρκία να παραμείνει αγκιστρωμένη, δεμένη στην Ευρώπη όμως πιστεύω ότι η διαδικασία (ένταξης), όπως έχει ξεκινήσει δεν θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ετών» τόνισε.

Και πρότεινε να διεξαχθεί εντός των επόμενων μηνών «ένας ήρεμος διάλογος» που θα «επανασχεδιαστεί, επαναδιατυπωθεί σε ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες του σήμερα».

«Κηπουροί» της τρομοκρατίας

Η απάντηση του Τούρκου προέδρου στις ανησυχίες Μακρόν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τρομοκρατία ήταν ότι «η τρομοκρατία δεν δημιουργείται από μόνη της. Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες έχουν "κηπουρούς"» που τους στηρίζουν.

Και εξήγησε ότι «αυτοί οι “κηπουροί” είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θεωρούνται στοχαστές. Εκείνοι τροφοδοτούν (την τρομοκρατία)… από τις στήλες τους στις εφημερίδες. Κάποια ημέρα, θα το ανακαλύψετε, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εμφανιστούν ως τρομοκράτες μπροστά σας».

Όσον αφορά τα περί ένταξης στην Ε.Ε. είπε ότι ότι η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει.

«Εδώ και 54 χρόνια η Τουρκία περιμένει στον προθάλαμο της Ε.Ε. (…) δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό μας στην Ε.Ε.» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι τα 16 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων «έχουν ανοίξει και ποτέ δεν έχουν κλείσει», εκ των συνολικά 35.

«Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό μας στην Ε.Ε.», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος με άρθρο του λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στο Παρίσι στην εφημερίδα Le Figaro, με τίτλο «Τουρκία και Γαλλία, μια μακρά φιλία», δήλωνε ότι η Άγκυρα ελπίζει στη υποστήριξη της Γαλλίας για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Και φραστικό επεισόδιο με δημοσιογράφο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κράτησε την ψυχραιμία του όταν Γάλλος δημοσιογράφος, που εργάζεται για την εκπομπή «Envoyé spécial» του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2, τον ρώτησε για το περιστατικό του Ιανουαρίου του 2014, όταν εμποδίστηκε η διέλευση φορτηγών που ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) και υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν όπλα για τους μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Ludovic Marin, Pool via AP

Η Άγκυρα είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση μηχανορραφία με την υπογραφή του Φετουλάχ Γκιουλέν και της οργάνωσής του FETO.

«Μιλάς με λόγια της FETO, όχι ως δημοσιογράφος» του είπε ο Τούρκος πρόεδρος, εμφανώς εκνευρισμένος. «Εκείνοι που είχαν κάνει αυτές τις επιχειρήσεις ήταν εισαγγελείς της FETO, τώρα βρίσκονται στη φυλακή».

«Μου θέτεις αυτό το ερώτημα, όμως γιατί δεν ρωτάς τις ΗΠΑ που έστειλαν 4.000 φορτηγά με όπλα στη Συρία;» συνέχισε.

«Είσαι δημοσιογράφος, όχι; Οφείλεις να ερευνήσεις κι αυτό επίσης. Δεν έχετε ενώπιόν σας κάποιον που θα το καταπιεί αυτό εύκολα», τόνισε.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας