Πέντε 24ωρα μετά τη μαζική δολοφονία 148 ανθρώπων, χριστιανών φοιτητών κατά κύριο λόγο, στο πανεπιστήμιο της πόλης Γκαρίσα, από την ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, η Πολεμική Αεροπορία της Κένυας προχώρησε χθες στο πρώτο μείζον στρατιωτικό πλήγμα-απάντηση στην επίθεση της οργάνωσης, της πλέον αιματηρής στην αφρικανική χώρα από το 1998, όταν η Αλ Κάιντα ανατίναξε τις αμερικανικές πρεσβείες στο Ναϊρόμπι και το Νταρ-ες-Σαλάμ της Τανζανίας, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.
Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κενυατικού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τα στρατόπεδα στο Γκοντοντόουε και το Ισμαήλ, αμφότερα στην περιφέρεια Γκέντο της Σομαλίας, στα σύνορα με την Κένυα, ωστόσο λόγω της πυκνής νέφωσης είναι δύσκολο να εξακριβωθούν τα αποτελέσματα του βομβαρδισμού. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Αλ Σαμπάμπ, σεΐχης Αμπντασίς Αμπού Μουσάμπ, υποστήριξε ότι οι βόμβες έπληξαν αγροτική περιοχή και όχι τους άνδρες του.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters, κυβερνήτες, βουλευτές και οι αξιωματούχοι ασφαλείας των περιοχών που βρίσκονταν κοντά στη μεθόριο Κένυας-Σομαλίας δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν λίστα ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην Αλ Σαμπάμπ.
Γεγονός πάντως παραμένει ότι το Ναϊρόμπι πρέπει να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να περιορίσει τις επιδρομές της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης στην αχανή και «διάτρητη» μεθόριο μήκους 700 χιλιομέτρων, επιδρομές οι οποίες, εκτός των άλλων, έχουν επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Χθες, δεύτερη ημέρα του τριήμερου πανεθνικού πένθους, στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι ο θρήνος συνεχίστηκε, με δεκάδες συγγενείς να προσπαθούν να αναγνωρίσουν τις σορούς των αγαπημένων τους στο νεκροτομείο, ενώ τα τοπικά ΜΜΕ γίνονται όλο και περισσότερο επικριτικά απέναντι στην «πρόχειρη», όπως τη χαρακτηρίζουν, στρατιωτική απάντηση στη σφαγή της Γκαρίσα.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ράιλα Οντίνγκα, ο οποίος το 2011 ως πρωθυπουργός έστειλε στρατεύματα στη Σομαλία για να πολεμήσουν εναντίον της Αλ Σαμπάμπ, δήλωσε χθες στην εφημερίδα «Standard» ότι «η κυβέρνηση ίσως θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να αποσύρει και τον τελευταίο της στρατιώτη από τη Σομαλία, όπως έκαναν οι ΗΠΑ το 1993 μετά την κατάρριψη ελικοπτέρου Black Hawk στο Μογκαντίσου με 18 νεκρούς».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας