Με ποσοστό 55,68% ο νέος αλλά... υπέργηρος ισχυρός άντρας στην Τυνησία, Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, σφράγισε χθες τη νίκη του και στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ύστερα από την επικράτηση του κοσμικού κόμματός του, Νιντάα Τούνες, στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτώβρη. Για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία το 1956, οι Τυνήσιοι ψήφισαν δημοκρατικά και ελεύθερα την Κυριακή για την ανάδειξη του προέδρου τους, γράφοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ταραχώδη σύγχρονη ιστορία τους, που σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από την «επανάσταση των γιασεμιών» και την πτώση του απολυταρχικού καθεστώτος του Μπεν Αλι το 2011, σπέρνοντας τους σπόρους της (αμφι)λεγόμενης (εκ του αποτελέσματος) «αραβικής άνοιξης» στον μουσουλμανικό κόσμο. Ο ανεξάρτητος αντίπαλος του Εσέμπσι και απερχόμενος μεταβατικός πρόεδρος, ο 69χρονος πρώην ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μονσέφ Μαρζούκι, συγκέντρωσε το 44,32% των ψήφων, έχοντας την άτυπη στήριξη του μετριοπαθούς ισλαμικού κόμματος Ενάχντα, που δεν κατέβασε δικό του υποψήφιο.
Παρά τον ενθουσιασμό στον πλούσιο αστικό Βορρά της χώρας, ο οποίος ψήφισε «δαγκωτό» υπέρ του 88χρονου αυτοαποκαλούμενου τεχνοκράτη, που κατάφερε να πείσει πως εγγυάται τη σταθερότητα και την πρόοδο μετά από δεκαετίες καταπίεσης και διαφθοράς, στον φτωχό αγροτικό Νότο η νέα σελίδα διακυβέρνησης μυρίζει παρελθόν. Και όχι άδικα. Εκτός από τις ανησυχίες για αυτή καθεαυτή τη συγκέντρωση προεδρικών και κυβερνητικών εξουσιών ξανά σε ένα κόμμα, πολλοί Τυνήσιοι βλέπουν τον ταξικό αγώνα τους για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη να επιστρέφει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε: στα χέρια της παλιάς φρουράς των «σταγονιδίων» του Μπεν Αλι, με πρώτο τον ίδιο τον Εσέμπσι, που είχε διατελέσει πρόεδρος της Βουλής του δικτάτορα και υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών του προκατόχου του, Χαμπίμπ Μπουργκίμπα. Μπορεί να ίδρυσε το Νιντάα Τούνες το 2012 με τη συμμετοχή πολιτικών από όλο το ιδεολογικό φάσμα και τη στήριξη εργατικών συνδικάτων κι επιχειρηματικών κύκλων, αλλά σημερινά στελέχη του κόμματος και πιθανώς αυριανοί υπουργοί είχαν υπάρξει και αυτοί αξιωματούχοι του παλιού καθεστώτος.
Ταραχές στον Νότο
Η ανακοίνωση της νίκης του Εσέμπσι πυροδότησε ταραχές σε αρκετές πόλεις της νότιας Τυνησίας, όπου πυρπολήθηκαν γραφεία του Νιντάα Τούνες και αστυνομικά τμήματα, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας κατέπνιξαν τις διαμαρτυρίες νεαρών κυρίως διαδηλωτών με δακρυγόνα και συλλήψεις. Οι υποστηρικτές της λαϊκής εξέγερσης του 2011 δεν ξεχνούν πως ο νεοεκλεγείς πια πρόεδρός τους ήταν επί τέσσερα χρόνια υπουργός Εσωτερικών τη δεκαετία του ‘60, σε μια περίοδο γεμάτη μαζικές διώξεις και βασανισμούς αντιφρονούντων. Οι δεσμεύσεις του Εσέμπσι για σεβασμό των πολιτικών ελευθεριών μένει να αποδειχτούν στην πράξη. Σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα της χώρας, ο πρόεδρος έχει περιορισμένες εξουσίες, πρωτίστως σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Η επιλογή νέου πρωθυπουργού και οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι το επόμενο στοίχημα κι εκεί θα φανεί αν θα συνεχιστούν οι γενναίοι συμβιβασμοί μεταξύ όλων των παρατάξεων. Με δεδομένες την υψηλή ανεργία και τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν, δεν είναι λίγες οι φωνές που ζητούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ του κοσμικού Νιντάα Τούνες, που δεν διαθέτει αυτοδυναμία, και του ισλαμικού Ενάχντα, δεύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο, ευελπιστώντας στη θεμελίωση εθνικής συμφιλίωσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας