Σαν αιώνας φάνηκαν στον πληθυσμό της Σανγκάης οι δύο μήνες σε καθεστώς ανελέητου, σχεδόν απάνθρωπου λοκντάουν λόγω έξαρσης της πανδημίας και συγκεκριμένα της παραλλαγής Ομικρον του νέου κορονοϊού. Η σταδιακή… απελευθέρωση άρχισε σήμερα με πανηγυρισμούς. Από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) τελείωσε ο μαζικός εγκλεισμός των περισσότερων κατοίκων της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας -25 εκατομμύρια, μην ξεχνιόμαστε- και η μεγαλούπολη ξανάνοιξε. Οχι όμως εντελώς.
Η βαθμιαία άρση των δρακόντειων περιορισμών αφορά μόνο τις περιοχές χαμηλού κινδύνου· κοινώς γύρω στα 22,5 εκατομμύρια ανθρώπους που μπορούν μεν να ξαναβγούν επιτέλους από τα σπίτια τους και να γυρίσουν στις δουλειές τους, πρέπει όμως να φορούν πάντοτε μάσκα και να μη συναθροίζονται, με την αστυνομία να καραδοκεί. Τα δημόσια μέσα μεταφοράς επαναλειτούργησαν· ωστόσο για να τα χρησιμοποιήσει κάποιος, καθώς και για να μπει σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, πρέπει να υποβάλλεται σε διαγνωστικό τεστ κάθε 72 ώρες. Η υποχρεωτική καραντίνα για τους θετικούς φορείς και τις στενές επαφές τους παραμένει σε πλήρη ισχύ.
Σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα και καταστήματα ανοίγουν με χωρητικότητα 75%. Τα εστιατόρια απαγορεύεται να σερβίρουν στους εσωτερικούς χώρους. Τα σχολεία ξανανοίγουν επίσης, μόνο όμως για μαθητές μεγαλύτερων τάξεων που καλούνται να αποφασίσουν αν θα επιστρέψουν διά ζώσης στις τάξεις. Σινεμά και γυμναστήρια παραμένουν προς το παρόν κλειστά.
Οι αρχές της Σανγκάης είχαν ξηλώσει και τα κιγκλιδώματα περίφραξης που είχαν μετατρέψει συγκροτήματα με οικίες σε φυλακές, καθώς ήδη από τη Δευτέρα είχε επιτραπεί σε ορισμένους κατοίκους να ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους και να κάνουν έναν σύντομο περίπατο στους έρημους ακόμα δρόμους. Πέρα από αγαλλίαση, αρκετοί πάντως δηλώνουν ότι αισθάνονται επιφυλακτικότητα, ανησυχία και άγχος μήπως κάτι πάει στραβά και ξαναβρεθούν… μαντρωμένοι και άφραγκοι, χωρίς είδη πρώτης ανάγκης και χωρίς να μπορούν να εργαστούν για άγνωστο χρονικό διάστημα.
«Νιώθω λίγο νευρικός. Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι πραγματικά συμβαίνει», έλεγε στο Reuters για τη χαλάρωση των μέτρων ένας εργαζόμενος στην εκπαίδευση. «Είμαι πολύ χαρούμενη, εξαιρετικά χαρούμενη, υπερβολικά χαρούμενη! Θα μπορούσα να πεθάνω!», ήταν η αντίδραση μαθήτριας που μίλησε στο Associated Press κάνοντας την πρώτη της βόλτα από τα τέλη Μαρτίου.
Τραπεζικοί υπάλληλοι, από την άλλη, λένε με φόβο ότι πρέπει να φορούν ολόσωμες στολές και προσωπίδες για λόγους αυτοπροστασίας, καθώς ξαναρχίζουν από σήμερα να έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με το κοινό. Κάποιοι αναφέρουν μάλιστα ότι θα έχουν καλού-κακού μαζί τους λίγα βασικά εφόδια και ρούχα, σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφός τους βγει θετικός και απαιτηθεί να μπουν πάραυτα σε καραντίνα.
Αμέτρητοι υπάλληλοι εξάλλου υποχρεώθηκαν να κοιμούνται στους χώρους εργασίας τους, π.χ. σε εργοστάσια και εστιατόρια, και τώρα πια θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν πάγωσε ολοκληρωτικά η βιομηχανική παραγωγή στη Σανγκάη κι η λειτουργία του κομβικού λιμανιού της, αν και το παρατεταμένο λοκντάουν προκάλεσε σοβαρά προβλήματα, διαταράσσοντας περαιτέρω τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλο τον κόσμο και επιβραδύνοντας το διεθνές εμπόριο.
Εξαιρουμένης ίσως της Βόρειας Κορέας που μόλις πρόσφατα γνωστοποίησε εμμέσως πλην σαφώς ότι χτυπήθηκε από την πανδημία, χωρίς να διαθέτει μαζικά ούτε εμβόλια ούτε αντιϊκά φάρμακα και χωρίς να ξεκαθαρίζει πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη σαρωτική υγειονομική κρίση, η Κίνα με απόφαση του ηγέτη της Σι Τζινπίνγκ είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να εφαρμόζει την άτεγκτη -και αβίωτη, σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες- στρατηγική της «μηδενικής Covid», σπεύδοντας να εξαλείψει εν τη γενέσει της την παραμικρή εστία μόλυνσης, παρά το βαρύ κοινωνικό και οικονομικό κόστος, χωρίς να προχωρά παράλληλα σε εντατική εκστρατεία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Μένει να φανεί αν η επιβολή τακτικών διαγνωστικών ελέγχων θα είναι αρκετή για να κρατήσει την Ομικρον υπό έλεγχο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας