Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. | REUTERS / Yuya Shino

Έληξε η προθεσμία του Ισλαμικού Κράτους για τους δύο Ιάπωνες ομήρους

«Δεν έχει υπάρξει κανένα μήνυμα» αφότου εξέπνευσε το τελεσίγραφο των 72 ωρών που διατυπώθηκε την Τρίτη από το Ισλαμικό Κράτος για την εκτέλεση των δύο Ιαπώνων, που υποστηρίζει πως κρατάει ομήρους, λέει η ιαπωνική κυβέρνηση.

Η κατάσταση παραμένει «σοβαρή» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, ενώ η μητέρα ενός από τους ομήρους απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωσή του.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει δηλώσει πως η σωτηρία της ζωής των δύο ανδρών είναι ύψιστης σημασίας, αλλά και πως η Ιαπωνία δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατία.

Το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, το οποίο ήρθε σε επαφή μέσω διαδικτύου με έναν υποτιθέμενο «εκπρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους», μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής ένα απόσπασμα μιας συνομιλίας στην οποία ο εν λόγω συνομιλητής λέει πως «αργότερα πρόκειται να εκδοθεί μια ανακοίνωση».

Σήμερα η μητέρα του δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο, που φαίνεται ότι απήχθη από το ΙΚ στα τέλη Οκτωβρίου, παρακάλεσε τις ιαπωνικές αρχές να σώσουν το γιο της.  

«Ο γιος μου, ο Κέντζι, δεν είναι εχθρός του λαού της ισλαμικής πίστης. Ως μητέρα μπορώ μόνο να προσευχηθώ για την απελευθέρωσή του».«Αν μπορούσα να προσφέρω τη δική μου ζωή για την απελευθέρωση του γιού μου, θα ήταν μικρή θυσία εκ μέρους μου. Πήγε μόνο για να διασώσει τον φίλο του. Ανέκαθεν φρόντιζε για τους ασθενέστερους, ανέκαθεν βοηθούσε παιδιά ασθενέστερα απ' αυτόν», πρόσθεσε. 

Το Τόκιο δεν θα επιτεθεί στρατιωτικά κατά των τζιχαντιστών

Παράλληλα, η ιαπωνική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο για στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όπως κατέληξε σήμερα η ίδια έπειτα από εξέταση της πιθανότητας αυτής και όπως προκύπτει από έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η απαγωγή δύο Ιαπώνων πολιτών στη Συρία συνιστά μία «μη αποδεκτή τρομοκρατική πράξη», αλλά καταλήγει ότι η κατάσταση δεν πληροί τις νομικές συνθήκες που θα επέτρεπαν την ανάπτυξη ιαπωνικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το κείμενο έχει την μορφή πιθανών ερωτήσεων που η κυβέρνηση Άμπε θα δεχόταν και απαντήσεων σε αυτές κι αντανακλά τις θέσεις διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών, περιλαμβανομένων των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

Ωστόσο, αποφεύγει να απαντήσει ευθέως στο αν οι Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας διαθέτουν τη στρατιωτική ικανότητα να ανταποκριθούν σε μία ομηρεία σαν την παρούσα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Έληξε η προθεσμία του Ισλαμικού Κράτους για τους δύο Ιάπωνες ομήρους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας