Με τη μετακίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών στην Ομοσπονδιακή Βουλή αρχίζει η προσπάθεια της Ανγκελα Μέρκελ για τον τετραγωνισμό του νέου κυβερνητικού κύκλου της Γερμανίας.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φ. Κάουντερ, ανακοίνωσε ότι στην πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, στις 17 Οκτωβρίου, η Ενωση CDU/CSU θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της Μπούντεσταγκ τον Σόιμπλε. Και ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοκοινωνιστών, Αλ. Ντομπρίντ, επιβεβαίωσε τη συμφωνία, που επισημοποιεί το τέλος μιας εποχής.
Οι εκπρόσωποι των αδελφών κομμάτων της Ενωσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συναίνεση του Σόιμπλε στην πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ.
Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν την ανακοίνωση και οι επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών: ο πρόεδρος Κρίστιαν Λίντνερ, με ανάρτηση στο Twitter, προαναγγέλλοντας ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του FDP θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα, ενώ ο αντιπρόεδρος Βόλφγκανγκ Κουμπίκι έπλεξε το εγκώμιο του Σόιμπλε. Οι Πράσινοι δεν έκαναν επίσημη δήλωση. Από την πλευρά του Σόιμπλε δεν είχε γίνει μέχρι το βράδυ καμία δήλωση.
Το σενάριο της μετακίνησής του από το υπουργείο Οικονομικών στην προεδρία της Βουλής είχε απασχολήσει και προεκλογικά, αλλά σε διαφορετική βάση. Εφόσον η Μέρκελ εξασφάλιζε καθαρή νίκη, όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, θα επιδίωκε να σηματοδοτήσει με αυτή την αλλαγή τη διάθεση να προχωρήσει αποφασιστικότερα στην Ε.Ε. Πλην όμως, στη θέση που βρίσκεται σήμερα η καγκελάριος, η μετακίνηση μοιάζει σαν μια μεγάλη χάρη του Σόιμπλε προς τη Μέρκελ.
Τη διευκολύνει να παραχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο, το FDP -εάν επιμείνουν σε αυτό-, και παράλληλα αναλαμβάνει να δώσει το στίγμα σταθερότητας του πολιτικού συστήματος, μέσω της Βουλής, για όσο καιρό κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Oσο για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ήδη έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο, καθώς τα εσωτερικά μέτωπα, που έχουν ανοίξει μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Γερμανία, δεν αφήνουν στη Μέρκελ κανένα περιθώριο πρωτοβουλιών στην Ε.Ε.
Το μεν FDP έχει ήδη τοποθετηθεί επιφυλακτικά στο σχέδιο του Γάλλου προέδρου Μακρόν για την επανεκκίνηση της Ε.Ε., οι δε Χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο.
Σύμφωνα με τους Χριστιανοκοινωνιστές, οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν θα αρχίσουν νωρίτερα από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα διεξαχθούν οι τοπικές εκλογές στην Κάτω Σαξονία.
Η καγκελάριος μάλιστα έχει προγραμματίσει πέντε προεκλογικές εμφανίσεις εκεί, εκτιμώντας ότι ένα καλό αποτέλεσμα θα εκτονώσει τις πιέσεις που δέχεται μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές.
Πιέσεις εκ των έσω
Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, ανεβάζει κάθε μέρα περισσότερο τους τόνους κατά της Μέρκελ, καθώς και ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος στο εσωτερικό του δικού του κόμματος με εντεινόμενες πιέσεις.
Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ετέθη θέμα διαδοχής, το οποίο παρέπεμψε στο συνέδριο που θα γίνει τον Νοέμβριο.
Ως διάδοχός του ήδη προβάλλει ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μ. Σόντερ, από τους πιο σκληρούς επικριτές της Μέρκελ στο ελληνικό ζήτημα. Ο Σόιμπλε ήταν αυτός που αναλάμβανε έως τώρα να εκτονώνει τις πιέσεις των Χριστιανοκοινωνιστών.
Στην προεκλογική περίοδο, οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας πίεσαν για άμεσες εξαγγελίες φορολογικών ελαφρύνσεων, οι οποίες όμως πάγωσαν από τον Σόιμπλε ώστε να γίνουν από τη νέα κυβέρνηση.
Ως πιθανότερος διάδοχός του στο υπουργείο Οικονομικών προβάλλει ο αντιπρόεδρος του FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, επικεφαλής του κόμματος στο Σλέσβιχ-Χόλστάιν όπου έχει σχηματιστεί τοπική κυβέρνηση «Τζαμάικα».
Εάν το FDP συμβιβαστεί με το υπουργείο Ανάπτυξης, τότε στο Οικονομικών ενδέχεται να αναβαθμιστεί ο νυν υφυπουργός Γενς Σπαν, που δεν έχει κρύψει πως έχει φιλοδοξίες για την ηγεσία του CDU.
Ως ενδιάμεση λύση προβάλλει και το όνομα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόιερ, που είχε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών με το FDP στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Μέρκελ, την περίοδο 2009-13.
Οι Πράσινοι περιμένουν τις κινήσεις της καγκελαρίου. Στο παρασκήνιο πάντως φαίνεται ότι η ονοματολογία γύρω από το νέο κυβερνητικό σχήμα διευκολύνει τον Τζεμ Οζντεμιρ να περάσει στο εσωτερικό του κόμματος την ανάγκη συνεργασίας, καθώς για το υπουργείο Ενέργειας ακούγεται το όνομα της συμπροέδρου, Κατρίν Γκέριγκ-Εκαρτ.
Ο Οζντεμίρ και ο πρόεδρος του FDP, K. Λίντνερ, προσανατολίζονται να αναλάβουν την εκπροσώπηση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων και να συνθέσουν γύρω από τη Μέρκελ μαζί με τον πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών, X. Ζεεχόφερ (ή τον διάδοχό του μετά το συνέδριο), ένα κυβερνητικό διευθυντήριο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας