Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν μέσα στα μπλοκ των εκτοπισμένων του νησιού Μάνους οι οποίοι κάνουν απεργία πείνας | THE GUARDIAN/ SUPPLIED

Το στρατόπεδο των κολασμένων

Πολύ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στο νότιο ημισφαίριο, ένα ανθρώπινο δράμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα. Ελάχιστοι όμως δείχνουν να νοιάζονται στην εκεί «Γη της Επαγγελίας», την Αυστραλία, ένα κράτος κατεξοχήν μεταναστών, που έχει στραφεί πια με πρωτόγνωρη σκληρότητα ενάντια σε όλους τους αιτούντες άσυλο, τους επονομαζόμενους και «ανθρώπους στις βάρκες» (boat people), προσπαθώντας με κάθε μέσο να τους αποτρέψει να φτάσουν στα εδάφη της.

Εκατοντάδες εξαθλιωμένοι μετανάστες και πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, τη Σρι Λάνκα και άλλες χώρες, θύματα της απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της αυστραλιανής υπερσυντηρητικής κυβέρνησης Αμποτ, που παραμένουν έγκλειστοι μήνες τώρα σε ένα από τα διαβόητα... offshore στρατόπεδα κράτησης αιτούντων άσυλο στο μικρό νησί Μάνους της Παπούα-Νέας Γουινέας, έχουν ξεκινήσει μαζική απεργία πείνας από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας διεκδικώντας το αυτονόητο: την απελευθέρωση από τα άδικα και παρατεταμένα δεσμά τους.

Η απελπισία για τις συνθήκες κράτησης και τη στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων στην υπεράκτια φυλακή τους είναι τέτοια που αρκετοί όχι μόνο αρνούνται το φαγητό και το νερό, αλλά έφτασαν στο σημείο να αυτοτραυματίζονται καταπίνοντας ξυραφάκια και απορρυπαντικά ή ράβοντας τα χείλια τους σε ένδειξη ακραίας διαμαρτυρίας και απόγνωσης.

Αιτία, τα πολυμήχανα σχέδια της Καμπέρα είτε να τους στείλει πακέτο στην Καμπότζη, ένα φτωχό κράτος με βεβαρημένο ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα με το οποίο η Αυστραλία έχει συνάψει επονείδιστη συμφωνία για την απέλαση και τη μετεγκατάστασή τους, είτε να τους «απελευθερώσει» στην τοπική κοινότητα του νησιού Μάνους. Και εκεί όμως είναι απολύτως ανεπιθύμητοι. Η έχθρα των ντόπιων απέναντι στους αιτούντες άσυλο είχε εκδηλωθεί με αγριότητα πέρσι τον Φεβρουάριο, όταν ένας όχλος κατοίκων είχε εισβάλει στο στρατόπεδο και είχε επιτεθεί στους κρατούμενους, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας περισσότερους από εβδομήντα.

«Γεύση ελευθερίας...»

Η απεργία πείνας κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο, με πληθώρα κρατουμένων να έχουν πια υποστεί αφυδάτωση σοβαρού βαθμού, να λιποθυμούν και να πέφτουν σαν τις μύγες από την αφόρητη ζέστη, χρήζοντες επειγόντως ιατρικής περίθαλψης. Ορισμένοι είπαν πως αν πεθάνουν, θέλουν να δωρίσουν τα όργανά τους σε Αυστραλούς πολίτες. «Ετσι, ένα μέλος του σώματός μας θα πάρει κάποια στιγμή γεύση ελευθερίας» ήταν η συνταρακτική δήλωση ενός μετανάστη. Οι καταγγελίες για κακομεταχείριση και εσκεμμένη παρακράτηση φαγητού και νερού από το προσωπικό σε συνδυασμό με την (τυχαία;) διακοπή τρεχούμενου νερού που παρέλυσε και τις υποδομές υγιεινής οδήγησαν τους απεργούς πείνας στην απέλπιδα κίνηση να ταμπουρωθούν μέσα στα δύο από τα τέσσερα συνολικά κέντρα κράτησης του στρατοπέδου. Με δεδομένη την απαγόρευση πρόσβασης δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις, οι έγκλειστοι άρχισαν να στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο από τα κινητά τους τηλέφωνα στον έξω κόσμο, ζητώντας βοήθεια.

Η επέμβαση των πάνοπλων μασκοφόρων φρουρών ήταν πια θέμα χρόνου. Τη Δευτέρα έκαναν έφοδο και συνέλαβαν δεκάδες άτομα -οδηγώντας άλλους στην τοπική φυλακή του νησιού κι άλλους στην πτέρυγα απομόνωσης του στρατοπέδου- και κατάσχεσαν όχι μόνο κινητά αλλά σχεδόν όλα τα λιγοστά υπάρχοντα των άοπλων απεργών, παρότι η κατοχή τηλεφώνων και η επικοινωνία με συγγενείς, διπλωματικές ή προξενικές αρχές των χωρών τους θεωρητικά επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.

«Μας επιτέθηκαν και μας χτύπησαν πολύ άσχημα. Μας έδεσαν τα χέρια και μας έβαλαν όλους σε διαφορετικές φυλακές» δήλωσε στην «Guardian» ένας Ιρανός, που βρίσκεται στο Μάνους εδώ και 500 μέρες περίπου, από τον Αύγουστο του 2013. «Δεν είμαστε ασφαλείς, μας έδειραν σαν τα σκυλιά» κατήγγειλε ένας άλλος ομοεθνής του. Παρά την άγρια καταστολή, οι κρατούμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Ατεγκτος ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, χαρακτήρισε την εξέγερση ευθεία «πρόκληση» στην κυβερνητική πολιτική του, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης, Πίτερ Ντάτον, παραδέχτηκε μεν πως υπήρξε «ένας βαθμός βίας» κατά την εισβολή των φρουρών, τους επαίνεσε όμως για τον «επαγγελματισμό» τους και απέδωσε την απεργία πείνας και την εξέγερση σε «υποκινητές» εντός του στρατοπέδου και σε οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες ανοησίες» τις καταγγελίες για την παρατεταμένη κράτηση και την κακοποίησή τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το στρατόπεδο των κολασμένων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας