Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε χθες ότι η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» οφείλει να επιστρέψει στο ελληνικό κράτος το ποσό των 15,3 εκατ. ευρώ (ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις), δικαιώνοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας το 2003 στη συγκεκριμένη εταιρεία ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους.
Οπως αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η «Ελληνικός Χρυσός A.E.» είναι μεγάλη ελληνική μεταλλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της εξόρυξης χρυσού, χαλκού, μολύβδου, αργύρου και ψευδαργύρου.
Εχει την κυριότητα και διαχειρίζεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και περιλαμβάνουν τα μεταλλεία χρυσού στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές, καθώς και το μεταλλείο χαλκού-ψευδαργύρου στο Στρατώνι.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2003 υπογράφεται η μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός», με αποκλειστικούς μετόχους την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ», συμφερόντων Μπόμπολα, και τον Δημήτρη Κούτρα, γενικό διευθυντή της «ΑΚΤΩΡ».
Είχε προηγηθεί η υπογραφή ενός «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της εταιρείας «Ακτωρ», του Δημήτρη Κούτρα, της «European Goldfields» (EG) και της «Global Mineral Resources» (GMR).
Κατόπιν καταγγελίας, η Επιτροπή πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο 2008 εμπεριστατωμένη έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι το ποσό των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός» το 2003 ήταν κατώτερο της πραγματικής τους αξίας.
Κατά την Επιτροπή, η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή.
Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών.
Η Ελλάδα και η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» άσκησαν προσφυγές το 2011 κατά της απόφασης της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο τις απέρριψε στις 9.12.2015 ζητώντας την ανάκτηση του ποσού της παράνομης επιδότησης πλέον τόκων, συνολικά 15,34 εκατ.
Στις 18 Φεβρουαρίου 2016, η «Ελληνικός Χρυσός» άσκησε αναίρεση αιτούμενη την ακύρωση της ανωτέρω απόφασης του ΓΔΕΕ για τους εξής λόγους:
1) εσφαλμένη εκτίμηση της αξίας των μεταλλείων,
2) εσφαλμένη εκτίμηση της αξίας των γηπέδων και
3) εσφαλμένη εκτίμηση του ύψους του προνομίου που απορρέει για την «Ελληνικός Χρυσός» από την απαλλαγή καταβολής φόρου (το ύψος των φόρων συνδέεται με την αξία των γηπέδων η οποία δεν είχε εκτιμηθεί σωστά).
Με τη χθεσινή απόφαση το Δικαστήριο απορρίπτει σε δεύτερο βαθμό τους λόγους αναίρεσης που άσκησε η «Ελληνικός Χρυσός» εκτός από έναν που αφορά την έκθεση πραγματογνωμοσύνης.
Και ζητεί από την εταιρεία να επιστρέψει το ποσό των 15,34 εκατ. ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας