Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.6°
1 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 13.8°
1 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 15.5°
1 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
16.6° 14.7°
2 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 16.7°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
76%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
1 BF
91%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
kina-kogreso
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Andy Wong
Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο Κίνας - Ετήσιο «Συνέδριο του Λαού»

Στόχοι, επίδειξη ισχύος και μηνύματα στις ΗΠΑ

Με το βλέμμα -προφανώς- στις ΗΠΑ ξεκίνησαν οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του κινεζικού Κοινοβουλίου. ● Το Πεκίνο διαβεβαιώνει πως αν η Ουάσινγκτον επιμείνει σε έναν εμπορικό πόλεμο, η απάντηση θα είναι αυτή που αρμόζει. ● Η κινεζική οικονομία, πάντως, μπορεί όντως να πληγεί σοβαρά από τους δασμούς.

«Μέχρι τέλους». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες το Πεκίνο σχετικά με τη μάχη που σκοπεύει να δώσει αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τον εμπορικό πόλεμο. Ακούστηκε διά στόματος του Κινέζου υπουργού Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις παρυφές του ετήσιου συνεδρίου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, του κινεζικού Κοινοβουλίου, που ξεκίνησε την Τρίτη, 4 του μήνα, στο Πεκίνο και θα ολοκληρωθεί στις 11. Μια μέρα νωρίτερα, ένα παρόμοιο μήνυμα αποφασιστικότητας με κύριο αποδέκτη την Ουάσινγκτον είχε μεταφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Λιν Τζιαν: «Αν οι ΗΠΑ έχουν άλλες προθέσεις και επιμείνουν σε έναν πόλεμο δασμών, εμπορικό πόλεμο ή όποιον άλλο πόλεμο, η Κίνα θα παλέψει μέχρι τέλους».

Στην εποχή Τραμπ μέρος Β΄, τίποτα δεν είναι το ίδιο και αυτό δεν θα άφηνε εκτός την Κίνα, την υπ’ αριθμόν ένα ανταγωνίστρια δύναμη των ΗΠΑ σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Οι αμερικανικοί δασμοί και το νέο παγκόσμιο σκηνικό αναγκαστικά ρίχνουν τη σκιά τους στο συνέδριο και επαναπροσδιορίζουν στόχους και προκλήσεις.

«Κογκρέσο του Λαού»

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο είναι το νομοθετικό σώμα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και αριθμεί 3.000 μέλη. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή χιλιάδες αντιπρόσωποι από ολόκληρη τη χώρα συγκεντρώνονται στο Πεκίνο για την ετήσια συνεδρίαση, το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός της χρονιάς, για να εγκρίνουν νέους νόμους, τον ετήσιο προϋπολογισμό και να αποφασίσουν για τυχόν αλλαγές προσώπων σε θέσεις-κλειδιά. Διεξάγεται παράλληλα με την Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη του Κινεζικού Λαού, ένα συμβουλευτικό σώμα στο οποίο συμμετέχουν στελέχη επιχειρήσεων και διάφορα δημόσια πρόσωπα, όπως καλλιτέχνες, αθλητές και άλλοι. Γι’ αυτό και γίνεται λόγος για «διπλή συνεδρίαση». Βέβαια, η βασική και αυτή που δίνει το διά ταύτα της κινεζικής πολιτικής είναι αυτή του Κογκρέσου, παρόλο που επί της ουσίας επικυρώνει προειλημμένες αποφάσεις.

Τις κατευθυντήριες γραμμές για το 2025 τις έδωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιανγκ κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση. Εθεσε στόχο για ανάπτυξη του ΑΕΠ «γύρω στο 5%», είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει την κατανάλωση «κινητήρια δύναμη της εγχώριας οικονομίας» και ανακοίνωσε αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, «κάτι που θα συμβάλει πολύ στην προώθηση μιας βιώσιμης και υγιούς οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης». Γι’ αυτούς τους λόγους ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά μία μονάδα (να φτάσει στο 4%), όταν τα προηγούμενα χρόνια η προσπάθεια ήταν να διατηρηθεί έως το 3%. Επίσης, ανήγγειλε σχέδια για τη δημιουργία 12 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στα αστικά κέντρα.

«Αλλαγές που δεν είχαμε ξαναδεί αυτόν τον αιώνα ξεδιπλώνονται με ταχύτερους ρυθμούς», επισήμανε ο Λι Κιανγκ και προειδοποίησε ότι «ένα ολοένα πιο περίπλοκο και δυσχερές εξωτερικό σκηνικό ενδέχεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο για την Κίνα σε τομείς όπως το εμπόριο, η επιστήμη και η τεχνολογία».

Τα προβλήματα

Κι εδώ έγκειται η παγίδα σε σχέση με τις παραπάνω εξαγγελίες. Η Κίνα πέτυχε τον στόχο του «περίπου 5%» που είχε θέσει για την ανάπτυξη το 2024, κυρίως χάρη στο επίπεδο-ρεκόρ των εξαγωγών. Ομως, ο νέος αμερικανοκίνητος εμπορικός πόλεμος μπορεί να επιφέρει σκληρό πλήγμα σ’ αυτόν τον πυλώνα της κινεζικής ανάπτυξης. Η Κίνα έχει μεν να επιδείξει περιζήτητα προϊόντα στην παγκόσμια αγορά, από ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλιακά πάνελ μέχρι τη νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek που σάρωσε στις διεθνείς αγορές και τρομοκράτησε τις ΗΠΑ που μέχρι τότε κατείχαν την πρωτοκαθεδρία στον τομέα, όμως βασική προϋπόθεση για να ευδοκιμήσουν όλα αυτά είναι ένα στοιχειωδώς ευνοϊκό ή τουλάχιστον ήρεμο διεθνές περιβάλλον.

Η Κίνα, στο μεταξύ, έχει να αντιμετωπίσει και τα εσωτερικά της προβλήματα. Την επιβράδυνση της κατανάλωσης η οποία δεν έχει ακόμα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα (ο κόσμος νιώθει ανασφάλεια και προτιμά να αποταμιεύει αντί να καταναλώνει), την κρίση στην αγορά των ακινήτων, μια υπερχρεωμένη τοπική αυτοδιοίκηση και την ανεργία, που στον γενικό αστικό πληθυσμό κυμαίνεται στο 5,1%, αλλά σε ό,τι αφορά τους νέους ανεβαίνει στο 15,7%, σύμφωνα με τις μετρήσεις για τον Δεκέμβριο του 2024.

Μέχρι τη λήξη του ετήσιου συνεδρίου θα τεθούν και άλλοι στόχοι. Κάποιοι από αυτούς θα αφορούν την εξωτερική πολιτική. Η Κίνα αναμένεται πως θα επαναλάβει την πρόθεσή της να προσαρτήσει την Ταϊβάν, άλλο ένα ζήτημα που αποτελεί μόνιμο θέμα τριβής με όλες τις αμερικανικές κυβερνήσεις. Πέραν αυτού όμως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Κίνα θα επιχειρήσει να διατυπώσει και προφορικά αυτό που βλέπουν και επισημαίνουν αρκετοί διεθνείς -και Αμερικανοί- αναλυτές: την πρόθεσή της να καλύψει στη διεθνή σκακιέρα το κενό της αμερικανικής παρουσίας που θα δημιουργηθεί από την αλλοπρόσαλλη πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες συμμαχίες ή δημιουργώντας νέες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στόχοι, επίδειξη ισχύος και μηνύματα στις ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας