Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Σύμφωνα με το νέο πόρισμα η Αυστραλία παραβιάζει συστηματικά τη διεθνή σύμβαση που υπέγραψε το 1985, ανάβοντας πράσινο φως για τον εγκλεισμό ανηλίκων σε «εξωχώρια» στρατόπεδα κράτησης αιτούντων άσυλο

Ωκεανία... παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Βροχή πέφτουν οι καταδικαστικές εκθέσεις διεθνών και εγχώριων οργανισμών για την απάνθρωπη αντιμεταναστευτική πολιτική της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης της Αυστραλίας, αλλά ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ τον... χαβά του. Ενα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση της ντροπιαστικής έκθεσης της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Τα ξεχασμένα παιδιά: εθνική έρευνα για τους ανήλικους μετανάστες υπό κράτηση το 2014» (η οποία ψέγει την κυβέρνηση της Καμπέρα για την -παράνομη βάσει διεθνούς δικαίου- παρατεταμένη φυλάκιση εκατοντάδων ασυνόδευτων παιδιών, που τους προκαλεί σοβαρά ψυχικά και σωματικά νοσήματα), χθες ήταν η σειρά των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο πόρισμα για συνολικά 68 χώρες του Χουάν Μέντες, ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων, η Αυστραλία παραβιάζει συστηματικά τη σχετική διεθνή σύμβαση που υπέγραψε το 1985, ανάβοντας πράσινο φως για τον εγκλεισμό ανηλίκων σε «εξωχώρια» στρατόπεδα κράτησης αιτούντων άσυλο (ειδικά στο μικρό νησί Μάνους της Παπούα Νέας Γουινέας), χωρίς παράλληλα να προσφέρει σε πρόσφυγες και μετανάστες επαρκείς συνθήκες κράτησης, ενώ υπό τις παρούσες συνθήκες οι κατατρεγμένοι αυτοί άνθρωποι υφίστανται βία, κακοποιήσεις και απομόνωση, με την πλήρη ανοχή (αν όχι και τη συνέργεια) ιδιωτικών φρουρών, αρχών και ντόπιων.

Το αποτέλεσμα είναι να παραβιάζονται κατάφωρα τα δικαιώματά τους και να πέφτουν θύματα βασανισμών ή σκληρής κι εξευτελιστικής μεταχείρισης. Η έκθεση αποφαίνεται επίσης πως και η πρόσφατη αυστηροποίηση του αυστραλιανού Θαλάσσιου Δικαίου παραβιάζει τη Συνθήκη κατά των Βασανιστηρίων, επιτρέποντας ουσιαστικά την αυθαίρετη κράτηση και τη «fast track» έγκριση ή απόρριψη καθεστώτος πρόσφυγα στους λεγόμενους «ανθρώπους στις βάρκες» (boat people) στη μέση του ωκεανού (!), από ανειδίκευτο προσωπικό, χωρίς πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση.

Οι «τυχεροί» που κρίνεται ότι δικαιούνται άσυλο (ασχέτως αν τους χορηγείται) οδηγούνται -συχνά επ’ αόριστον- στα offshore στρατόπεδα κράτησης της Παπούα Νέας Γουινέας ή στην Καμπότζη - μια χώρα που κάθε άλλο παρά φημίζεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την οποία η κυβέρνηση Αμποτ έχει συνάψει διμερή συμφωνία πληρώνοντάς την δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο προκειμένου να ξεφορτώνεται εκεί τους ανεπιθύμητους αλλοδαπούς, που κατάγονται κυρίως από το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα και τη Μιανμάρ.

Οι υπόλοιποι επαναπροωθούνται με σκάφη στις χώρες προέλευσης ή τράνζιτ (συνήθως στην Ινδονησία), ασχέτως αν εκεί κινδυνεύουν με διώξεις. Κι έτσι -ω του θαύματος!- κανείς πια δεν μπαίνει παράνομα στη νήσο-φρούριο της Αυστραλίας, ένα κράτος -θυμίζουμε- κατεξοχήν μεταναστών.

«Στ’ αλήθεια νομίζω πως οι Αυστραλοί απηύδησαν με τα κηρύγματα του ΟΗΕ, δεδομένου πως σταματήσαμε τις βάρκες και σταματώντας τις βάρκες, σταματήσαμε και τους θανάτους στη θάλασσα» ήταν η οργίλη απάντηση του Τόνι Αμποτ.

Ο υπερσυντηρητικός (και φανατικά φιλομοναρχικός) πρωθυπουργός όχι απλά υπεραμύνθηκε των άθλιων συνθηκών κράτησης των αιτούντων άσυλο, αλλά χαρακτήρισε την πολιτική του ως «την πλέον ανθρωπιστική, αξιοπρεπή και συμπονετική», επειδή αποτρέπει εκατόμβες νεκρών και εμποδίζει πλέον την «άνθηση» της διακίνησης ανθρώπων από συμμορίες δουλεμπόρων, τις οποίες απέδωσε στην προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών.

Πράγματι, οι πολιτικοί του αντίπαλοι ήταν αυτοί που υιοθέτησαν αυστηρή αντιμεταναστευτική πολιτική όσο βρίσκονταν στην εξουσία, μια πολιτική που ο Αμποτ επικρότησε κι επέκτεινε εγκαινιάζοντας την περιβόητη «Επιχείρηση Κυρίαρχα Σύνορα», θέτοντας υπό τον έλεγχο του στρατού τις παράνομες μεταναστευτικές ροές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αποδίδοντας κομματικά κίνητρα ή μεροληψία σε όποιον τολμά να τον επικρίνει για τις ξενοφοβικές πρακτικές του, κομπάζει τώρα πως σώζει ζωές και προστατεύει την ασφάλεια της χώρας του, εθελοτυφλώντας σκόπιμα μπροστά στο ανθρωπιστικό δράμα που προκαλεί η κυβέρνησή του με θύματα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες όλων των ηλικιών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ωκεανία... παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας