Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται επί ποδός όσο πλησιάζει ο σπάνιος τροπικός κυκλώνας «Άλφρεντ» στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σήμερα ο κυκλώνας βρισκόταν 125 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μπρίσμπεϊν, ενώ θα πλήξει ιδιαίτερα τα σύνορα μεταξύ των πολιτειών Κουίνσλαντ και Νέας Νότιας Ουαλίας.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας εκτίμησε από την πλευρά της πως ο κυκλώνας, ο πρώτος που πλήττει την περιοχή από το 1974, θα φτάσει στις ακτές της χώρας αύριο, Σάββατο, το πρωί.
Σήμερα το πρωί 80.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα στις πολιτείες Κουίνσλαντ και Νέα Νότια Ουαλία, καθώς οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα τα οποία έπεσαν πάνω σε πυλώνες ηλεκτρικού, επεσήμαναν οι αρχές.
Ο πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ Ντέιβιντ Κρισάφουλι τόνισε ότι ο τυφώνας είναι «ήδη πολύ ισχυρός» και προειδοποίησε ότι οι συνθήκες θα επιδεινωθούν καθώς ο «Άλφρεντ» πλησιάζει τη στεριά.
Συνολικά 10.000 κάτοικοι περιοχών της Νέας Νότιας Ουαλίας που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, επεσήμανε αξιωματούχος.
Εξάλλου οι αρχές ανησυχούν για την πόλη Λάισμορ, η οποία το 2022 επλήγη από πλημμύρες ρεκόρ, με το νερό να φτάνει τα 14 μέτρα έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες πολλοί Αυστραλοί σε περιοχές που απειλούνται από το πέρασμα του «Άλφρεντ» έχουν προετοιμαστεί, τοποθετώντας σάκους με άμμο στις εισόδους των σπιτιών τους και κάνοντας αποθέματα σε νερό και τρόφιμα, με αποτέλεσμα τα ράφια των σούπερ μάρκετ να έχουν αδειάσει.
«Πολλοί άνθρωποι φοβούνται διότι δεν ξέρουμε καθόλου τι θα συμβεί», δήλωσε ο Πολ Φάροου, κάτοικος της παράκτιας πόλης Κουλανγκάτα, στα σύνορα μεταξύ της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουίνσλαντ.
«Μπορεί όλοι να χάσουμε τα σπίτια μας», πρόσθεσε ανήσυχος ο 62χρονος άνδρας.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι τόνισε ότι η περιοχή «πρέπει να ελπίζει για το καλύτερο, αλλά να προετοιμαστεί για το χειρότερο».
«Όταν η φύση προκαλεί καταστροφές, οι Αυστραλοί δείχνουν τον καλύτερο εαυτό τους: Είμαστε ενωμένοι, προσέχουμε ο ένας τον άλλο, φροντίζουμε τους γείτονές μας», επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Περισσότερα από 900 σχολεία στο Κουίνσλαντ και στο βόρειο τμήμα της Νέας Νότιας Ουαλίας παρέμειναν κλειστά σήμερα, επεσήμαναν αξιωματούχοι του υπουργείου Παιδείας.
Αν και οι κυκλώνες είναι συχνοί στα θερμά, τροπικά ύδατα της βόρειας Αυστραλίας, είναι σπάνιο να σχηματίζονται στα πιο ψυχρά ύδατα του νότου. Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών, όπως οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι κυκλώνες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας