Συμφωνία, βάσει της οποίας οι ΗΠΑ θα εξαγάγουν τεχνολογία και υλικά για τη δημιουργία πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στις Φιλιππίνες, υπεγράφη στο Σαν Φρανσίσκο, στο περιθώριο της συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων υποστηρίζει ότι επιθυμεί να αναπτύξει την πυρηνική ενέργεια ως μέσο για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Το αρχιπέλαγος της νοτιοανατολικής Ασίας είναι ευάλωτο στις διακυμάνσεις των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, στις διακοπές ρεύματος λόγω καιρικών φαινομένων και τις αυξομειώσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να μοιραστούν εξοπλισμό και υλικό με τις Φιλιππίνες καθώς εργάζονται για την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων και άλλων πολιτικών υποδομών πυρηνικής ενέργειας», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, που υπέγραψε τη συμφωνία εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία, που φέρει το όνομα «Συμφωνία 123» («123 Agreement») είχαν αρχίσει πριν από έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2022. Προηγούμενες διαπραγματεύσεις είχαν σταματήσει εξαιτίας των εύλογων ανησυχιών για την ασφάλεια.
Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος ο Νεότερος, προέβλεψε ότι «η πυρηνική ενέργεια θα αποτελεί μέρος του ενεργειακού μείγματος των Φιλιππίνων ως το 2032 και είμαστε παραπάνω από ευτυχείς να πάρουμε αυτόν τον δρόμο μαζί με τις ΗΠΑ».
«Η πυρηνική ενέργεια είναι τομέας στον οποίο μπορούμε να επιδείξουμε ότι η συμμαχία και η εταιρική σχέση Φιλιππίνων-ΗΠΑ φέρνει αληθινά αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Η συμφωνία, αναφέρεται, που υπόκειται πάντως στην έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, θα επιτρέψει τη μεταφορά πυρηνικού υλικού, εξοπλισμού και πληροφοριών, με τις προδιαγραφές που προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων.
Η συμφωνία ΗΠΑ-Φιλιππίνων υπογράφτηκε εν μέρει διότι ο πρόεδρος Μάρκος είχε πει πως εξέταζε το ενδεχόμενο να επαναφέρει σε λειτουργία παροπλισμένη μονάδα Μπαταάν, που είχε κατασκευαστεί εξαιτίας ενεργειακής κρίσης τα χρόνια που κυβερνούσε τις Φιλιππίνες ο πατέρας του, ο δικτάτορας Φέρντιναντ Μάρκος. Το Μπαταάν είχε ολοκληρωθεί το 1984, αλλά παροπλίστηκε δύο χρόνια αργότερα, μετά την πτώση του καθεστώτος του Φέρντιναντ Μάρκος και εξαιτίας των φόβων που είχε προκαλέσει η πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, αλλά και καταγγελιών για διαφθορά.
Ως τα τέλη του 2022 οι ΗΠΑ είχαν υπογράψει 23 συμφωνίες που αφορούν 47 χώρες, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και την Ταϊβάν, παρότι επισήμως η Ουάσιγκτον δεν έχει διπλωματικές σχέσεις μαζί της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας