Υστερα από μια κρύα και βροχερή νύχτα ο ήλιος φώτισε και πάλι χθες το Κατμαντού, επιτρέποντας στα συνεργεία διάσωσης να συνεχίσουν το τιτάνιο έργο τους σε μια πόλη που σε τίποτε δεν θυμίζει πια αυτό που υπήρχε πριν χτυπηθεί από τα 7,9 Ρίχτερ.
Την ίδια ώρα οι προβλέψεις των συνεργείων διάσωσης για δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων επιβεβαιώνονται με τον πλέον τραγικό τρόπο καθώς μέσα σε ένα μόλις 24ωρο οι νεκροί από τους 2.150 ξεπέρασαν τους 4.000 και οι τραυματίες από τους 5.000 τους 7.100.
Σύμφωνα με δηλώσεις, στον Guardian, της εκπροσώπου μιας οργάνωσης διάσωσης και αρωγής που δραστηριοποιείται στο Νεπάλ, ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τις 15.000 αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι σε ορισμένα χωριά έχει ισοπεδωθεί περίπου το 80% των κτιρίων!
Οι προσπάθειες των αρχών του «Ορεινού Βασιλείου» επικεντρώνονται κυρίως στο Κατμαντού, όπου ενδεχομένως χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια και οι επιζώντες διαβιούν σε πρόχειρες τέντες, ούτε καν σκηνές.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, όπως είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο ΑΡ, εννέα στους δέκα στρατιώτες από τους 100.000 που διαθέτει συνολικά το Νεπάλ βοηθούν τα συνεργεία διάσωσης, τα οποία δίνουν μια άνιση μάχη με τον χρόνο καθώς τα βαρέα μηχανήματα που μπορούν να μετακινήσουν μπάζα είναι ελάχιστα.
Τεράστιες και άμεσες είναι, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λίλα Πουντιγιάλ, οι ανάγκες για τρόφιμα, νερό, φάρμακα, σκηνές και κουβέρτες, ενώ επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι εξίσου λιγοστά είναι τα ελικόπτερα τα οποία έχουν τη δυνατότητα ρίψης της επείγουσας βοήθειας στις απομακρυσμένες πληγείσες περιοχές.
Φόβοι για ασθένειες
Η Πουντιγιάλ πρόσθεσε ακόμη ότι οι ανάγκες για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα αυξηθούν τα επόμενα 24ωρα καθώς περισσότεροι επιζώντες αναμένεται να ανασυρθούν από τα χαλάσματα. Στις απομακρυσμένες περιοχές, σύμφωνα με αξιωματικό του νεπαλέζικου στρατού, υπάρχουν φόβοι ότι ολόκληρα χωριά, πολλά με πάνω από 1.000 κατοίκους, έχουν κυριολεκτικά θαφτεί κάτω από τόνους βράχων, λάσπης ή χιονιού και «οι άνθρωποι σε αυτά πεθαίνουν αβοήθητοι».
Από χθες πάντως το μείζον πρόβλημα αποτελούν η έλλειψη πόσιμου νερού και οι φόβοι για μολυσματικές ασθένειες τις οποίες μπορεί να προκαλέσει η έλλειψή του κυρίως σε παιδιά. Στον ναό του Πασουπατινάθ, έναν από τους παλαιότερους της πόλης, οι αρχές έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο κρεματόριο το οποίο αποτεφρώνει νυχθημερόν τις σορούς των θυμάτων του Εγκέλαδου.
Τα πλίθινα σπίτια
«Οπως πάντα, την πληρώνουν οι φτωχότεροι», είπε στον Guardian ο κοινωνιολόγος Μπασκάρ Γκαουτάμ, ο οποίος διευκρίνισε ότι έξω από την πρωτεύουσα, στα περίχωρα, ζουν οι πάμφτωχοι σε πλίθινα σπίτια τα οποία ως επί το πλείστον κατέρρευσαν. Στην πόλη, αρκετές κατασκευές αν και παλιές άντεξαν. Είναι προφανές ότι όσο πιο ευκατάστατος είσαι τόσο καλύτερο σπίτι διαθέτεις», πρόσθεσε, ο κοινωνιολόγος.
Στο όρος Εβερεστ τουλάχιστον 200 ορειβάτες διασώθηκαν χθες, αν και 18 έχασαν τη ζωή τους την ημέρα του σεισμού. Βιβλική η καταστροφή και στον πολιτισμό του Νεπάλ. Οπως είπε η εκδότρια της εφημερίδας Nepali Times, Κούντα Ντιξίτ, πέραν του 60μετρου πύργου της Νταραχάρα στο Κατμαντού έχουν καταστραφεί η κεντρική πλατεία Ντούρμπαρ στην παλαιά πόλη, ενώ η πόλη Μπακταπούρ, μια άριστα διατηρημένη πόλη του 16ου αιώνα, έχει σχεδόν ισοπεδωθεί. Πρόσθεσε δε ότι «με βάση τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το 20% του ΑΕΠ της ασιατικής χώρας».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τους νεκρούς ή αγνοούμενους ξένους υπηκόους, τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί κάνουν λόγο για την παρουσία 549 Αυστραλών στη χώρα, εκ των οποίων οι 200 είναι ασφαλείς.
Ξένοι αγνοούμενοι
Οι γαλλικές αρχές έχουν εντοπίσει 1.098 πολίτες τους και αναζητούν άλλους 674, ενώ από τους εκατοντάδες Βρετανούς που το Φόρεϊν Οφις εκτιμά ότι βρίσκονταν στο Νεπάλ υπάρχει μόνον ένας μικρός, αδιευκρίνιστος ωστόσο, αριθμός αγνοουμένων. Τρεις Αμερικανοί, τέσσερις Κινέζοι και πέντε Ινδοί σκοτώθηκαν από τον σεισμό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας