Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε τουλάχιστον 30 περιοχές της Κίνας έχουν μπει υπό καθεστώς μερικού περιορισμού ή ολικού lockdown τις τελευταίες βδομάδες, με αποτέλεσμα η ψυχολογική απόγνωση να συνοδεύεται από σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στα νοικοκυριά.
«Εδώ και 15 μέρες, μας έχουν τελειώσει το αλεύρι, το ρύζι, τα αυγά. Μέρες τώρα μας έχει τελειώσει το γάλα για τα παιδιά», είπε ένας κάτοικος στη δυτική Σιντζιάνγκ.
Η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων της Κίνας συνεχίζεται αμείωτη στο σύνολο της χώρας τους τελευταίους μήνες, παρά την εκφρασμένη οδύνη των κατοίκων. Τη Δευτέρα η Κίνα κατέγραψε 949 νέα κρούσματα. Η πολιτική αυτή έχει προκαλέσει πρωτοφανείς διαμαρτυρίες από τους πολίτες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την κινεζική κυβέρνηση για υποβάθμιση της οικονομικής ανάπτυξης.
Στη νοτιοδυτική επαρχία Γκιζού, οι αρχές απέκλεισαν μια περιοχή της επαρχιακής πρωτεύουσας Γκιουγιάνγκ χωρίς προειδοποίηση, κλειδαμπαρώνοντας 500.000 ανθρώπους στα σπίτια τους χωρίς καμία ευκαιρία να προετοιμαστούν.
Οι ανελκυστήρες τέθηκαν εκτός λειτουργίας στα κτίρια για να εμποδίσουν τους ανθρώπους να φεύγουν, ανέφερε αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Δεν μπορούμε να αγοράζουμε πράγματα στο διαδίκτυο καθώς απαγορεύεται το κούριερ και τα σούπερ μάρκετ είναι κλειστά. Μας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σαν ζώα ή απλώς θέλουν να πεθάνουμε;» ρώτησε ένας χρήστης στην πλατφόρμα microblogging «Weibo», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.
Εν τω μεταξύ, το Τσενγκντού, η πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν, είναι η μεγαλύτερη πόλη που τέθηκε σε lockdown από τότε που η Σαγκάη τέθηκε σε δίμηνο σκληρό lockdown, την περασμένη άνοιξη.
Στους 21 εκατομμύρια κατοίκους του Τσενγκτού έχει απαγορευτεί η μετακίνηση εντός και εκτός της πόλης, ενώ η μετακίνηση επιτρέπεται αυστηρά για όσους έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ Covid προκειμένου να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης, ενώ όσοι είναι θετικοί αφήνονται στη μοίρα τους.
Οι αρχές της πόλης λένε ότι σχεδιάζουν να άρουν τους περιορισμούς σε πέντε περιοχές.
Τα πολλαπλά εκτεταμένα lockdown επιβάλλονται και ενόψει του Συνεδρίου του ΚΚ Κίνας στα μέσα Οκτωβρίου -πολιτική διαδικασία που γίνεται κάθε πέντε χρόνια και για την οποία θα συγεντρωθούν κορυφαία κομματικά στελέχη για πρώτη φορά στο Πεκίνο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Τα στελέχη του κόμματος δέχονται τεράστια πίεση να διασφαλίσουν ότι η εκδήλωση θα κυλήσει ομαλά και ακόμη και ολιγάριθμες εκδηλώσεις κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές θεωρούνται απειλή.
Σήμερα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μικρός αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε σε πανεπιστημιουπόλεις στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια ελέγχων που έγιναν σε φοιτητές που επέσετρεφαν στις επαρχιακές εστίες μόνιμης κατοικίας τους.
Η Κίνα είναι η τελευταία οικονομική υπερδύναμη που προσπαθεί να εξαλείψει πλήρως τις εστίες διασποράς κορονοϊού, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για την αποτροπή περαιτέρω έξρασης του ιού, που θα μπορούσαν να κατακλύσουν τα νοσοκομεία.
Η Κίνα έχει επίσημα καταγράψει λιγότερους από 15.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Johns Hopkins.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας