Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
mianmar-seismos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Jiang Chao/Xinhua via AP
Μιανμάρ

2.000 νεκροί, χιλιάδες αγνοούμενοι και ένα υποκριτικό εθνικό πένθος

Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε χιλιάδες.

Eβδομάδα εθνικού πένθους κήρυξε χθες η χούντα που κυβερνά τη Μιανμάρ, καθώς ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 2.000. Ενας αριθμός που δυστυχώς μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα αφού σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε χιλιάδες, παρόλο που η επίσημη αναφορά χθες έκανε λόγο μόνο για 300. Υποκριτικό μάλλον το πένθος καθώς η χούντα βάζει διαρκώς προσκόμματα στη δουλειά των ξένων σωστικών συνεργείων, εμποδίζει τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και δεν σταμάτησε ποτέ τους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των ανταρτών.

Αναφορές για αυτό υπάρχουν σε πολλά διεθνή ΜΜΕ, όπως το BBC, από την επόμενη κιόλας μέρα του καταστροφικού σεισμού των 7,7 Ρίχτερ και επιβεβαιώνεται και από τους ίδιους τους πληττόμενους. Η Εθνική Ενωση των Καρέν (KNU), από τα παλαιότερα αντάρτικα στη Μιανμάρ, τόνισε σε ανακοίνωσή της πως η χούντα «συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα στοχοποιώντας περιοχές όπου ζουν άμαχοι, παρότι ο πληθυσμός υποφέρει τα πάνδεινα εξαιτίας του σεισμού». Πρόσθεσε πως αντί ο στρατός να δώσει προτεραιότητα στις επιχειρήσεις αρωγής, επιλέγει να «αναπτύσσει δυνάμεις για να επιτεθεί στον ίδιο του τον λαό».

Προχθές, η Δύναμη Λαϊκής Αμυνας, ο ένοπλος κλάδος της λεγόμενης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που συσπειρώνει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε εκεχειρία δύο εβδομάδων προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των διασωστών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλες όμως μικρότερες αντάρτικες ομάδες δεν συμμετέχουν σε αυτή την εκεχειρία. Και φυσικά, αυτή που δεν καταθέτει ποτέ τα όπλα είναι η χούντα.

Στη Μιανμάρ, πρώην Βιρμανία, που έχει ζήσει το μεγαλύτερο διάστημα της ανεξαρτησίας της υπό στρατιωτικό καθεστώς, η σημερινή χούντα ανέτρεψε την εκλεγμένη πρόεδρο και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Αουνγκ Σαν Σου Κίι, τον Φεβρουάριο του 2021, λίγο πριν από την έναρξη της νέας πενταετούς θητείας της. Ωστόσο, παρά την άγρια καταστολή που εξαπέλυσε, δεν έχει καταφέρει να ελέγξει παρά μόνο το ένα τέταρτο της συνολικής έκτασης της χώρας.

Η Μιανμάρ, μια χώρα με «δύσκολη» γεωγραφία και πολλές δύσβατες περιοχές, είναι στην πραγματικότητα ένα μωσαϊκό λαών που καμία κυβέρνηση, ούτε στρατιωτική ούτε δημοκρατική, δεν κατάφερε πραγματικά να ενώσει. Οι πολιτικές και εθνοτικές συγκρούσεις φάνηκαν και με αφορμή τον σεισμό. Το επίκεντρο βρισκόταν σε περιοχή υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατιωτικού καθεστώτος. Ομως, από την έντασή του προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές και, φυσικά, πολλά θύματα και σε περιοχές υπό τον έλεγχο διάφορων αντάρτικων οργανώσεων.

Η αγριότητα της χούντας, η οποία επιμένει να βομβαρδίζει ακόμα και ύστερα από μια τόσο φοβερή φυσική καταστροφή, προκαλεί ήδη διαμαρτυρίες εκτός συνόρων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, ο Βίβιαν Μπαλακρίσναν, απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός για να διευκολυνθεί η διανομή βοήθειας, έπειτα από συνεδρίαση που διεξήχθη μέσω βιντεοσύνδεσης με τους ομολόγους του της ASEAN με θέμα τον σεισμό. Ο Μπαλακρίσναν απηύθηνε επίσης κάλεσμα για να προωθηθεί «πιο μακροπρόθεσμα εθνική συμφιλίωση» ώστε να επιστρέψει «η ειρήνη» και να γίνει «ανοικοδόμηση» της χώρας. Κάτι που, με βάση τα ώς τώρα δεδομένα, ακούγεται δυστυχώς σχεδόν ουτοπικό.

Τελευταίες και καταϊδρωμένες οι ΗΠΑ

Πολλές χώρες της Ασίας, με πρώτη την Κίνα, η Ρωσία, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν στείλει από την πρώτη στιγμή κι εξακολουθούν να στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια κι εξειδικευμένες ομάδες διασωστών, ενώ υπόσχονται χρηματοδότηση για άμεσες ανάγκες, αλλά και για τη μελλοντική ανοικοδόμηση. Οι ΗΠΑ όμως, η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, αποδεικνύονται ουραγός. Υποσχέθηκαν να δώσουν μόλις 2 εκατομμύρια την Κυριακή, δύο μέρες μετά τον σεισμό. Κάτι που θεωρείται άμεση επίπτωση της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να ρίξει τσεκούρι στην εξωτερική βοήθεια και να διαλύσει ουσιαστικά την USAID.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μιανμάρ, ομάδα της USAID μεταβαίνει στη Μιανμάρ για αυτοψία. Ομως, σύμφωνα με τους New York Times, εξαιτίας των περικοπών η τριμελής ομάδα δεν αναμένεται να φτάσει πριν από την Τετάρτη, πέντε μέρες δηλαδή μετά τον σεισμό. Επίσης, δεν είναι σαφές τι είδους βοήθεια θα σταλεί και πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα, από τη στιγμή που τα αρμόδια συστήματα έχουν ξηλωθεί, λέει στην Guardian ο Φιλ Ρόμπερτσον, διευθυντής της MKO Asia Human Rights and Labour Advocates.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τινάξει εντελώς στον αέρα την ικανότητα ανταπόκρισης των ΗΠΑ σε καταστροφές στο εξωτερικό», σημειώνει. «Είναι απόλυτα φυσικό το ότι η Κίνα και η Ρωσία στέλνουν τις δικές τους ομάδες γρηγορότερα από τις ΗΠΑ. Γιατί αυτή είναι η νέα πραγματικότητα», σχολιάζει ο Ρόμπερτσον, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν «αφοπλιστεί» σε ό,τι αφορά την άσκηση της ήπιας δύναμης.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
2.000 νεκροί, χιλιάδες αγνοούμενοι και ένα υποκριτικό εθνικό πένθος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας