Μπορεί το κεντρικό σύνθημα στις χθεσινές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ να ήταν το ίδιο όπως εδώ και δύο μήνες -«Θέλουμε πραγματική δημοκρατία»- όμως η επέμβαση της αστυνομίας ήταν η πιο βίαιη μέχρι τώρα. Κι έτσι, με μια «βροχή» από χτυπήματα με γκλομπ και «σύννεφα» από δακρυγόνα σπρέι πιπεριού οι δυνάμεις της επιχείρησαν να καταπνίξουν την «Επανάσταση της Ομπρέλας» στην κεντρική συνοικία Αντμίραλτι.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν έξω από το υπό πολιορκία αρχηγείο της τοπικής -διορισμένης από το Πεκίνο- κυβέρνησης του Λεούνγκ Τσουν-γινγκ. Διήρκεσαν ώρες. Είχαν αποτέλεσμα να κατεβάσουν προσωρινά «ρολά» τόσο τα καταστήματα της περιοχής όσο και η ίδια η κυβέρνηση. Κι έληξαν με απολογισμό πάνω από 40 τραυματίες διαδηλωτές και ισάριθμες συλλήψεις. Ομως ούτε η βίαιη καταστολή ούτε οι επίσημες απειλές πως η υπομονή των αρχών πλέον εξαντλείται φαίνεται πια να κάμπτει την αποφασιστικότητα των εξεγερμένων φοιτητών και ακτιβιστών. Επειτα, λοιπόν, από μια «κοιλιά» στις κινητοποιήσεις υπέρ των άμεσων και ριζικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Ειδική αυτή Διοικητική Περιφέρεια της Κίνας, οι διαδηλωτές δηλώνουν εκ νέου αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι τέλους, μίας και δεν έχουν -όπως λένε- άλλη επιλογή.
Αυτές ακριβώς τις λέξεις επέλεξε χθες ο 18χρονος ηγέτης του φοιτητικού κινήματος, Τζόσουα Γουόνγκ, για να ανακοινώσει αργά χθες στο συγκεντρωμένο πλήθος στο Αντμίραλτι πως ο ίδιος και άλλα δύο στελέχη του φιλοδημοκρατικού κινήματος αρχίζουν απεργία πείνας. Κύριο και πάγιο αίτημα παραμένει οι πρώτες τοπικές εκλογές του 2017 να είναι πραγματικά ελεύθερες, χωρίς δηλαδή τα προαπαιτούμενα της μητροπολιτικής Κίνας.
Αντιμέτωπο όμως πια με το ισχυρότερο κίνημα πολιτικής ανυπακοής από την εποχή της Τιεν Αν Μεν, το Πεκίνο στυλώνει όλο και πιο πολύ τα «πόδια». Τώρα όχι μόνον επιμένει στην «κόκκινη γραμμή» του για προέγκριση των μελλοντικών υποψηφίων στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και περιχαρακώνει τη θέση του διεθνώς στο επίμαχο αυτό θέμα. Τελευταίο δείγμα αυτής της τακτικής ήταν η χθεσινή του απόφαση να μη δώσει καν άδεια εισόδου σε κλιμάκιο Βρετανών βουλευτών, που προγραμμάτιζαν επίσκεψη στην πρώην βρετανική αποικία, προκειμένου να ερευνήσουν από κοντά τον βαθμό εφαρμογής της πολιτικής «ένα κράτος, δύο συστήματα», βάσει της οποίας έγινε το 1997 η μεταβίβαση της κυριαρχίας στην Κίνα.
Παρά όμως τις μεθοδεύσεις του Πεκίνου, οι εξελίξεις φαίνεται να έχουν αποκτήσει πλέον τη δική τους δυναμική, στην ευρύτερη περιοχή. Ανήμερα των νέων βίαιων επεισοδίων στο Χονγκ Κονγκ, σύσσωμη η κυβέρνηση της Ταϊβάν αναγκάστηκε να υποβάλει χθες την παραίτησή της, υπό το βάρος της βαριάς ήττας που υπέστη στις τοπικές εκλογές του Σαββάτου το κυβερνών κόμμα Κουομιτάνγκ (KMT), που προωθούσε στενότερη και πιο αγαστή συνεργασία με την Κίνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας