Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
china-taiwan
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Taiwan Coast Guard via AP

Η Κίνα περικυκλώνει επικίνδυνα την Ταϊβάν

Δύο μέρες... κόλαση ξημερώνουν στο Στενό της Ταϊβάν, καθώς το Πεκίνο ξεκίνησε διακλαδικές ασκήσεις εν είδει απάντησης σε «αποσχιστικές ενέργειες».

Σαν ποντίκι με τη γάτα ο στρατός της Ταϊβάν -στρατηγικής συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με την Ουάσιγκτον βασικό οπλικό προμηθευτή της- έθεσε χθες σε επιφυλακή πυραυλικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις, διαβεβαιώνοντας ότι μπορεί να προστατεύσει το αυτοδιοικούμενο νησί, ενόσω στα ανοιχτά του ο ασιατικός γίγαντας «βρυχάται». Το Πεκίνο ξεκίνησε διήμερες διακλαδικές ασκήσεις περιμετρικά στο Στενό της Ταϊβάν και γύρω από συστάδες νησιών που ελέγχει η Ταϊπέι δίπλα στις κινεζικές ακτές. Πρόκειται για απάντηση, ανακοίνωσε, σε «αποσχιστικές ενέργειες».

Η συγκυρία δεν είναι τυχαία. Μόλις τρεις μέρες νωρίτερα είχε αναλάβει επίσημα καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, που ανήκει στο στρατόπεδο υπέρ της ανεξαρτησίας της νήσου.

Στην ορκωμοσία του τη Δευτέρα είχε κάλεσε την Κίνα «να σταματήσει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς εκφοβισμούς» στα εδάφη της Ταϊβάν, που το Πεκίνο θεωρεί μέρος της επικράτειάς του. Διακήρυξε ότι δεν σκοπεύει να προκαλέσει, αλλά ούτε να υποχωρήσει έναντι της ηγεσίας του ΚΚΚ.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, χαρακτήρισε τη στάση του Λάι Τσινγκ-τε «επονείδιστη προδοσία» και «ντροπή».

Προς επίρρωση η ανατολική διοίκηση του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) οργάνωσε τα κοινά γυμνάσια στρατού, ναυτικού, αεροπορίας και της πυραυλικής δύναμης.

Υπό την κωδική ονομασία «Κοινό Ξίφος-2024A» (με το «Α» να παραπέμπει και σε επόμενα), επικεντρώνονται σε κοινές περιπολίες πολεμικής ετοιμότητας θαλάσσης-αέρος, εικονικά πλήγματα ακριβείας σε καίριους στόχους και ολοκληρωμένες επιχειρήσεις εντός και εκτός της νησιωτικής αλυσίδας ως δοκιμή των «πραγματικών ικανοτήτων μάχης».

«Αυτή είναι επίσης μια ισχυρή τιμωρία για τις αυτονομιστικές ενέργειες των δυνάμεων ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», τόνισε ο PLA, «και μια αυστηρή προειδοποίηση ενάντια σε παρεμβάσεις και προκλήσεις από εξωτερικές δυνάμεις».

Βασικός παραλήπτης του μηνύματος ήταν πρόδηλα οι ΗΠΑ σε μια περίοδο που η -προεκλογικών ρυθμών- κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει τον εμπορικό πόλεμο απέναντι στο ασταθούς οικονομικής ανάπτυξης Πεκίνο.

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε τις κινεζικές ασκήσεις ως «παράλογη πρόκληση». «Οχι μόνο δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν», σχολίασε, «αλλά αναδεικνύουν τη μιλιταριστική νοοτροπία» της Κίνας. Προφανώς με τις «πλάτες» της Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι η Ταϊπέι δεν θα επιδιώξει τη σύγκρουση, αλλά «ούτε θα την αποφύγει».

Αν και διήμερης διάρκειας τα νέα κινεζικά γυμνάσια έχουν μεγάλο εύρος και «πολιτικά μηνύματα μεγαλύτερα από τα στρατιωτικά», εκτιμά ο Σου Τζου-γιουν, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Εθνικής Αμυνας και Ασφάλειας, κορυφαία δεξαμενή σκέψης στην Ταϊβάν.

Μένει τώρα να φανεί πώς τα μηνύματα αυτά θα αναγνωστούν από την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, ενόσω η Κίνα αρκείται -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- στην επίδειξη ισχύος και στην άσκηση ενός πολέμου νεύρων και φθοράς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Κίνα περικυκλώνει επικίνδυνα την Ταϊβάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας