Νέο κύμα βίας πλήττει τη Νέα Καληδονία, λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο αρχιπέλαγος, στην προσπάθειά του να κατευνάσεις τις αντιδράσεις για τον εκλογικό νόμο που έδινε δικαίωμα ψήφου σε μη αυτόχθονες κατοίκους της γαλλικής αποικίας. Η απόφαση των γαλλικών αρχών να μεταφέρουν στη Γαλλία επτά κρατούμενους, ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας, κατηγορούμενους για τις ταραχές του Μαΐου, προκάλεσε μεγάλη οργή και επεισόδια, με τους κατοίκους της Νέας Καληδονίας να κατηγορούν το Παρίσι για «απελάσεις με πολιτικά κίνητρα».
Τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, εξαγριωμένοι πολίτες πυρπόλησαν κτίρια, ένα αστυνομικό τμήμα και ένα δημαρχείο στη Νέα Καληδονία, αποικία της Γαλλίας. Η μεταφορά των κρατουμένων στη Γαλλία έγινε μέσα στη νύχτα, με αεροσκάφος που ναυλώθηκε ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με τον τοπικό εισαγγελέα Ιβ Ντιπά, που υποστήριξε ότι η απόφαση για τη μεταφορά τους ελήφθη «λόγω της ευαισθησίας της διαδικασίας και προκειμένου οι έρευνες να συνεχιστούν με ήρεμο τρόπο, χωρίς καμία πίεση».
Ωστόσο, η απόφαση να μεταφερθούν οι κατηγορούμενοι σε κέντρα κράτησης στη Γαλλία έχει προκαλέσει οργή στους ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη μεταφορά «πολιτική απέλαση». Ο Ντανιέλ Γκοά, πρόεδρος του Union Calédonienne, του μεγαλύτερου κόμματος υπέρ της ανεξαρτησίας, μάλιστα τόνισε ότι «η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος είναι φάρσα στη Νέα Καληδονία», καταγγέλλοντας «την αποικιακή, κατασταλτική και οπισθοδρομική πολιτική της Γαλλίας εναντίον του λαού Κανάκ».
Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη στη Νέα Καληδονία μετά τη σύλληψη έντεκα ακτιβιστών της ανεξαρτησίας, υπόπτων για υποκίνηση των βίαιων επεισοδίων στο αρχιπέλαγος από τις 13 Μαΐου, όπου σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, όταν οι κάτοικοι εξεγέρθηκαν, έστησαν οδοφράγματα και προχώρησαν σε λεηλασίες, αντιδρώντας στην εκλογική μεταρρύθμιση.
Οι ιθαγενείς Κανάκ του αρχιπελάγους φοβήθηκαν ότι η απόφαση να επιτραπεί η ψήφος σε μη αυτόχθονες κατοίκους του αρχιπελάγους θα μείωνε την εκλογική ισχύ τους και δεν θα επέτρεπε να επιτευχθεί ο στόχος για κατάκτηση της ανεξαρτησίας του νησιωτικού συμπλέγματος από τη Γαλλία.
Οι γαλλικές αρχές του νησιού υποστηρίζουν ότι οι συλληφθέντες ήταν οι «εμπνευστές» μια σειράς εγκληματικών ενεργειών, ωστόσο η μεταφορά τους στην ηπειρωτική Γαλλία έβαλε ξανά φωτιά στο νησί, με σοβαρά επεισόδια και πυρπολήσεις.
Το ταξίδι του Γάλλου προέδρου στη Νέα Καληδονία, στο οποίο υποσχέθηκε αναστολή εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου και διάλογο, είχε κατορθώσει να ηρεμήσει κάπως την κατάσταση. Ωστόσο, μετά τις συλλήψεις και την απόφαση μεταγωγής των κρατουμένων έξω από το αρχιπέλαγος, εν όψει και των εκλογών της 30ής Ιουνίου, η κατάσταση στη Νέα Καληδονία υπάρχει κίνδυνος να τεθεί ξανά εκτός ελέγχου, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας