Ο ξεχασμένος εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023 ανάμεσα στις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις (SAF) και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μετρά καθημερινά δεκάδες θύματα, προκαλώντας μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη.
Μέσα σε μόλις δύο ημέρες, τουλάχιστον 176 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς τόσο των ενόπλων δυνάμεων όσο και των παραστρατιωτικών στην αφρικανική χώρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε ανακοινώσεις αξιωματούχων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και συλλογικότητας δικηγόρων που αγωνίζονται για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει μετατρέψει πάνω από 11 εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.
Χθες βομβαρδισμοί των παραστρατιωτικών στο Ομντουρμάν, προάστιο της σουδανικής πρωτεύουσας, άφησαν πίσω τουλάχιστον 65 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης της πολιτείας Χαρτούμ.
Μόνο μια οβίδα, που έπληξε λεωφορείο, «σκότωσε όλους όσοι επέβαιναν» στο όχημα, με άλλα λόγια 22 ανθρώπους, τόνισε ο Άχμεντ Οθμάν Χάμζα, καταγγέλλοντας τη «σφαγή» που διέπραξε «τρομοκρατική παραστρατιωτική οργάνωση», κατά την ορολογία που χρησιμοποίησε αναφερόμενος στις ΔΤΥ.
Οι μάχες που διεξήχθησαν χθες χαρακτηρίζονται οι σφοδρότερες μέχρι στιγμής φέτος ανάμεσα στον στρατό, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον de facto αρχηγό του κράτους, και τις ΔΤΥ του άλλοτε δεξιού χεριού του και υπαρχηγού της στρατιωτικής χούντας, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.
Προχθές Δευτέρα, πολύνεκρος βομβαρδισμός αποδόθηκε στις ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με οργάνωση σουδανών δικηγόρων που αγωνίζεται για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο αφρικανικό κράτος, πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του στρατού εναντίον κατάμεστης αγοράς στο Βόρειο Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, που εν μέρει ελέγχεται από τους παραστρατιωτικούς.
Ο βομβαρδισμός, που ο στρατός αρνείται ότι εξαπέλυσε, έγινε στην Καμπκαμπίγια, περίπου 180 χιλιόμετρα δυτικά της Ελ Φάσερ, της πρωτεύουσας του Βόρειου Νταρφούρ, πόλης υπό πολιορκία των ΔΤΥ από τον Μάιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Emergency Lawyers.
Η οργάνωση αυτή καταγράφει φρικαλεότητες που διαπράττονται από το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης στο Σουδάν.
«Ο βομβαρδισμός έγινε την ημέρα της εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς στην πόλη, όπου μαζεύονται κάτοικοι διαφόρων κοντινών χωριών για να κάνουν τις προμήθειές τους»· προκάλεσε τον θάνατο «100 και πλέον ανθρώπων» και τραυμάτισε «εκατοντάδες άλλους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», σύμφωνα με την οργάνωση δικηγόρων.
Η χώρα βρέθηκε για δεύτερη συναπτή χρονιά στην πρώτη θέση του καταλόγου της IRC με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις για το 2025
Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Σουδάν βρέθηκε στην πρώτη θέση του καταλόγου που καταρτίζει η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) με τις 20 σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2025.
Την πρώτη πεντάδα των σοβαρότερων κρίσεων συμπληρώνουν η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη, η Μιανμάρ, η Συρία και το Νότιο Σουδάν.
Η IRC, με έδρα τη Νέα Υόρκη, άρχισε να καταρτίζει τον κατάλογο αυτό πριν από 15 χρόνια ως ένα εργαλείο για να προετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά, όμως ο επικεφαλής της, ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, εκτίμησε ότι πλέον χρησιμεύει και ως έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα για να δράσει.
Σύμφωνα με την έκθεση, 305,1 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, αύξηση σε σχέση με τα 77,9 εκατ. που είχαν καταγραφεί το 2015. Εξάλλου το 82% των ανθρώπων αυτών ζουν στις 20 χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της IRC.
Ο Μίλιμπαντ σχολίασε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι «συγκλονιστικοί».
«Υπάρχουν περισσότεροι πόροι από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας για να κάνουμε περισσότερο καλό για περισσότερους ανθρώπους. Αυτό καθιστά ακόμη πιο ακατανόητο το γεγονός ότι το χάσμα μεταξύ των αναγκών σε ανθρωπιστική βοήθεια και της χρηματοδότησης είναι επίσης μεγαλύτερο από ποτέ», έγραψε στην έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση της IRC, η ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν είναι η σοβαρότερη που έχει καταγραφεί από τότε που η οργάνωση διατηρεί αρχεία. Πρόσθεσε επίσης ότι στο Σουδάν ζει το 10% του συνόλου των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, παρά το γεγονός ότι στη χώρα ζει μόλις το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στο Σουδάν ξέσπασε πόλεμος τον Απρίλιο του 2023 μεταξύ του σουδανικού στρατού και της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης προκαλώντας τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι υπόλοιπες 15 χώρες στον κατάλογο της IRC είναι ο Λίβανος, η Μπουρκίνα Φάσο, η Αϊτή, το Μαλί, η Σομαλία, το Αφγανιστάν, το Καμερούν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία, ο Νίγηρας, η Νιγηρία, η Ουκρανία και η Υεμένη.
Ο σουδανικός στρατός διέψευσε πως διεξήγαγε αυτός την επιδρομή. Σε ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για «ψεύδη» που διασπείρουν πολιτικές οργανώσεις ταγμένες στο πλευρό των ΔΤΥ, κατ’ αυτόν, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει να «ασκεί το νόμιμο δικαίωμά του να υπερασπίζεται τη χώρα».
Η Emergency Lawyers ανέφερε ακόμη ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πολιτεία Βόρειο Κορντοφάν όταν εξερράγη drone, το οποίο δεν είναι γνωστό σε ποια πλευρά ανήκε και το οποίο είχε συντριβεί την 26η Νοεμβρίου.
Στον καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων Ζαμζάμ, στο Βόρειο Νταρφούρ, βομβαρδισμοί των παραστρατιωτικών σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, σύμφωνα με κίνημα της κοινωνίας των πολιτών, τον Γενικό Συντονισμό του Νταρφούρ για τους Καταυλισμούς Εκτοπισμένων και Προσφύγων.
Στο Νταρφούρ, περιοχή με έκταση χονδρικά ίση με αυτήν της Γαλλίας, ζει περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Σουδάν. Αλλά οι μισοί και πλέον από τους περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Τον Ιούλιο, έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως είχε ενσκήψει λιμός στον μεγάλο καταυλισμό προσφύγων αυτόν στο Βόρειο Νταρφούρ, έπειτα από πολύμηνη πολιορκία των ΔΤΥ. Η πολιορκία παρέλυσε σχεδόν όλο το εμπόριο κι απέκλεισε κάθε πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Τόσο ο τακτικός στρατός, όσο και οι ΔΤΥ κατηγορούνται πως βάζουν εσκεμμένα στο στόχαστρο αμάχους, βομβαρδίζοντας αδιακρίτως πυκνοκατοικημένες περιοχές, από την αρχή του πολέμου.
Παράλληλα, ο ΟΗΕ εξέφρασε «ανησυχία» χθες για τη μαζική έξοδο καθημερινά προς το Νότιο Σουδάν χιλιάδων πολιτών του Σουδάν εξαιτίας των εχθροπραξιών.
«Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 20.000 Σουδανοί» εγκατέλειψαν τα παραμεθόρια χωριά τους και πέρασαν τα σύνορα καταφεύγοντας στο νότιο Σουδάν, τόνισε χθες εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η Όλγα Σαράδο.
Πρόκειται για αριθμό «τριπλάσιο από αυτόν προηγούμενων εβδομάδων», επέμεινε η εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. «Από το Σάββατο, εκτιμάμε ότι καταγράφονται από 7.000 ως 10.000 νέες αφίξεις την ημέρα», συμπλήρωσε.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε από την πλευρά της τις ΔΤΥ και συμμάχους τους ότι διέπραξαν πολλές ωμότητες με θύματα αμάχους στην πολιτεία του Νότιου Κορντοφάν μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2023 και του Μαρτίου του 2024.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας