«Ποια κλειτοριδεκτομή; Δεν έγινε καμία κλειτοριδεκτομή. Ολα τα κατασκευάζει αυτό το σκυλολόι» ξεσπούσε οργισμένος τον περασμένο Μάιο στην «Guardian» ο δρ Ρασλάν Φαντλ, που αθωώθηκε χθες από δικαστήριο της Αιγύπτου για τον θάνατο της 13χρονης Σοχάιρ αλ Μπατάα. Το κορίτσι πέθανε τον Ιούνιο του 2013 μέσα στο ιατρείο του, στο χωριό Ντιγιάρμπ Μπεκτάρις στο Δέλτα του Νείλου, κατά τη διάρκεια επέμβασης για τον ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων κατόπιν επιθυμίας των γονιών της. Το «σκυλολόι» στο οποίο αναφέρεται ο Φαντλ είναι οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας των γυναικών που προσέφυγαν δικαστικά εναντίον του, αφού η οικογένεια της μικρής απέσυρε την αρχική κατηγορία για ανθρωποκτονία και κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό μαζί του λαμβάνοντας αποζημίωση περίπου 8.500 δολαρίων.
Εκτός από τον χασάπη γιατρό, το δικαστήριο αθώωσε από κάθε ευθύνη και τον πατέρα του θύματος, παρά τις καταθέσεις αστυνομικών και αξιωματούχων των τοπικών υπηρεσιών υγείας ότι οι γονείς του παιδιού είχαν ομολογήσει εξ αρχής πως ήταν οι ίδιοι που πήγαν την κόρη τους στην κλινική για την απάνθρωπη και παράνομη, με βάση το αιγυπτιακό δίκαιο, επέμβαση. Οι δικηγόροι των εναγόντων θα ασκήσουν έφεση, καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισαν στο δικαστήριο ουσιαστικά αγνοήθηκαν.
Ο Φαντλ, που είναι παράλληλα και μουσουλμάνος ιεροκήρυκας, ισχυρίστηκε ότι η 13χρονη κατέληξε εξαιτίας «αποτυχημένης» χειρουργικής επέμβασης για αφαίρεση κονδυλωμάτων, παρότι η ιατροδικαστική έκθεση αποδεικνύει πως το κορίτσι υπέστη «ξεκάθαρα εγχείρηση κλειτοριδεκτομής». «Ηταν η μοίρα της. Τι να κάνουμε τώρα; Αυτό ήθελε ο Θεός» είχε δηλώσει η -επίσης ακρωτηριασμένη- γιαγιά της Σοχάιρ μετά τον θάνατο της εγγονής της.
Το άδοξο τέλος αυτής της υπόθεσης, της πρώτης που κατάφερε να φτάσει στα αιγυπτιακά δικαστήρια από το 2008 όταν η βάρβαρη πρακτική απαγορεύτηκε διά νόμου, αποτελεί σοβαρό πισωγύρισμα για τους ακτιβιστές. Ευελπιστούσαν πως η καταδίκη γιατρού και πατέρα θα γινόταν εφαλτήριο για την έναρξη πανεθνικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης και αποτροπής αυτού του βαθιά ριζωμένου «εθίμου», που παραμένει ευρύτατα διαδεδομένο σε πολλές φαλλοκρατικές τοπικές κοινωνίες της Αιγύπτου – και όχι μόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, το 91% των παντρεμένων γυναικών στη Χώρα του Νείλου υφίστανται ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, αν και τα ποσοστά έχουν μειωθεί κατά 20% περίπου τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Η παράδοση -πρωτίστως για μουσουλμάνους αλλά και για χριστιανούς- θέλει τις γυναίκες να «εξαγνίζονται» και να «τιθασεύουν» έτσι τις σεξουαλικές τους ορμές, αποφεύγοντας τον πειρασμό της μοιχείας. Το κόστος είναι σχετικά μικρό – κυμαίνεται από 20 έως 200 ευρώ.
Η κλειτοριδεκτομή εξακολουθεί να εφαρμόζεται κατά κόρον σε δεκάδες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό για τις ολέθριες σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. «Δίνει στα κορίτσια μας αξιοπρέπεια» υποστηρίζει και ο Αιγύπτιος γιατρός Αχμεντ Αλ Μασάντι, τονίζοντας πως αποτελεί πρώτα απ’ όλα θέμα υγιεινής. Τα σχόλια δικά σας για την «επιστημονική» σύγκριση που επέλεξε να κάνει: «Αν τα νύχια σας είναι βρόμικα, δεν τα κόβετε;»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας