Η κατάσταση στη Νιγηρία είναι πολύ σοβαρή, καθώς η δράση της σουνιτικής ουαχαμπιτικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ βαίνει αυξανόμενη με γεωμετρική πρόοδο. Η ανασφάλεια στη Νιγηρία αποδεικνύεται από τις στατιστικές του Ιουλίου του 2014: υπολογίστηκε ότι το 2013 η χώρα είχε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων παγκοσμίως από ασύμμετρες επιχειρήσεις, δηλαδή 3.477 θύματα σε 146 επιθέσεις. Ο αριθμός είναι μεγάλος για την πιο αναπτυσσόμενη οικονομία της Δ. Αφρικής.
Με ιστορία 12 χρόνων, η Μπόκο Χαράμ έχει να επιδείξει πολύπλευρη δράση ασύμμετρου πολέμου τόσο στον ισλαμικό Βορρά όσο και το χριστιανικό Νότο. Με ορμητήριο την επαρχία του Μπόρνο στην ΒΑ Νιγηρία και παράπλευρη δράση στα παρακείμενα Καμερούν, Τσαντ και Νίγηρα, η οργάνωση συναγωνίζεται σε επίπεδα υποσαχάριου αφρικανικού ιερού πολέμου (τζιχάντ) την αλ-Σαμπάμπ της Σομαλίας και την ΑΚΙΜ στο Μάλι. Χρηματοδοτούμενη από διάφορα έξωθεν σουνιτικά ουχαμπιτικά δίκτυα και έσωθεν από έσοδα προερχόμενα από λύτρα απαγωγών και ληστείες τραπεζών, η Μπόκο έχει ιδιαίτερη έφεση σε δολιοφθορές, φόνους και απαγωγές, οι οποίες συνδέονται με το εκπαιδευτικό σύστημα της Νιγηρίας. Η υπόθεση των 276 μαθητριών που απήχθησαν από την πόλη Σιμπόκ τον Απρίλιο του 2014 δείχνει το μέγεθος της δράσης της Μπόκο Χαράμ. Ονομα και πράγμα δηλαδή, καθώς το όνομα της οργάνωσης ταυτίζεται με τον στόχο και τη δράση της: «το δυτικό-ξένο εκπαιδευτικό σύστημα-επιρροή (μπόκο στη γλώσσα χάουζα) απαγορεύεται (χαράμ στα αραβικά)».
Οι ουαχαμπίτες της Νιγηρίας δεν συμφωνούν με τη δυτική επιρροή στη χώρα: θεωρούν τον χριστιανικό Νότο δούρειο ίππο για τον εκχριστιανισμό και εκκοσμίκευση μιας κοινωνίας και οικονομίας, στην οποία ο μουσουλμάνοι είναι περιθωριοποιημένοι, επιζητώντας ισότιμο, αν όχι πρωταγωνιστικό, ρόλο στις εξελίξεις. Η ενέργεια αποτελεί τον μοχλό της όποιας οικονομικής ανάπτυξης της Νιγηρίας και το δυτικοπρεπές εκπαιδευτικό της σύστημα αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τον εκσυγχρονισμό ή εκδυτικισμό της. Οπως συμβαίνει σε άλλα μέτωπα του ισλαμικού κόσμου, λ.χ. το Αφγανιστάν και τη Μεσοποταμία, οι ουαχαμπίτες της Νιγηρίας επιδιώκουν να επιβάλουν το συντηρητικό «χανμπαλιστικό» Ισλάμ στο εκπαιδευτικό σύστημα της κάθε κοινωνίας και να αποθαρρύνουν την πρόσβαση της γυναίκας στη μάθηση ως μέσο αλλαγής του παραδοσιακού κοινωνικού ρόλου της.
Με εμφανή την επιχειρησιακή ισχυροποίηση της Μπόκο Χαράμ και την προοπτική ενίσχυσης και ενοποίησης του ουαχαμπιτικού τζιχάντ στην υποσαχάρια Αφρική σε πρώτη φάση, αλλά και στη βόρεια και ανατολική Αφρική σε δεύτερη φάση δεν θα αποτελεί έκπληξη, εάν το στρατιωτικό σώμα των 3.000 ανδρών που έστειλαν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του Εμπολα στην Δ. Αφρική παραμείνει και αναβαθμιστεί στην ευρύτερη περιοχή και μετά την υποχώρηση της επιδημίας. Αυτήν τη φορά, με… άλλη αποστολή.
* Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής – ΕΛΙΑΜΕΠ, συγγραφέας του «Ο Ελληνισμός στο Σύγχρονο Ιράν» (1837-2010), Αθήνα 2011
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας