«Η πρωτεύουσα της Ινδίας, που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου, είναι αγνώριστη. Η πόλη, συνήθως χαοτική και μποτιλιαρισμένη, είναι τώρα καθαρή σαν ελβετικό χωριό», έγραφε χθεσινή ανταπόκριση της γαλλικής Monde με δηλωτικό τίτλο «Ο [πρωθυπουργός Ναρέντρα] Μόντι εξαφανίζει προσωρινά τη φτώχεια του Νέου Δελχί για τη σύνοδο της G20». «Φυσικά, οι προσπάθειες εξωραϊσμού δεν καλύπτουν ολόκληρη τη μητρόπολη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων», συνέχιζε το ρεπορτάζ της εφημερίδας. «Μόνο το νότιο τμήμα, το αποικιακό Νέο Δελχί που σχεδίασε ο Βρετανός αρχιτέκτονας Εντουιν Λάτιενς, έχει καλλωπιστεί. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται τα κέντρα εξουσίας της πόλης, οι πρεσβείες και τα μεγάλα ξενοδοχεία».
Κι οι παραγκουπόλεις με τα μιλιούνια των φτωχών; Αυτές δεν εξωραΐζονταν με τίποτα, οπότε είτε ισοπεδώθηκαν με μπουλντόζες είτε… κρύφτηκαν από την κοινή θέα με πράσινα υφασμάτινα τείχη, μην τυχόν και δουν τη μαζική εξαθλίωση οι υψηλοί προσκεκλημένοι, χαλώντας τα υπερφιλόδοξα σχέδια του ινδουιστή εθνικιστική Μόντι να πλασάρει τον εαυτό του και κατ’ επέκταση την Ινδία ως λαμπερό και ισχυρό παίκτη στην παγκόσμια σκηνή. «Εχουν καλύψει την περιοχή μας, για να μη γίνουν μάρτυρες όσοι φτάνουν από το εξωτερικό φτωχών ανθρώπων σαν εμάς και της φτώχειας στη χώρα», έλεγε στην Guardian η 50χρονη Σαροά Ντέβι. «Οταν είναι περίοδος εκλογών, κάθε πολιτικός έρχεται να μας δει. Τρώνε μαζί μας και δίνουν υποσχέσεις. Σήμερα όμως ντρέπονται για την παρουσία μας».
Οι εκλογές της άνοιξης του 2024 πλησιάζουν, με επικριτές του Ινδού πρωθυπουργού να του προσάπτουν ότι εκμεταλλεύεται τη σύνοδο και για ψηφοθηρικούς λόγους. Το άκρως παραπλανητικό λίφτινγκ του στο Δελχί κόστισε πάντως στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια – χρήματα που θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν διατεθεί για την ανακούφιση πάρα πολλών ανθρώπων. Οχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά η κυβέρνηση επέβαλε τριήμερο… λοκντάουν, με κλείσιμο σχολείων, γραφείων, καταστημάτων, εστιατορίων και υπαίθριων αγορών στην αχανή πρωτεύουσα, απομάκρυνση χιλιάδων αστέγων σε προσωρινά καταλύματα στα περίχωρα καθώς και απαγόρευση κυκλοφορίας σε εκατομμύρια κατοίκους του κέντρου που εμποδίζονται ακόμα και να βγάλουν τα προς το ζην.
«Μας αντιμετωπίζουν σαν έντομα, όχι σαν ανθρώπους», έλεγε χαρακτηριστικά ο 45χρονος βιοπαλαιστής Μοχάμαντ Ιμράν, που ζει σε φτωχογειτονιά απέναντι από το χλιδάτο συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγεται η σύνοδος της G20, χωρίς η αστυνομία να του επιτρέπει να πάει να βγάλει το πενιχρό του μεροκάματο. «Δεν πρέπει να πάμε στη δουλειά μας και να φάμε; Πρέπει να πεθάνουμε επειδή είμαστε φτωχοί;» αναρωτιόταν η Ντέβι, καθαρίστρια που βγάζει κάτω από 30 δολάρια τον μήνα. «Δεν χάνω ούτε ένα μεροκάματο ακόμα κι όταν είμαι άρρωστη, μόνο και μόνο επειδή δεν έχω την πολυτέλεια να χάσω λεφτά. Τι μπορούν να κάνουν όμως φτωχοί άνθρωποι σαν εμένα σ’ αυτές τις καταστάσεις; Οι φτωχοί όπως εμείς μόνο θα καταριούνται την εκδήλωση αυτή, γιατί υποφέρουμε και η κοιλιά μας πεινάει».
Την «πυρετώδη προσπάθεια είτε να εκδιωχθούν οι φτωχοί από την πόλη, είτε να εξαλειφθούν από τη δημόσια θέα» καταγγέλλει ο Ινδός ακτιβιστής Χαρς Μαντέρ. «Είμαστε η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε επίσης τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο με ανθρώπους που ζουν στην ανέχεια. Ο εξοβελισμός μεγάλης μάζας φτωχών από το οπτικό πεδίο είναι μια απόπειρα να κουκουλώσουμε την άλλη πλευρά της οικονομικής ευημερίας, που είναι η ακραία ανισότητα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας