Η κυβέρνηση του προέδρου Αλ Σίσι το χαρακτήρισε «αναγέννηση της Αιγύπτου». Και είναι γεγονός ότι η συνολικού κόστους 8,5 δισ. δολ. και μείζονος γεωστρατηγικής σημασίας νέα Διώρυγα του Σουέζ έχει προκαλέσει εδώ και μήνες «πατριωτικό πυρετό» στη βορειοαφρικανική χώρα, στα σημερινά εγκαίνια της οποίας αναμένεται να παραστούν δεκάδες ηγέτες από την Ευρώπη -ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας-, την Ασία, την Αφρική και αραβικές χώρες.
Για τον λόγο αυτό η πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, σύμβολο της «αραβικής άνοιξης», έχει στολιστεί και φωταγωγηθεί, ενώ η σημερινή μέρα κηρύχθηκε εθνική αργία. Ενδεικτικό της διεθνούς προβολής που θέλει να δώσει στην τελετή των εγκαινίων η αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι ότι η καμπάνια ανατέθηκε στην κοινοπραξία WWP, μία από τις κορυφαίες εταιρείες marketing και επικοινωνίας διεθνώς.
Η μήκους 190 χιλιομέτρων διώρυγα, που μετρά ήδη 146 χρόνια ιστορίας, αποτελεί την ταχύτερη θαλάσσια «οδό» μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Οι νέες βελτιώσεις, με μερική επέκταση της παλαιάς διώρυγας κατά 37 χλμ. και την κατασκευή μιας νέας, παράλληλης, μήκους 35 χλμ., θα επιτρέψουν τη διπλή διέλευση πλοίων για πρώτη φορά, ενώ θα μειώσουν τους χρόνους αναμονής των πλοίων έως και κατά οκτώ ώρες.
Η νέα διώρυγα δεν αντιπροσωπεύει μόνο την οικονομική αλλά και την πολιτική «αναγέννηση» της Αιγύπτου, καθώς η κυβέρνηση του Καΐρου έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή του -κολοσσιαίου, είναι η αλήθεια- έργου.
Κρίσιμη συγκυρία
Τα εγκαίνια γίνονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτικά περίοδο για τη χώρα, καθώς οι εξτρεμιστές ισλαμιστές έχουν εξαπολύσει πολλές φονικές επιθέσεις στη Χερσόνησο του Σινά, πλήττοντας βαριά και την τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Ως εκ τούτου, το ζήτημα της ασφάλειας στην ευρύτερη, εξαιρετικά ταραγμένη εδώ και δεκαετίες περιοχή αποτελεί έναν διαρκή «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση Αλ Σίσι, πόσο μάλλον εν όψει των (επανα)προγραμματισμένων βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Μέχρι στιγμής πάντως ο Αλ Σίσι κέρδισε το στοίχημα, καθώς η νέα διώρυγα εγκαινιάζεται μέσα σε μόλις έναν χρόνο από την εξαγγελία του γεωπολιτικά φιλόδοξου έργου. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο Κάιρο είναι ότι τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα μετρούσαν εδώ και ημέρες αντίστροφα τον χρόνο για τα εγκαίνια.
Φυσικά, υπήρξε σημαντικό οικονομικό και πολιτικό κόστος, καθώς οι ξένοι επενδυτές και εργολάβοι ζήτησαν βραχυπρόθεσμα δάνεια από αιγυπτιακές τράπεζες, ενώ εκατοντάδες χωρικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που βρίσκονταν στην περιοχή των έργων.
Σχεδόν ενάμιση αιώνα τώρα, η διώρυγα υπήρξε και συνεχίζει να αποτελεί βασική πηγή εσόδων για τη χώρα, αλλά και σύμβολο της εθνικής ανεξαρτησίας της από το 1956, οπότε την εθνικοποίησε ο πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ (μέχρι τότε ανήκε στη γαλλοβρετανική εταιρεία της Διώρυγας του Σουέζ).
Περισσότεροι από 43.000 εργάτες με τους μεγαλύτερους εκσκαφείς στον πλανήτη δούλεψαν νυχθημερόν προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο, το οποίο έχουν «αγκαλιάσει» με πολλές ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο οι Αιγύπτιοι πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 8,5 δισ. δολ. για τη Νέα Διώρυγα του Σουέζ, η κυβέρνηση εξέδωσε ομόλογα, τα οποία αγοράστηκαν στην εγχώρια αγορά μέσα σε μόλις μία εβδομάδα!
Πολλοί «ποντάρουν» ότι το «φαραωνικό» έργο θα δώσει ώθηση στην εθνική οικονομία, δημιουργώντας μια ζώνη ανάπτυξης δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα αντιστοιχεί με το 1/3 της αιγυπτιακής οικονομίας.
Αμφιβολίες
Δεν είναι λίγοι πάντως οι αναλυτές που αμφιβάλλουν για το κατά πόσον το έργο θα σηματοδοτήσει -τουλάχιστον άμεσα- την ευημερία στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα. Οπως ο σύμβουλος επί ναυτιλιακών θεμάτων της εταιρείας Clarksons, Κόλιν Γκρίντλαντ, ο οποίος, μιλώντας στη Wall Street Journal και αναφερόμενος στον Αλ Σίσι και τους στόχους του, έκανε λόγο «για φιλόδοξα σχέδια που δεν στηρίζονται σε απτά στοιχεία».
Από τη διάνοιξη στην επέκταση
Η Διώρυγα του Σουέζ εγκαινιάστηκε στις 17 Νοεμβρίου 1869, ενώνοντας τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα -αν και ανεπίσημα το πρώτο πλοίο την είχε διαπλεύσει νωρίτερα, στις 17 Φεβρουαρίου του 1867. Οι εργασίες για τη διάνοιξη του καναλιού είχαν αρχίσει στις 25 Απριλίου του 1859.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέθεσε το έργο σε γαλλική εταιρεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο μηχανικός και διπλωμάτης Φερντινάν Ντε Λεσέπς. Για την αποπεράτωσή του εργάστηκαν 1,5 εκατομμύριο Αιγύπτιοι, 125.000 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους, κυρίως εξαιτίας της χολέρας.
Η ολοκλήρωση της διώρυγας άλλαξε ριζικά το εμπόριο και τις μετακινήσεις, καθώς για να φτάσει κανείς από την Ευρώπη στην Ασία ακτοπλοϊκώς δεν χρειαζόταν πλέον να κάνει τον περίπλου της Αφρικής. Στις 26 Ιουλίου του 1956 ο Αιγύπτιος πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ προχώρησε στην εθνικοποίησή της. Μία απόφαση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και οδήγησε στον αποκαλούμενο Πόλεμο του Σουέζ, καθώς η Βρετανία, η Γαλλία και το Ισραήλ κήρυξαν τον πόλεμο στην Αίγυπτο.
Λόγω των συγκρούσεων η διώρυγα παρέμεινε κλειστή για αρκετούς μήνες, ενώ ο ΟΗΕ αποδέχθηκε την αιγυπτιακή κυριαρχία. Μετά τον «πόλεμο των έξι ημερών» το 1967, το κανάλι έκλεισε και πάλι, έως τις 5 Ιουνίου του 1975. Σήμερα, περί τα 15.000 πλοία διαπλέουν κάθε χρόνο το μείζονος εμπορικής και γεωπολιτικής σημασίας πέρασμα.
«Σταθμός» στο διεθνές εμπόριο
Η Νέα Διώρυγα του Σουέζ αλλάζει τα δεδομένα στο διεθνές εμπόριο, καθώς θα χρησιμοποιείται συνολικά από 1,6 δισ. «πελάτες» ετησίως, με τα ετήσια έσοδα να εκτοξεύονται από 5,3 δισ. δολ. που είναι σήμερα, στα 13,2 δισ. δολ. το 2023. Εως τότε, θα τη διαπλέουν 97 πλοία ημερησίως (από 49 σήμερα), με αμφίδρομη μάλιστα πλεύση.
Επίσης αναμένεται σημαντική αύξηση και στη διά θαλάσσης μεταφορά «μαύρου χρυσού» διεθνώς, σε 10% από 8% που είναι σήμερα, συνδυαστικά με τον αγωγό SUMED της Αιγύπτου. Επιπλέον έσοδα θα υπάρξουν και λόγω της δραματικής μείωσης του μέσου χρόνου αναμονής των πλοίων πριν αυτά εισέλθουν στη διώρυγα, από τις 11 στις 3 ώρες.
Επαφές Τσίπρα-Ολάντ-Μεντβέντεφ-Αλ Σίσι
Παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ.
Κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος μεταβαίνει προσκεκλημένος της αιγυπτιακής κυβέρνησης και του προέδρου της χώρας, Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, θα έχει σημαντικές διμερείς συναντήσεις.
Μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με επίκεντρο τη διμερή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να διαβεβαιώσει τον κ. Μεντβέντεφ ότι η Ελλάδα στηρίζει τον «ελληνικό αγωγό».
Η ρευστή κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή θα τεθεί επί τάπητος στο ραντεβού με τον Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, το οποίο σημειωτέον είναι το δεύτερο μέσα σε λίγους μήνες (η πρώτη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου).
Στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας αναμένεται να παραστούν δεκάδες ηγέτες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, ενώ μεγάλη υπολογίζεται να είναι η συμμετοχή αντιπροσωπειών αραβικών χωρών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας