Η Σέιχ Χασίνα, η μακροβιότερη πρωθυπουργός στην ιστορία του Μπανγκλαντές, παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα τη Δευτέρα, μετά από 15 χρόνια διακυβέρνησης. Η φοιτητική εξέγερση του τελευταίου μήνα «έδειξε την έξοδο» στην Χασίνα. •
Οι πολυήμερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν βαφτεί με αίμα, καθώς τουλάχιστον 300 άνθρωποι είναι νεκροί, με 94 εξ αυτών να δολοφονούνται από τις δυνάμεις καταστολής, χθες, Κυριακή. Τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Η εν εξελίξει εξέγερση ήταν η μεγαλύτερη πολιτική κρίση για την 76χρονη ηγέτη, τη μακροβιότερη γυναίκα αρχηγό κυβέρνησης στον κόσμο, η οποία κέρδισε για τέταρτη συνεχή θητεία τον Ιανουάριο σε εκλογές που η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για νοθεία.
Το φοιτητικό κίνημα «φούντωσε» με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους ρουσφετολογικούς διορισμούς στο Δημόσιο. Ωστόσο, η χώρα πλήττεται από οικονομική κρίση και υψηλά επίπεδα φτώχειας. Οι αναλυτές λένε ότι υπάρχει έλλειψη ποιοτικών θέσεων εργασίας για τους νέους πτυχιούχους, οι οποίοι αναζητούν ολοένα και περισσότερο τις πιο σταθερές και προσοδοφόρες κυβερνητικές θέσεις εργασίας.
Τι ακολουθεί;
Μετά από 15 χρόνια διοίκησης της Χασίνα, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα ακολουθήσει. Λίγο αφότου εθεάθη στην τηλεόραση να επιβιβάζεται σε στρατιωτικό ελικόπτερο με την αδερφή της, ο αρχηγός του στρατού Waker-uz-Zaman είπε ότι θα ζητήσει την εντολή του προέδρου για τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης. Υποσχέθηκε ότι ο στρατός θα ξεκινήσει έρευνα για τη θανατηφόρα καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων.
«Κρατήστε την πίστη στον στρατό, θα ερευνήσουμε όλες τις δολοφονίες και θα τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους», είπε. «Έχω διατάξει ότι κανένας ένοπλος και αστυνόμος δεν θα επιδοθούν σε κανενός είδους πυροβολισμούς». «Τώρα, το καθήκον των μαθητών είναι να παραμείνουν ήρεμοι και να μας βοηθήσουν», ισχυρίστηκε, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες.
Χιλιάδες διαδηλωτές πανηγύρισαν στην πρωτεύουσα την παραίτηση της πρωθυπουργού, κυματίζοντας σημαίες του Μπανγκλαντές όταν κυκλοφόρησε η είδηση, ενώ άλλοι λεηλάτησαν την επίσημη κατοικία της. Είναι ένα «τέλος ενός καθεστώτος που παρείχε μεγάλη ανάπτυξη αλλά ήταν όλο και πιο αυταρχικό, όπως είδαμε με τις μαζικές δολοφονίες αυτές τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε η Naomi Hossain, μια ερευνήτρια καθηγήτρια που ειδικεύεται στο Μπανγκλαντές στο Πανεπιστήμιο SOAS που εδρεύει στο Λονδίνο.
Αποφυλακίστηκε η πρώην πρωθυπουργός και ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Χαλέντα Ζία
Ο πρόεδρος του Μπανγκλαντές Μοχάμεντ Σαχαμπουντίν ανακοίνωσε σήμερα την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού και ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Χαλέντα Ζία, καθώς και των ανθρώπων που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων, λίγες ώρες μετά την παραίτηση και τη φυγή της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα.
Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία αναφέρεται ότι σε συνεδρίαση υπό την προεδρία του Σαχαμπουντίν «αποφασίστηκε ομόφωνα η άμεση αποφυλάκιση της προέδρου του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές (BNP) Μπεγκούμ Χαλέντα Ζία» και «όλων των ανθρώπων που συνελήφθησαν κατά τις φοιτητικές διαδηλώσεις».
Αποφασίστηκε επίσης «να σχηματιστεί αμέσως μεταβατική κυβέρνηση». Ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Ουάκερ-Ουζ-Ζαμάν, οι επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας αλλά και ηγετικά στελέχη πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του BNP και του Jamaat-e-Islami, συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
Ο στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι από τις 6 το πρωί της Τρίτης αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας και θα ξαναλειτουργήσουν «τα γραφεία, τα εργοστάσια, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια».
Η μεγάλη πολιτική αντίπαλός της, η 78χρονη Χαλέντα Ζία, είναι σε κακή κατάσταση και νοσηλεύεται. Το 2018 είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 17 ετών για διαφθορά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία προέτρεψαν όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να αποκαταστήσουν την ειρήνη «το συντομότερο δυνατόν». Ο Λευκός Οίκος ζήτησε επίσης η νέα, μεταβατική κυβέρνηση να είναι «δημοκρατική και συμπεριληπτική».
Ανακοίνωση ΚΕΕΡΦΑ και κάλεσμα για πορεία στην Ομόνοια
«Η εξέγερση εργατών και φοιτητών στο Μπαγκλαντές νίκησε!
Κινητοποίηση νίκης, Τρίτη 6 Αυγούστου, Ομόνοια 7μμ
Καλεί το Συμβούλιο για τα Δικαιώματα των Αποδήμων του Μπαγκλαντες με την στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ
Η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σειχ Χασίνα έφυγε με ελικόπτερο για να διασωθεί από την έκρηξη οργής των εργατών και τως φοιτητών που βγήκαν μαχητικά μπροστά και την ανέτρεψαν με ένα κύμα απεργιών, καταλήψεων και διαδηλώσεων με δεκάδες νεκρούς στις μάχες με τους μηχανισμούς καταστολής.
Είναι μια νίκη που μας εμπνέει στον αγώνα ενάντια σε ένα σύστημα καταστροφών, φτώχειας, πολέμου και ρατσισμού τις μέρες που το Ισραήλ κλιμακώνει τις φονικές του επιθέσεις στη Γάζα και απειλεί τους λαούς της Μ.Ανατολής.
Χαιρόμαστε που βρεθήκαμε μαζί με τους μετανάστες από το Μπαγκλαντές σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην εξέγερση όπου το κομμάτι που τις οργάνωνε μας έλεγε ότι "είναι σαν το δικό σας Πολυτεχνείο του 1973»!
Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό, ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ, τους δολοφόνους της Πύλου και των Τεμπών που στήριζε την Χασίνα και υπέγραφε δουλεμπορικές ρατσιστικές συμφωνίες αντί να νομιμοποιήσει τους μετανάστες και να σταματήσει τις απελάσεις και τις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα.
Θα είμαστε στο πλευρό των εργατών και της νεολαίας του Μπαγκλαντές για να κάνουν κουμάντο στην κοινωνία οι ίδιοι και όχι οι στρατηγοί που θέλουν τώρα να επιβάλουν δικές τους λύσεις διαφυλάσσοντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που δολοφόνησαν εκατοντάδες διαδηλωτές.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις νίκης των εργατών από το Μπαγκλαντές στην Αθήνα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας