Η χούντα που κυβερνά τη Μιανμάρ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι στρατεύματά της έριξαν προειδοποιητικές βολές εναντίον κομβόι του Ερυθρού Σταυρού της Κίνας που μετέφερε βοήθεια. Πρόκειται για ένα περιστατικό ενδεικτικό των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις οι οποίες προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες, μετά τον φονικό και καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής.
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η ανθρωπιστική ομάδα και οι προμήθειες είναι ασφαλείς και ζήτησε από όλες τις πλευρές στη Μιανμάρ να εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Λίγες ώρες αργότερα, η χούντα –που επί της ουσίας είναι αυτή που επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση– ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε επιχειρήσεις κατά ενόπλων αντάρτικων οργανώσεων. Η κατάπαυση του πυρός τίθεται σε ισχύ από σήμερα και θα διαρκέσει ως τις 22 Απριλίου. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η κατάπαυση του πυρός έχει «στόχο την επιτάχυνση των προσπαθειών ανακούφισης και ανοικοδόμησης και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας».
Σημειώνεται ότι πολλές ομάδες ανταρτών στη Μιανμάρ είχαν ήδη ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις μάχες, ωστόσο ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ τόνιζε χθες (Τρίτη) ότι θα συνεχιστούν «οι αμυντικές δραστηριότητες» εναντίον των «τρομοκρατών».
Νωρίτερα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τη χούντα να επιτρέψει χωρίς προσκόμματα την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και να άρει τους περιορισμούς που εμποδίζουν τις οργανώσεις αρωγής. Η μη κυβερνητική οργάνωση ζήτησε εξάλλου από τους δωρητές να στέλνουν βοήθεια στη Μιανμάρ μέσω ανεξάρτητων οργανώσεων και όχι μέσω των αρχών της χούντας.
Η Μιανμάρ παραμένει βυθισμένη στην εμφύλια σύρραξη μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Στη χώρα παραμένουν ενεργές δεκάδες ένοπλες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων και πολιτικών αντιπάλων της χούντας πολλές από τις οποίες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περιοχές της Μιανμάρ. Ο εμφύλιος πόλεμος έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην οικονομία και έχει ωθήσει βασικές υπηρεσίες στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Ο ισχυρότερος σεισμός των 7,7 βαθμών της περασμένης Παρασκευής έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.886 ανθρώπους στην χώρα, σύμφωνα με τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό της χούντας. Η σεισμική δόνηση προκάλεσε θύματα και στη γειτονική Ταϊλάνδη καθώς και εκτεταμένες ζημιές σε ολόκληρη την περιοχή.
→ Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει περαιτέρω βοήθεια στη Μιανμάρ, με ανθρωπιστική γέφυρα και προμήθειες που συλλέχθηκαν για να διανεμηθούν στη χώρα. Συγκεκριμένα, η ΕΕ έχει δρομολογήσει επιχείρηση ανθρωπιστικής αεροπορικής γέφυρας, με την πρώτη πτήση να αναχωρεί σήμερα από την Κοπεγχάγη προς τη Γιανγκόν. «Το φορτίο των 80 τόνων προμηθειών που ανήκουν στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων σκηνών, κιτ παιδικής προστασίας, κιτ υγείας και κιτ νερού και αποχέτευσης, θα αποσταλεί στην UNICEF» όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας