Τάζοντας μεν τη διεξαγωγή «ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων» εκλογών, χωρίς να ορίσει όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για επιστροφή σε πολιτική διακυβέρνηση, ορκίστηκε χθες «μεταβατικός» πρόεδρος της Γκαμπόν ο στρατηγός Μπρις Ολιγκί Νγκεμά - επικεφαλής των πραξικοπηματιών στρατιωτικών οι οποίοι ανέτρεψαν την προηγούμενη βδομάδα το κλεπτοκρατικό καθεστώς της δυναστείας των Μπονγκό, αρπάζοντας την εξουσία σε άλλη μια πρώην γαλλική αποικία που είναι παράλληλα μία από τις σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Αφρικής.
Υπό τις επευφημίες πλήθους υποστηρικτών της χούντας που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Λιμπρεβίλ, ο 48χρονος Νγκεμά διακήρυξε ότι επιδιώκει τη συμμετοχή όλων των βασικών κοινωνικών ομάδων της Γκαμπόν στη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος «που θα υιοθετηθεί με δημοψήφισμα». Εξήγγειλε μεταξύ άλλων τη θέσπιση νέου εκλογικού νόμου και ποινικού κώδικα, ενώ υποσχέθηκε αμνηστία σε πολιτικούς κρατούμενους και εξόριστους αντιφρονούντες. Δήλωσε δε «έκπληκτος» για την καταδίκη του αναίμακτου πραξικοπήματος από δυτικές χώρες (πρωτίστως Γαλλία) αλλά και διεθνείς και αφρικανικούς οργανισμούς (ΟΗΕ, Αφρικανική Ενωση και Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Κεντρικής Αφρικής/ECCAS), καθώς πλασάρεται ως απελευθερωτής ενός φτωχού λαού κατακλεμμένου και καταπιεσμένου επί 56 χρόνια από τον αποθανόντα δικτάτορα Ομάρ Μπονγκό και τον γιο του Αλί, τον οποίο και ανέτρεψε την περασμένη Τετάρτη λίγη ώρα αφότου ανακηρύχτηκε ξανά νικητής μιας αμφισβητούμενης εκλογικής διαδικασίας που σημαδεύτηκε από νοθεία, όπως καταγγέλλει επίμονα η αντιπολίτευση.
Αν και πολλοί κάτοικοι της Γκαμπόν επιζητούν αλλαγή, καλωσορίζοντας -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- το στρατιωτικό πραξικόπημα, αρκετοί άλλοι θεωρούν ότι η χούντα του Νγκεμά αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του προηγούμενου καθεστώτος, αφού ο «μεταβατικός» πρόεδρος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής του καριέρας στον στενό κύκλο των Μπονγκό. Σύμφωνα μάλιστα με το Associated Press, «είναι ξάδελφος του ανατραπέντος προέδρου Αλί Μπονγκό και υπηρέτησε ως σωματοφύλακας του εκλιπόντος πατέρα του». «Πρόκειται για παλατιανό πραξικόπημα», κατήγγειλε σε διεθνή ΜΜΕ ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Αλμπέρ Οντό Οσά, υποστηρίζοντας ότι ενορχηστρώθηκε από την Πασκαλίν Μπονγκό, αδερφή του Αλί, κι ότι ο λαός της Γκαμπόν σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι η δυναστεία εξακολουθεί να κυβερνά δι’ αντιπροσώπου.
Σύμφωνα δε με έρευνα του 2020 από το ερευνητικό δημοσιογραφικό δίκτυο Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), που επικαλείται το Al Jazeera και αφορά περιουσιακά στοιχεία των Μπονγκό στις ΗΠΑ, ο Νγκεμά αγόρασε τρία σπίτια στο Μέριλαντ το 2015 και το 2018, πληρώνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά. Στην προσπάθεια πάντως να εδραιώσει την εξουσία του, ο στρατηγός και πρώην επικεφαλής της επίλεκτης προεδρικής φρουράς φρόντισε τις προηγούμενες μέρες να συναντηθεί με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και εργατικών συνδικάτων, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και θρησκευτικούς ηγέτες μεταξύ άλλων, εξαγγέλλοντας μεταρρυθμίσεις και προειδοποιώντας ότι δεν θα ανεχτεί τη διαφθορά…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας