Μπροστά σε μια βιβλική καταστροφή έχει βρεθεί η Μαγιότ, το γαλλικό αρχιπέλαγος στον Ινδικό Ωκεανό που επλήγη σφοδρότατα από τον κυκλώνα Σίντο.
Και σα να μην έφταναν στους κατοίκους τα όσα δεινά αντιμετωπίζουν ήρθε και η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν να τους εξοργίσει περαιτέρω.
Ο Γάλλος πρόεδρος στις φωνές που τον καλούσαν να παραιτηθεί και του έλεγαν «λες μ@@@@@@ς, νερό, νερό, νερό» έσπευσε να απαντήσει ότι «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα, δεν είμαι υπεύθυνος».
Αλλά εκείνο που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις ήταν όταν ο Μακρόν επιχείρησε να νουθετήσει τους ταλαιπωρημένος κατοίκους και να τους κουνήσει και το δάχτυλο λέγοντας «έχω κουραστεί να μιλάω, πέρασα όλη τη μέρα μαζί σας. Να είστε ευχαριστημένοι, εάν δεν ήσασταν στη Γαλλία θα ήσασταν δέκα φορές περισσότερο μέση στη μιζέρια. Δεν γίνεται να θέλεις να ανήκεις στη Γαλλία και να λες ότι δεν λειτουργεί, όταν η Γαλλία δείχνει αλληλεγγύη. Πρέπει να σέβονται όλοι όλους».
Σε βίντεο που έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου, μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος ακούγεται να απαντά στις αποδοκιμασίες λέγοντας «είναι ασέβεια».
Τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι 31 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.500.
Ο Μακρόν, πάντως, παραδέχθηκε ότι «είναι προφανώς πως υπάρχουν πολλά περισσότερα θύματα».
Σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ανακοίνωσε με… μεγαλοπρέπεια ότι θα μείνει κι άλλη μέρα στην κατεστραμμένη περιοχή, αναμένεται να επισκεφθεί μια από τις παραγκουπόλεις, που αποτελούν την καθημερινότητα για περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων της Μαγιότ.
«Η κατάργηση» των παραγκουπόλεων και «η εξάλειψη» αυτών των «μη αξιοπρεπών» και «επικίνδυνων» καταλυμάτων είναι ένας από τους στόχους του «ειδικού νόμου» τον οποίο δεσμεύθηκε να υιοθετήσει ο Μακρόν προκειμένου «να ανοικοδομηθεί» η Μαγιότ.
Αν και ο Γάλλος πρόεδρος δεν όρισε χρονοδιάγραμμα για αυτή την ανοικοδόμηση, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, από το Παρίσι, εμφανίστηκε φιλόδοξος.
«Πρέπει να ορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα πολύ μικρότερο των πέντε ετών», «ίσως τα δύο χρόνια», επεσήμανε χθες. «Ελπίζω να τα καταφέρουμε, είναι ένα υπεράνθρωπο σχέδιο, τεράστιο».
Μεσοπρόθεσμα ο Μακρόν δήλωσε ότι θέλει επίσης να «ενισχύσει τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης», αυξάνοντας, σχεδόν διπλασιάζοντας, τον αριθμό των απωθήσεων μεταναστών στα σύνορα, οι οποίες το 2023 έφτασαν τις 22.000.
Προς το παρόν ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι το 50% της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης στη Μαγιότ «θα αποκατασταθεί ως την Παρασκευή», αν και για τις πιο «απομακρυσμένες» περιοχές θα χρειαστούν ίσως και «πολλές εβδομάδες». «Η διανομή νερού σε φιάλες και τροφίμων θα φτάσει σε όλες τις κοινότητες ως την Κυριακή», τόνισε.
Ο Μακρόν έχει ορίσει τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου ημέρα «εθνικού πένθους» σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Μαγιότ, με τις σημαίες στη Γαλλία να κυματίζουν μεσίστιες και την τήρηση ενός λεπτού σιγής το μεσημέρι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας