Η διπλωματία της Κίνας επανέλαβε σήμερα την έντονη αντίθεσή της στην απόκτηση από τις Φιλιππίνες αμερικανικού πυραυλικού συστήματος μέσης εμβέλειας, κρίνοντας πως η κίνηση αυτή θα πυροδοτήσει «κούρσα εξοπλισμών».
Η απόκτηση από τη Μανίλα του συστήματος εκτόξευσης πυραύλων Typhon, «στρατηγικού» και «επιθετικού» όπλου, είναι «προκλητική και επικίνδυνη ενέργεια», που σηματοδοτεί συνεργασία με «εξωτερικές δυνάμεις» με σκοπό «να δημιουργηθούν περιφερειακές εντάσεις, να τροφοδοτηθούν γεωπολιτικές συγκρούσεις και να πυροδοτηθεί κούρσα εξοπλισμών», έκρινε η Μάο Νινγκ, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο Πεκίνο.
Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι παρέδωσαν, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, προμήθειες στο στρατιωτικό προσωπικό τους που βρίσκεται σε σημεία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα οποία η Μανίλα κατέχει αλλά διεκδικεί και το Πεκίνο.
Η ακτοφυλακή της Κίνας δήλωσε την Τρίτη ότι οι Φιλιππίνες έστειλαν πολιτικό σκάφος για να παραδώσει τις προμήθειες σε ένα «παράνομα ακινητοποιημένο» πολεμικό πλοίο στο Second Thomas Shoal στις 12 Δεκεμβρίου. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την πρεσβεία των Φιλιππίνων στο Πεκίνο στη δήλωση της ακτοφυλακής.
Οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων δήλωσαν ότι κατά την αποστολή ανεφοδιασμού, από τις 3 έως τις 14 Δεκεμβρίου, παραδόθηκαν «βασικές προμήθειες ζωής και συντήρησης» και «χριστουγεννιάτικα πακέτα» για την τόνωση του ηθικού των στρατιωτών που βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ferdinand Marcos Jr δήλωσε ότι η χώρα δεν θα στείλει το ναυτικό της για να υποστηρίξει τους Φιλιππινέζους ψαράδες σε μια άλλη αμφισβητούμενη περιοχή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, για να αποφευχθεί η κλιμάκωση.
Στις 4 Δεκεμβρίου, σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής πυροβόλησαν με κανόνι νερού και παρέσυραν σκάφος αλιείας της Μανίλας που μετέφερε προμήθειες σε Φιλιππινέζους ψαράδες στην περιοχή Σκάρμπορο, σύμφωνα με Φιλιππινέζους αξιωματούχους. Η ακτοφυλακή της Κίνας ισχυρίστηκε ότι τα πλοία των Φιλιππίνων «πλησίασαν επικίνδυνα» τα χωρικά ύδατα του Πεκίνου.
Οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των Φιλιππίνων έχουν κλιμακωθεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους λόγω των διαφορών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή νότια Σινική Θάλασσα, την οποία η Κίνα διεκδικεί σχεδόν στο σύνολό της.
Τμήματα ζωτικής σημασίας, όπου πραγματοποιείται ετήσιο εμπόριο με πλοία αξίας άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, διεκδικούν επίσης το Μπρουνέι, η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.
Το Πεκίνο απορρίπτει την απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης του 2016, σύμφωνα με την οποία οι εκτεταμένες διεκδικήσεις του δεν υποστηρίζονται από το διεθνές δίκαιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας