Συνεχίζοντας την κατεδάφιση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες από τη Φλόριντα ότι ο μέχρι πρότινος εκλεκτός της Δύσης εκτός από δικτάτορας είναι και αγενής, αφού απέρριψε τις αμερικανικές προτάσεις για... προσημείωση (διάβαζε: αρπαγή) των σπάνιων γαιών της χώρας του και φέρθηκε περιφρονητικά στον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ! Κι όλα αυτά την ώρα που στο Κίεβο ο Ουκρανός πρόεδρος «πλακωνόταν» άγρια και με τον ειδικό απεσταλμένο της Ουάσινγκτον, Κιθ Κέλογκ.
«Είχαμε μια συμφωνία για τα μέταλλα, αλλά το έσκασαν πριν από δύο ημέρες. Στην πραγματικότητα ο Σκοτ Μπέσεντ πήγε εκεί πέρα και αντιμετωπίστηκε με αρκετή αγένεια, επειδή ουσιαστικά του είπαν “όχι”. Και ο Ζελένσκι κοιμόταν και δεν ήταν διαθέσιμος για να τον συναντήσει!» είπε ο Τραμπ. Αμέσως μετά συμπλήρωσε με νόημα ότι «αυτός ο όχι πολύ επιτυχημένος κωμικός» έπεισε τις ΗΠΑ «να ξοδέψουν 350 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια σύγκρουση χωρίς καμία πιθανότητα νίκης» και ότι «είναι καιρός να μάθουμε πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά» που διέθεσαν οι ΗΠΑ ως βοήθεια για την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας τους υπαινιγμούς του ότι σχεδόν τα μισά χρήματα χάθηκαν στον δρόμο! Και επανέλαβε πως ο Ζελένσκι «κάνει κακή δουλειά» και «ο λαός του πεθαίνει μάταια»: «Πιθανότατα, η Ουκρανία έχει χάσει 700.000 ανθρώπους. Είναι τρομερό. Μπορείτε να δείτε πτώματα και ανθρώπινα μέλη σε όλα τα χωράφια. Τα βλέπουμε όλα αυτά με μεγάλη ακρίβεια χάρη στους δορυφόρους»…
Μάταια στήθηκαν οι κάμερες
Αναμφίβολα, το σχίσμα μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον μοιάζει πια αγεφύρωτο – και το «όχι» του Ζελένσκι στη λεόντεια, αποικιοκρατική σύμβαση για τα «κρίσιμα μέταλλα» φαίνεται πως αποτέλεσε τη χαριστική βολή σε αυτή την ολέθρια για εκατομμύρια Ουκρανούς σχέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το απόγευμα η αμερικανική πλευρά ακύρωσε ξαφνικά την προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου του Ζελένσκι με τον Κέλογκ, παρά το γεγονός ότι οι κάμερες είχαν στηθεί και οι ξένοι δημοσιογράφοι είχαν πάρει θέση στο προεδρικό μέγαρο της οδού Μπάνκοβα. Ο Ζελένσκι είπε βέβαια ότι είναι πρόθυμος για μια «απευθείας διαπραγμάτευση για τις επενδύσεις και τις εγγυήσεις ασφαλείας» με τον Τραμπ, αλλά ένα τέτοιο τετ α τετ κορυφής μοιάζει πλέον απολύτως απίθανο.
Επίσης, λίγες ώρες νωρίτερα τόσο ο Μάικ Γουόλτς, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, όσο και ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς, εξαπέλυσαν νέες μετωπικές επιθέσεις κατά του Ζελένσκι, προτρέποντάς τον να σταματήσει να προσβάλλει τον Αμερικανό πρόεδρο και να υπογράψει «άμεσα» τη συμφωνία για τα ορυκτά!
Μάλιστα ο Βανς δήλωσε στη βρετανική Daily Mail ότι ο Ζελένσκι «θα μετανιώσει για τη λάσπη που εκτοξεύει» στον ηγέτη των ΗΠΑ και χαρακτήρισε «αηδιαστικό» τον τρόπο αντιμετώπισης της ένας κυβέρνησης των ΗΠΑ από την Ουκρανία.
Ο Γουόλτς είπε ότι η Αμερική «δεν θα ανεχθεί» την επιθετική στάση της Ουκρανίας και επανέλαβε ότι «οι Αμερικανοί φορολογούμενοι αξίζουν να πάρουν πίσω ένα σημαντικό μέρος της επένδυσής τους» στην Ουκρανία...
Είναι προφανές ότι ο Τραμπ έχει αποφασίσει να «τελειώσει» τον Ζελένσκι. Οπως γράφει ο (φανατικά φιλο-ουκρανικός) Economist, ο Τραμπ «φαίνεται πως θέλει να ξεφορτωθεί τον Ζελένσκι, τον οποίο ουδέποτε συμπάθησε και τον οποίο θεωρεί ακατάλληλο. Δεν έχει να κάνει με τις εκλογές. Εχει να κάνει κυρίως με την εξάλειψη του Ζελένσκι. Ηδη πολλά πράγματα εξελίσσονται σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο για την Ουκρανία. Οι ουκρανικές ελίτ φοβούνται πως η ομάδα του Τραμπ θα τους ζητήσει κατάπαυση πυρός χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας και εκλογές που θα καταστρέψουν την ενότητα της Ουκρανίας».
Κακή ψυχολογική κατάσταση
Κατά τον Economist ο Ζελένσκι βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση καθώς «απομονώνεται όλο και περισσότερο σε έναν στενό κύκλο στενών συνεργατών, όπου δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να του πει “όχι” ή να του υποδείξει τα λάθη του». To δημοσίευμα επιβεβαιώνει τη μεγάλη πτώση της δημοτικότητάς του και τονίζει ότι αν γίνονταν εκλογές θα έχανε με μεγάλη διαφορά από τον πρώην αρχιστράτηγο Βαλέρι Ζαλούζνι, τον οποίο ο ίδιος έχει «ξηλώσει» και... εξορίσει στο Λονδίνο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανάλυση του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg, που τονίζει πως «οι επιθέσεις του Τραμπ κατά του Ζελένσκι δεν αφήνουν στην Ουκρανία καμιά καλή εναλλακτική» και ότι ο Ζελένσκι δείχνει τώρα αποφασισμένος να συνεχίσει τη στρατιωτική δράση κατά της Ρωσίας χωρίς την υποστήριξη του κύριου σύμμαχου και προμηθευτή του, βασιζόμενος πλέον μόνο σε όσα μπορεί να του προσφέρει η Ευρώπη!
Και τι θα μπορούσε να προσφέρει η Ευρώπη; Σύμφωνα με την Daily Telegraph, μετά την άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι οι πλέον... πρόθυμοι σύμμαχοι του Κιέβου ετοιμάζονται, λέει, να παρουσιάσουν στον Τραμπ ένα σχέδιο για να στείλουν «λιγότερους από 30.000 στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος», που θα αναπτυχθούν αμέσως μετά τη σύναψη εκεχειρίας και θα σταθμεύσουν σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, όπως η Πολτάβα, το Ντνιπροπετρόφσκ και η γενέτειρα του Ζελένσκι, το Κριβόι Ρογκ, αλλά και σε «στρατηγικά λιμάνια» – η Οδησσός; Σκοπός τους θα είναι, λέει, να παρακολουθούν με τεχνικά μέσα τη «γραμμή επαφής» και να εμποδίσουν με την παρουσία τους τυχόν παραβιάσεις της ανακωχής.
Οσο για τις χώρες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο σχέδιο, είναι (φυσικά) η Βρετανία, η Δανία, η Ισλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Εσθονία, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία. Πάντως από τη λίστα των... εθελοντών λείπει η Γαλλία του... «μικρού Ναπολέοντα» Μακρόν, αλλά και οι λαλίστατες κατά τα άλλα Πολωνία και Ρουμανία, που μάλλον το ξανασκέφτηκαν μετά το ξεκάθαρο «όχι» των ΗΠΑ και τα νέα τελεσίγραφα της Ρωσίας. Και βέβαια την πρόταση έχει αναλάβει να παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, για τον οποίο ο Τραμπ δεν κρύβει τη βαθιά αντιπάθειά του!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας