Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
52%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.3° 14.8°
2 BF
75%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 13.8°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
4 BF
90%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
1 BF
85%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
14°C
16.1° 13.8°
2 BF
58%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.0°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
2 BF
52%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
83%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.8° 17.2°
0 BF
68%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
86%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
69%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
0 BF
74%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
77%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
sudan
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Marwan Ali

Διεθνής διάσκεψη για τον έναν χρόνο εμφυλίου στο Σουδάν

Γαλλία, Γερμανία και Ε.Ε. συνδιοργάνωσαν διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι με στόχο την αντιμετώπιση της σύρραξης στο Σουδάν που έχει επιφέρει μία αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή. ● Συγκεντρώθηκαν δωρεές ύψους 2,1 δισ. δολαρίων, σχεδόν το μισό ποσό από όσο υπολογιζόταν.

Eνας εφιαλτικός χρόνος συμπληρώθηκε χθες από το ξέσπασμα του ξεχασμένου εμφύλιου πολέμου που σπαράσσει το Σουδάν. Γαλλία, Γερμανία και η Ε.Ε. συνολικά -φοβούμενες περαιτέρω περιφερειακή αποσταθεροποίηση στην Αφρική και νέα προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη- συνδιοργάνωσαν χθες στο Παρίσι διεθνή διάσκεψη για την επείγουσα αντιμετώπιση «μιας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη μνήμη», όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

«Είναι προφανές ότι μια σειρά από κρίσεις -σκέφτομαι τη Γάζα και την Ουκρανία- έχουν σπρώξει στο περιθώριο την κρίση στο Σουδάν», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ. «Εδώ και έναν χρόνο ο λαός του Σουδάν είναι το θύμα ενός τρομερού πολέμου» και η συμφορά για τους 48 εκατομμύρια κατοίκους του επιτείνεται από τη «λήθη» και τη «διεθνή αδιαφορία», παραδέχτηκε. «Αυτός είναι ο λόγος για τις σημερινές μας συναντήσεις: να σπάσουμε τη σιωπή γύρω από αυτή τη σύρραξη και να κινητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα». Ο πόλεμος ξέσπασε πέρσι στις 15 Απριλίου εν μέσω της ανελέητης διαμάχης εξουσίας μεταξύ δύο αντίπαλων χουντικών στρατηγών, πάλαι ποτέ άσπονδων φίλων, που εκτροχίασαν βίαια τη διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας μετά την πτώση του δικτάτορα Ομαρ αλ Μπασίρ. Πρόκειται για τον Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ντε φάκτο πρόεδρο της χούντας στο Σουδάν και επικεφαλής του τακτικού στρατού, και τον Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο (γνωστό με το παρατσούκλι Χεμέντι ή Χεμέτι), αρχηγό των διαβόητων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

«Καθώς περιφερειακές δυνάμεις ανταγωνίζονται για επιρροή στο Σουδάν, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ αναφέρουν ότι οι καταγγελίες πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βοήθησαν να εξοπλιστούν οι RSF είναι αξιόπιστες, ενώ πηγές λένε πως ο στρατός έχει λάβει όπλα από το Ιράν», σημείωνε το Reuters. Οι νεκροί από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες υπολογίζονται σε περισσότερους από 14.000, οι εκτοπισμένοι εσωτερικά και σε γειτονικά κράτη ξεπερνούν τα 8,5 εκατομμύρια και ενώ συνολικά ο άμαχος πληθυσμός βρίσκεται πια στο χείλος του λιμού, αφού οι αντιμαχόμενες πλευρές εμποδίζουν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας. «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Θα μπορούσε να γίνει και πιθανώς θα γίνει η μεγαλύτερη από ποτέ ανθρωπιστική κρίση πείνας στην υφήλιο», υπογράμμισε δραματικά η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), Σίντι ΜακΚέιν. Οπως προειδοποίησε μάλιστα η οργάνωση Save the Children, περίπου 230.000 παιδιά, έγκυοι και μητέρες νεογέννητων μπορεί να πεθάνουν από οξύ υποσιτισμό τους επόμενους μήνες.

«Οι επιθέσεις χωρίς διακρίσεις που σκοτώνουν, τραυματίζουν και τρομοκρατούν τους αμάχους θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μνημονεύοντας ειδικά την αναβίωση της εθνοτικής φονικής βίας στο μαρτυρικό Νταρφούρ, τόπο θηριωδίας και γενοκτονίας εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων στο πρόσφατο παρελθόν με θύτες τις διαβόητες παραστρατιωτικές ομάδες Τζαντζαγουίντ που μετεξελίχθηκαν στις RSF. Παρά τα παχιά λόγια που ακούστηκαν στη διάσκεψη και την έκκληση του ΟΗΕ για συγκέντρωση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι τραγικές ανάγκες, από τις διεθνές δωρεές μαζεύτηκαν τελικά σχεδόν τα μισά, δηλαδή 2,1 δισ. δολάρια.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνδιάσκεψη στο Παρίσι | AP Photo/Aurelien Morissard

«Καθήκον μας ήταν να δείξουμε ότι δεν ξεχνάμε τι συμβαίνει στο Σουδάν και ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» καθώς ο κόσμος επικεντρώνεται σε άλλες κρίσεις, υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στο κλείσιμο της διάσκεψης. «Δυστυχώς», αναγνώρισε, «το ποσό που μαζέψαμε σήμερα πιθανότατα εξακολουθεί να είναι μικρότερο αυτού που συγκέντρωσαν διάφορες δυνάμεις από την αρχή του πολέμου για να βοηθήσουν τη μία ή την άλλη πλευρά να αλληλοσκοτώνονται».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διεθνής διάσκεψη για τον έναν χρόνο εμφυλίου στο Σουδάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας