Μέσα στη μαύρη νύχτα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, η εθνοσυνέλευση στην Αγκυρα αποφάσισε με μυστική ψηφοφορία να «θάψει» στο αρχείο το μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Τουρκίας. Κι έτσι, πέντε μήνες πριν από τις (καθοριστικές για την προεδρία Ερντογάν) βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε -όπως αναμενόταν, πλην όμως με 38 διαρροές(!)- κατά της παραπομπής σε δίκη τεσσάρων πρώην υπουργών του AKP που κατηγορούνται για διαφθορά και μίζες.
Η υπόθεση αφορά τους νυν βουλευτές Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν (πρώην υπ. Οικονομίας), Μουαμέρ Γκιουλέρ (Εσωτερικών), Εγκεμέν Μπαγκίς (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και Ερντογάν Μπαϊρακτάρ (Περιβάλλοντος), οι οποίοι είχαν εμπλακεί στο μέγα σκάνδαλο διαφθοράς με μίζες, που αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο 2013, αποδόθηκε εξ αρχής από την κυβερνητική πλευρά σε συνωμοσία του «παρακράτους» του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Γκιουλέν και τελικά στιγμάτισε την τελευταία θητεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωθυπουργία. Στο σκάνδαλο είχε άλλωστε εμπλακεί, με ξεχωριστή έρευνα, και το όνομα του γιου του, Μπιλάλ, ο οποίος κατέθεσε τότε στους ανακριτές, αλλά ουδέποτε προσήχθη...
«Η ψηφοφορία στην εθνοσυνέλευση έγινε εν μέσω φημών για άσκηση έντονων πιέσεων στους βουλευτές του ΑΚΡ από τον ίδιο τον Ερντογάν», αναφέρει η «Zaman». Ενώ η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια κατακεραύνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως ενίσχυση «της κουλτούρας πολιτικής ατιμωρησίας σε νέα, επικίνδυνα επίπεδα» στην Τουρκία.
«Για το καλό της χώρας»
«Είθε η απόφαση αυτή να είναι για το καλό της χώρας», αρκέστηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος Ερντογάν. Δεν έκρυψε όμως τον εκνευρισμό του για τους 38 βουλευτές του AKP, που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής των τεσσάρων πρώην υπουργών σε δίκη. «Περίμενα μια διαφορετική ερώτηση», επέπληξε τους δημοσιογράφους. «Θα έπρεπε να ρωτήσετε: γιατί δεν συγκεντρώθηκαν οι [απαραίτητες για την παραπομπή] 276 ψήφοι;».
Στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος ακούστηκαν βαριές κουβέντες. Ο βουλευτής του AKP, Σαμίρ Ταγιάρ, μίλησε από τηλεοράσεως για «δίκτυο προδοσίας». Ενώ από το μακρινό Λονδίνο -όπου βρισκόταν χθες για επίσημη επίσκεψη- ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε το αποτέλεσμα επιβεβαίωση της ορθότητας των κυβερνητικών ισχυρισμών περί «συνωμοσίας».
Στο ίδιο μάλιστα πλαίσιο έσπευσε να εντάξει και τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο εξοπλισμού τζιχαντιστών στη Συρία από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, το οποίο επανήλθε την περασμένη εβδομάδα στο προσκήνιο με τη διαρροή στο Διαδίκτυο απόρρητων εγγράφων. Πρόκειται για τα πρακτικά της Γενικής Διοίκησης της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, σχετικά με τις έρευνες σε τρία φορτηγά της ΜΙΤ, πέρυσι, στα Αδανα. Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «τα φορτηγά μετέφεραν όπλα και εφόδια [πυραύλους, βλήματα όλμων και πυρομαχικά αντιαεροπορικών πυροβόλων] στην τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα»!
Ομως η είδηση-βόμβα ουδέποτε μεταδόθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ, καθώς η κυβέρνηση με «μοχλό» την ελεγχόμενη πια Δικαιοσύνη επέβαλε με δικαστική απαγόρευση ενημερωτικό «μπλακ άουτ», ακόμη και στα social media. Στην ίδια λογική εξάλλου «έκλεισαν» -και πάλι με δικαστική απόφαση- από τη Δευτέρα οι λογαριασμοί στο Facebook και στο Twitter του μυστηριώδους χρήστη «Φουάτ Αβνί», που δεν έχει ταυτοποιηθεί, αλλά είναι αποδεδειγμένα το πιο καλά πληροφορημένο «βαθύ λαρύγγι» της Τουρκίας.
Ενα 24ωρο πριν από τη «φίμωσή» του, ο «Φουάτ» είχε προαναγγείλει το νέο πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι τουρκικές αρχές, με εφόδους σε τέσσερις επαρχίες και την έκδοση συνολικά 28 ενταλμάτων σύλληψης κατά πρώην και νυν στελεχών στην υπηρεσία τηλεπικοινωνιών TIB και στο Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Ερευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK), εν προκειμένω στο πλαίσιο ερευνών για τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αυτός βρισκόταν ακόμη στην πρωθυπουργία.
Οι περισσότερες λέγεται ότι έγιναν, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς στα τέλη του 2013. Μέρος τους έχει διαρρεύσει από πέρυσι στο διαδίκτυο, όπως π.χ. το απόσπασμα από μια τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον Μπιλάλ, όπου ο τότε πρωθυπουργός ακούγεται να λέει στον γιο του να ξεφορτωθεί άμεσα 30 εκατ. ευρώ που έχει σε μετρητά στο σπίτι! Ο ίδιος είχε κάνει τότε λόγο για «προϊόν μοντάζ» και νέο «δάκτυλο» του παρακράτους του Γκιουλέν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας