Πάνω από 63.000 νέες σελίδες που σχετίζονται με τον Τζον Κένεντι, η δολοφονία του οποίου εξακολουθεί να εμπνέει θεωρίες συνωμοσίας για πάνω από 60 χρόνια, κυκλοφόρησαν την Τρίτη μετά από εντολή του Ντόναλντ Τραμπ.
Σημειώνεται πως στα τέλη Ιανουαρίου, ο Τραμπ είχε υπογράψει διάταγμα για πλήρη διαφάνεια και αποδέσμευση κυβερνητικών εγγράφων που σχετίζονται, πέρα από τη δολοφονία Κένεντι, και με τις δολοφονίες του αδελφού του, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι το 1968, καθώς και του ηγέτη του κινήματος για τα δικαιώματα του πολίτη Μάρτιν Λούθερ Κινγκ την ίδια χρονιά.
Οι αρχές των ΗΠΑ είχαν προηγουμένως δημοσιοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα του Τζον Κένεντι, αποκρύπτοντας άλλα, λόγω ανησυχιών για την «εθνική ασφάλεια». Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πλήρης αποκάλυψη ίσως δεν γίνει ποτέ, ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ακόμα και μετά από αυτές τις δημοσιεύσεις.

Ο JFK, ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 1961 έως τις 22 Νοεμβρίου 1963, όταν δολοφονήθηκε σε ηλικία 46 ετών. Πυροβολήθηκε ενώ οδηγούσε την αυτοκινητοπομπή του στο Ντάλας του Τέξας μαζί με τη σύζυγό του, Τζάκι Κένεντι, τον κυβερνήτη του Τέξας Τζον Κόνελι και τη σύζυγό του, Νέλι Κόνελι.
Μετά το θάνατο του JFK, ο αντιπρόεδρος του Λύντον Τζόνσον ορκίστηκε πρόεδρος. Ο Τζόνσον διέταξε έρευνα για τη δολοφονία υπό τον αρχιδικαστή Ερλ Γουόρεν. Η Επιτροπή Γουόρεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πεζοναύτης που αργότερα έγινε κομμουνιστής ακτιβιστής, Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, 24 ετών, ήταν ο μόνος υπεύθυνος για τη δολοφονία.

| AP File
Εμπλοκή της CIA
Η Επιτροπή Γουόρεν είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Όσβαλντ ενεργούσε μόνος του, χωρίς επιρροή από άλλους εγχώριους ή ξένους παράγοντες. Αλλά, οι δημοσκοπήσεις εδώ και δεκαετίες δείχνουν πως οι περισσότεροι Αμερικάνοι δεν πιστεύουν ότι ο Όσβαλντ ήταν ο μοναδικός δολοφόνος, βάζοντας στο στόχαστρο κυβερνητικούς παράγοντες, μαφία κ.ά.
Έχει να κάνει και με το γεγονός πως η δολοφονία συνέπεσε με το αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου. Επιπλέον, αρκετά έγγραφα που σχετίζονται με τη δολοφονία αποκρύφθηκαν από το κοινό επί δεκαετίες, κάτι που έθεσε σε περαιτέρω αμφιβολία τα συμπεράσματα της έρευνας.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές αποκαλύψεις υποδηλώνει πιθανή εμπλοκή της CIA την περίοδο που οδήγησε στη δολοφονία του Kennedy.
Ένα νέο σημείωμα που αποκαλύφθηκε από τον Νοέμβριο του 1963 δείχνει ότι ένας αξιωματικός της CIA είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις δραστηριότητες του Όσβαλντ, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεών του στις πρεσβείες της Σοβιετικής και της Κούβας στην Πόλη του Μεξικού εβδομάδες πριν από τη δολοφονία.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτεροι αξιωματούχοι αγνόησαν αυτές τις προειδοποιήσεις.
Αν και τα έγγραφα δεν αποδεικνύουν οριστικά την ενορχήστρωση της CIA, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η υπηρεσία ήταν αμέλεια ή συνένοχος.
Άλλα έγγραφα που κυκλοφόρησαν προηγουμένως πρόσφεραν επίσης πληροφορίες για τις επιχειρήσεις πληροφοριών εκείνη την εποχή, όπως οι εσωτερικές επικοινωνίες της CIA που συζητούσαν τις επισκέψεις του Όσβαλντ σε αυτές τις πρεσβείες.
«Επιχείρηση Mongoose» και Κάστρο
Ερευνητές του AP News πρότειναν πως ενώ τα έγγραφα που είδαν το φως συμπληρώνουν κενά δύσκολα θα αναδιαμορφώσουν δραματικά όσα είναι γνωστά για τη δολοφονία Κένεντι.
Επιβεβαιώνουν ωστόσο, άλλες συνωμοσίες, όπως αυτή της CIA και της Μαφίας για τη δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο, εν αγνοία της Επιτροπής Γουόρεν.
Έγγραφο του Ιανουαρίου του 1962 αποκαλύπτει λεπτομέρειες ενός άκρως απόρρητου έργου που ονομάζεται «Operation Mongoose» και «Cuban Project». Πρόκειται για εκστρατεία μυστικών επιχειρήσεων και δολιοφθορών κατά της Κούβας υπό την ηγεσία της CIA, που εξουσιοδοτήθηκε από τον Κένεντι το 1961, με στόχο την εξάλειψη του καθεστώτος Κάστρο.
Άλλα έγγραφα του υπουργείου Άμυνας (του 1963) σχετικά με τον Ψυχρό Πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, προσπαθούν να σταματήσουν την υποστήριξη του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στις κομμουνιστικές δυνάμεις σε άλλες χώρες.
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο Κάστρο δεν θα έφτανε στο σημείο να προκαλέσει πόλεμο με τις ΗΠΑ ή κλιμάκωση των σχέσεων «στο βαθμό που θα έθετε σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο το καθεστώς Κάστρο. Φαίνεται πιο πιθανό να εντείνει την υποστήριξή του στις ανατρεπτικές δυνάμεις στη Λατινική Αμερική.

Και δεύτερος σκοπευτής;
Τα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα αρχεία περιλαμβάνουν βαλλιστικές αναφορές και καταθέσεις μαρτύρων που αμφισβητούν την αφήγηση της Επιτροπής Γουόρεν, ότι ο Όσβαλντ ενέργησε μόνος.
Κάποια έγγραφα υποδηλώνουν ότι άλλος πυροβολισμός μπορεί να προήλθε από το γρασίδι, έναν μικρό λόφο με θέα στη διαδρομή της αυτοκινητοπομπής του Κένεντι.
Αυτό ευθυγραμμίζεται με τα ευρήματα της Επιλεγμένης Επιτροπής της Βουλής για τις Δολοφονίες (HSCA) το 1979, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε «μεγάλη πιθανότητα» ενός δεύτερου πυροβολητή με βάση ακουστικά στοιχεία.
Νέες αναφορές μαρτύρων στα αρχεία που κυκλοφόρησαν ενισχύουν αυτή την πιθανότητα, με αναφορές για μαρτυρίες από έναν περαστικό του Ντάλας, ο οποίος φέρεται να πιέστηκε να σιωπήσει από κυβερνητικούς πράκτορες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας