Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε | REUTERS/Toru Hanai

Με ισχυρά ποσοστά η επανεκλογή Σίνζο Αμπε

Με τις πρόωρες εκλογές που κήρυξε ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε κατάφερε να επιτύχει αυτό που επιθυμούσε το «γεράκι» της ιαπωνικής πολιτικής, δηλαδή την περαιτέρω εδραίωση της κυριαρχίας του στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, το νικηφόρο γι' αυτόν αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει και την αποδοχή της οικονομικής του πολιτικής, γνωστής ως Abenomics. Μάλλον γι' αυτό χθες, ένα 24ωρο μετά τη σαρωτική νίκη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος του οποίου ηγείται, έσπευσε να κάνει λόγο για νέο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης, το οποίο θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Αμπε απέσπασε 291 από τις 475 έδρες της Κάτω Βουλής (έναντι 295 στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση), η οποία διαλύθηκε τον Νοέμβριο από τον πρωθυπουργό. Ετσι, συνολικά πλέον ο συνασπισμός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος/Νέου Κομέιτο ελέγχει συνολικά 326 έδρες, πολύ περισσότερες από τα δύο τρίτα των εδρών (294) που απαιτούνται για να θέσει σε ισχύ νόμους ακόμη και σε περίπτωση που η Γερουσία αντιτίθεται. «Η ισχυρή υποστήριξη του εκλογικού σώματος με ωθεί να ακολουθήσω την επιλεγμένη οδό προχωρώντας ευθεία», δήλωσε ο Σίνζο Αμπε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρχε άλλος δρόμος».

Ο Αμπε τόνισε ότι θα συνεχίσει την οικονομική πολιτική που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2012 σε τρεις άξονες: δημοσιονομική χαλάρωση, νομισματική χαλάρωση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Προτίθεται επίσης να ζητήσει από τους εργοδότες να προχωρήσουν σε ευνοϊκές κινήσεις μισθολογικού χαρακτήρα, με στόχο την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών πριν από τη νέα αύξηση του επίμαχου φόρου κατανάλωσης τον Απρίλιο 2017.

Μπορεί λοιπόν ο Αμπε να βγήκε νικητής των εκλογών αυτών (στις οποίες η συμμετοχή έφτασε μόλις το 53,3%, το χαμηλότερο ποσοστό μεταπολεμικά, έναντι 59,3% το 2012), ωστόσο -όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του πρακτορείου Xinhua- ο Αμπε δεν είναι ακόμη τόσο ισχυρός ώστε να μην έχει ανάγκη από δυνατούς φίλους και συμμάχους, όπως τα λόμπι των βιομηχάνων (Keidanren), των εκδοτών, αλλά και των αγροτικών επιχειρήσεων, τα οποία είχαν εναντιωθεί σφόδρα στην πρώτη αύξηση του έμμεσου φόρου κατανάλωσης τον περασμένο Απρίλιο.

Επιπροσθέτως, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία νομικώς πρέπει να λειτουργεί ως μια ανεξάρτητη από την κυβέρνηση οντότητα, ζητά μακροπρόθεσμους αποπληθωριστικούς στόχους. Κι εάν η κυβέρνηση δεν δώσει σημάδια ότι έχει τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της, ο διοικητής της, Χαρουχίκο Κουρόντα, «δεν είναι μαριονέτα και μπορεί να αρχίσει να κάνει χρήση της ανεξαρτησίας που έχει η θέση του», όπως εκτιμά ο κορυφαίος Ιάπωνας πολιτικός σχολιαστής, Τερουχίσα Μουραμάτσου.

Αυτή η απόφαση ώθησε τον Σίνζο Αμπε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να επικυρώσει με την ψήφο του εκλογικού σώματος τις οικονομικές αυτές κατευθύνσεις και να περάσει σε μια δεύτερη φάση η οποία θα πρέπει να εγγυηθεί «με ασφάλεια το τέλος του αποπληθωρισμού». Τέλος, ο Αμπε θα πρέπει επίσης να αλλάξει έστω και μερικώς την εικόνα του αυταρχικού όσο και μιλιταριστή πολιτικού, καθώς είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας ενεργοποιώντας νόμους που επέτρεψαν τη στρατιωτικοποίηση της χώρας και ανεβάζοντας στο κατακόρυφο την ένταση με την Κίνα με αφορμή το διαφιλονικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με ισχυρά ποσοστά η επανεκλογή Σίνζο Αμπε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας