Τουλάχιστον 22 νεκρούς και 60 τραυματίες άφησε πίσω του δράστης που προχώρησε σε μαζικούς πυροβολισμούς σε πολλές τοποθεσίες της πολιτείας του Μέιν των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων μια αίθουσα μπόουλινγκ και ένα μπαρ στο Λιούιστον, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Το αστυνομικό τμήμα του Λιούιστον ταυτοποίησε ένα άτομο που ευθύνεται για τους μαζικούς πυροβολισμούς στο μπαρ και το μπόουλινγκ. Πρόκειται για έναν 40χρονο άνδρα ονόματι Ρόμπερτ Καρντ, ο οποίος θεωρείται «οπλισμένος και επικίνδυνος». Ο δράστης έχει διαφύγει και η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μίντια, ήταν εκπαιδευτής πυροβόλων όπλων σε εγκατάσταση του Στρατού των ΗΠΑ στο Μέιν και το καλοκαίρι είχε μπει σε μονάδα ψυχικής υγείας αφού απειλούσε να ανατινάξει στρατιωτική βάση. Τελικά πήρε εξιτήριο.
Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Androscoggin δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες του υπόπτου, ενός γενειοφόρου άνδρα με καφέ μπουφάν με κουκούλα και τζιν που κρατούσε ένα ημιαυτόματο όπλο παρατεταμένο.
Οι αρχές, που απηύθυναν σύσταση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφία SUV λευκού χρώματος, ζητώντας από τους πολίτες να μην έλθουν σε επαφή με τον κάτοχό του και να επικοινωνήσουν μαζί τους αν το δουν. Τα δημόσια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, ανακοίνωσε αξιωματούχος της σχολικής διεύθυνσης της περιοχής.
Βίντεο που αναρτήθηκε στα social media νωρίτερα δείχνει τη σύλληψη ενός άνδρα, που πιθανολογείται πως είναι ο δράστης. Η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει τη σύλληψη ωστόσο.
Η Sun Journal, επικαλούμενη εκπρόσωπο της αστυνομίας, ανέφερε πυροβολισμούς σε τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις: το Sparetime Recreation μπόουλινγκ, το εστιατόριο Schemengees Bar & Grille και ένα κέντρο διανομής της Walmart. Το κέντρο μπόουλινγκ βρίσκεται περίπου 6,5 χιλιόμετρα βόρεια του μπαρ και το κέντρο διανομής βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα νότια του μπαρ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε και θα συνεχίσει να λαμβάνει ενημερώσεις, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με την κυβερνήτη του Μέιν Τζάνετ Μιλς, τους γερουσιαστές Άνγκους Κινγκ και Σούζαν Κόλινς και τον βουλευτή Τζάρεντ Γκόλντεν για τους πυροβολισμούς στο Λιούιστον και προσέφερε πλήρη ομοσπονδιακή υποστήριξη στον απόηχο της επίθεσης, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Το πιο αιματηρό μακελειό των τελευταίων χρόνων και το πρόβλημα των όπλων
Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο μακελειό στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2019, όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε ένα Walmart στο Ελ Πάσο με ένα τουφέκι ΑΚ-47, σκοτώνοντας 23 άτομα σε μια ανταλλαγή πυροβολισμών που οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν ένα έγκλημα μίσους κατά των ισπανόφωνων, σύμφωνα με το Gun Violence Archive.
Η χώρα μετράει περισσότερα όπλα (κάπου 400 εκατ.) απ’ ό,τι κατοίκους, ενώ ο ένας ενήλικος στους τρεις έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα όπλο και σχεδόν ο ένας στους δύο ζει σε νοικοκυριό με τουλάχιστον ένα όπλο.
Συνέπεια της διάδοσης τους είναι ο εξαιρετικά υψηλός δείκτης θανάτων εξαιτίας βίαιων επεισοδίων με τη χρήση όπλων στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν χωράει καμιά σύγκριση με αυτούς σε άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.
Χωρίς να λογαριάζονται καν οι αυτοκτονίες, το 2023 έχουν σκοτωθεί από σφαίρες πάνω από 15.000 άνθρωποι στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του εξειδικευμένου ιστότοπου Gun Violence Archive.
Τα περιστατικά με mass shootings- οι επιθέσεις ενόπλων με τουλάχιστον τέσσερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών αρχών– είναι μια παθογένεια που προκύπτει από την αλόγιστη και χωρίς ρυθμίσεις κατοχή και χρήση όπλων και απασχολεί την αμερικανική κοινωνία και διχάζει σχετικά με το τι πρέπει να γίνει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας