Τους πρώτους τρεις θανάτους από Covid στη Σανγκάη μετά την έναρξη του τοπικού λοκντάουν ανακοίνωσαν χθες οι αρχές στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας με τα 25 εκατομμύρια κατοίκους, που εξακολουθούν να υπομένουν ένα απίστευτα σκληρό, αν όχι απάνθρωπο καθεστώς απομόνωσης τρεις εβδομάδες τώρα, εξαιτίας της πρωτοφανούς έξαρσης της παραλλαγής Ομικρον του νέου κορονοϊού - της χειρότερης που έχει αναφερθεί στη γιγάντια ασιατική χώρα από το ξέσπασμα της πανδημίας στη Γουχάν τον Δεκέμβρη του 2019. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Al Jazeera, «η χώρα ανέφερε τελευταία φορά νέους θάνατους από Covid στις 19 Μαρτίου -δύο ανθρώπους στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν- τους πρώτους τέτοιους θανάτους εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο».
Οπως ψυλλιάζονται πολλοί, επικαλούμενοι την αδιαφάνεια, τη μυστικοπάθεια και τη λογοκρισία του απολυταρχικού κινεζικού καθεστώτος, κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Υπάρχουν κοινώς νέες υποψίες ότι οι αρχές αποκρύπτουν θανάτους, υποκαταμετρώντας τον πραγματικό τους αριθμό, την ώρα που εξακολουθούν να εφαρμόζουν άτεγκτα την άκρως επιθετική στρατηγική της «μηδενικής ανοχής» έναντι της Covid -αντί της στρατηγικής «συμβίωσης» με τον ιό, που έχουν επιλέξει σχεδόν όλα τα άλλα κράτη του κόσμου-, καταπνίγοντας αστραπιαία και πάση θυσία κάθε νέα εστία έξαρσης του ιού.
Μια στρατηγική που καταλήγει να είναι βάρβαρη, προς το παρόν όμως έχει γλιτώσει την Κίνα από τα πολύ χειρότερα που βίωσε η υπόλοιπη υφήλιος λόγω της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια και κάτι. Ενδεικτικά, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, η Κίνα έχει καταγράψει συνολικά 13.800 θανάτους και 1.825.882 επιβεβαιωμένες μολύνσεις, όταν οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει αντίστοιχα 988.678 θανάτους και 80.642.065 επιβεβαιωμένες μολύνσεις.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι νεκροί στη Σανγκάη -μια 89χρονη και μια 91χρονη γυναίκα, καθώς και ένας 91χρονος άντρας- ήταν ανεμβολίαστοι και με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. «Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ο Γου Κιανγιού, πρωτοβάθμιος επιθεωρητής της δημοτικής υγειονομικής επιτροπής, είπε ότι η άμεση αιτία θανάτου των τριών ατόμων ήταν τα υποκείμενα νοσήματά τους, υποδηλώνοντας πως οι αρχές έχουν εμφανώς αλλάξει τον τρόπο που αποδίδουν τους θανάτους από Covid», σημείωνε η Guardian.
«Ως τώρα η Κίνα είχε επιμείνει ότι κανείς δεν πέθανε στην πόλη από Covid, ένας ισχυρισμός που έχει αυξανόμενα τεθεί σε αμφισβήτηση», συμπλήρωνε το BBC, με τον ανταποκριτή του στη Σανγκάη, Ρόμπιν Μπραντ, να παρατηρεί ότι «το τάιμινγκ της αναγγελίας [των θανάτων] είναι παράξενο», αφού αυτή έγινε λίγα 24ωρα μετά από ρεπορτάζ που αποκάλυπτε ότι δεκάδες ηλικιωμένοι ασθενείς πέθαναν αφότου μολύνθηκαν από Covid σε ένα μόνο νοσοκομείο της πόλης.
Η Σανγκάη «πρόκειται να εισέλθει σε νέο γύρο μαζικού διαγνωστικού ελέγχου, κάτι που σημαίνει ότι το αυστηρό λοκντάουν θα συνεχιστεί για τέταρτη βδομάδα για τους περισσότερους κατοίκους», συμπλήρωνε το BBC, καθώς την Κυριακή αναφέρθηκαν 22.248 νέα κρούσματα, τα 19.831 εκ των οποίων ασυμπτωματικά. Η κατάσταση στην πόλη γίνεται ολοένα και πιο ζοφερή, αφού οι ακραίοι περιορισμοί επιβάλλουν κάθε θετικός φορέας -με συμπτώματα ή χωρίς- να μεταφέρεται αναγκαστικά σε κάποιο από τα κέντρα καραντίνας, όπου επικρατούν το αδιαχώρητο καθώς και άθλιες συνθήκες υγιεινής.
Οι -σπάνιες στην Κίνα- εκφράσεις λαϊκής δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας έχουν ενταθεί (όπως προκύπτει και από βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχοντας ξεγλιστρήσει από την κρατική λογοκρισία), λόγω και του υπερβάλλοντα ζήλου των αρχών να επιβάλουν τα δρακόντεια μέτρα ακόμα και διά της βίας με πρόσχημα το δημόσιο συμφέρον, φτάνοντας σε σημείο να χωρίζουν γονείς από τα παιδιά τους. Τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί και από τις συνεχιζόμενες ελλείψεις βασικών αγαθών σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα επιμελητείας και κρατικού εφοδιασμού με τρόφιμα, νερό και φάρμακα των εκατομμυρίων κατοίκων που απαγορεύεται να βγουν από τα σπίτια τους.
Μείζον ζήτημα αποτελεί και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με αξιωματούχους στη Σανγκάη, μόλις το 38% του τοπικού πληθυσμού άνω των 60 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο. Κάτι που αντανακλάται σε ολόκληρη τη χώρα, αφού περισσότεροι από 92 εκατομμύρια Κινέζοι άνω των 65 ετών -συμπεριλαμβανομένων 20,2 εκατ. άνω των 80 ετών- δεν έχουν κάνει τρίτη δόση. Παράλληλα, τα κινεζικά εμβόλια φαίνεται να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα εμβόλια δυτικής παρασκευής, ειδικά τεχνολογίας mRNA, τα οποία όμως δεν έχουν λάβει έγκριση στην Κίνα.
Θεωρίες συνωμοσίας
Βλέποντας τις εικόνες δυστοπίας από τη Σανγκάη και την απελπισία τμήματος του τοπικού πληθυσμού, κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να διασπείρουν νέες θεωρίες συνωμοσίας για τον «κινεζικό» ιό και τη δήθεν νέα παραλλαγή του που σαρώνει αλλά μας την κρύβουν πάλι οι αρχές της Κίνας. Οι φόβοι που προκαλούνται τεχνηέντως ώθησαν χθες τον ΕΟΔΥ να ξεκαθαρίσει ότι τα αυστηρά μέτρα στη Σανγκάη δεν εγείρουν ανησυχία, αλλά οφείλονται στη στρατηγική της «μηδενικής διασποράς».
Οπως εξήγησε ο ΕΟΔΥ, «η Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022. Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής “μηδενικής διασποράς” ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων.
Η στρατηγική “μηδενικής διασποράς” ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος, αλλά όχι μετά τον Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Ομικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Ομικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής. Βάσει των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. [...] Λόγω και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική “μηδενικής διασποράς” είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων».
📌 Νέα παγκόσμια σύνοδος για την πανδημία θα γίνει διαδικτυακά στις 12 Μαΐου, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, των χωρών της G7 και της G20. Οπως αναφέρει, «η ανάδυση και διασπορά νέων παραλλαγών, όπως της Ομικρον, έχει εντείνει την ανάγκη για μια στρατηγική που αποσκοπεί στον έλεγχο της Covid-19 διεθνώς». Θα είναι η δεύτερη παγκόσμια σύνοδος για την πανδημία, καθώς ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η Covid απέχει μακράν από το να γίνει ενδημική και μπορεί ακόμη να προκαλέσει μεγάλες υγειονομικές κρίσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας