Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας ενέκρινε τη χρήση στρατιωτικής βίας, μετά από ημέρες διαδηλώσεων κατά της φορολογίας και των μέτρων λιτότητας που θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση.
Ο δικαστής έκρινε ότι η στρατιωτική ανάπτυξη δυνάμεων ήταν κρίσιμη για την προστασία των νομοθετικών κτιρίων. «Η ανάπτυξη του στρατού χωρίς να καθορίζεται το εύρος λειτουργίας και η διάρκεια των επιχειρήσεων είναι μια επικίνδυνη τάση που μπορεί να επιφέρει στρατιωτικοποίηση της χώρας», πρόσθεσε ο δικαστής Λόρενς Μουγκάμπι.
Η Νομική Εταιρεία της Κένυας, η οποία είχε ζητήσει από το δικαστήριο να διατάξει τον στρατό να επιστρέψει στους στρατώνες, δήλωσε ότι «σέβεται αλλά διαφωνεί» με την απόφαση.
Περισσότεροι από 20 άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν στις ογκώδεις διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Ουίλιαμ Ρούτο. Τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα περιπολούσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας, Ναϊρόμπι, την Πέμπτη, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αύρας νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.
Η κυβέρνηση έκανε «ένα βήμα πίσω» προς το παρόν
Ο πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο υποχώρησε την Τετάρτη στις πιέσεις και δεν επικύρωσε το φορολογικό νομοσχέδιο, στέλνοντάς το πίσω στο κοινοβούλιο για τροπολογίες, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις. Ο Isaac Mwaura, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε στο πρόγραμμα Newsday του BBC ότι η απόσυρση του νομοσχεδίου ήταν ένα «τεράστιο πλήγμα για την κυβέρνηση, καθώς άφησε μια «μεγάλη τρύπα» στον προϋπολογισμό. «Είναι πραγματικά μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», είπε ο Mwaura, κατηγορώντας τους «παραπληροφορημένους» Κενυάτες που εναντιώθηκαν σε αυτό.
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως οι παραχωρήσεις θα δημιουργήσουν «τρύπα» 200 δισεκατομμυρίων σελίνι Κένυας (1,56 δισεκατομμύρια δολάρια) στον προϋπολογισμό 2024-2025 και θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να κάνει περικοπές δαπανών ή να αυξήσει εκ νέου τους φόρους αλλού.
Λιτότητα και... ΔΝΤ
Ο Ρούτο κέρδισε τις εκλογές πριν από δύο χρόνια, με ένα πολιτικό σχέδιο υπεράσπισης των φτωχών εργαζομένων. Ωστόσο, έχει παγιδευτεί ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών -όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- το οποίο προτρέπει την κυβέρνηση να μειώσει τα ελλείμματα για να εξασφαλίσει περισσότερη χρηματοδότηση.
Η οικονομία αντιμετωπίζει αρκετούς οικονομικούς κραδασμούς που προκλήθηκαν από τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία, δύο συνεχόμενα χρόνια ξηρασίας και την υποτίμηση του νομίσματος.
Το οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης στοχεύει στην συγκέντρωση επιπλέον φόρων 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μία προσπάθεια απομείωσης του χρέους, με τις πληρωμές τόκων μόνο να καταναλώνουν το 37% των ετήσιων εσόδων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας