Η αστυνομία της Νιγηρίας, στην πολιτεία της Καντούνα, διέσωσε πάνω από 300 αγόρια, τα οποία εντοπίστηκαν σε ισλαμικό σχολείο αλυσοδεμένα. Τα παιδιά αυτά, μεταξύ των οποίων πολλά ανήλικα είχαν υποστεί βασανιστήρια, βιασμούς, ενώ ζούσαν, σύμφωνα με την αστυνομία «σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες, με το πρόσχημα ότι τους διδάσκουν το Κοράνι και τους αναμορφώνουν».
Η αστυνομία διέσωσε τα παιδιά έπειτα από επιδρομή σε κτίριο στη συνοικία Ριγκάσα, στα βόρεια της χώρας, καθώς είχαν προηγηθεί καταγγελίες γειτόνων, οι οποίοι δήλωναν ότι «κάτι άρρωστο» συνέβαινε σε αυτό το θρησκευτικό σχολείο.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πολιτείας της Καντούνα, Γιακούμπου Σάμπο, ο ιδιοκτήτης του εκπαιδευτικού ιδρύματος και οι έξι βοηθοί του συνελήφθησαν.
Οι ηλικίες των παιδιών που εντοπίστηκαν ήταν από 5 ετών έως 19 ετών.
Σύμφωνα με τον Γιακούμπου Σάμπο, βρέθηκαν «περίπου 100 μαθητές, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν παιδιά που δεν ήταν καν 9 ετών, αλυσοδεμένα σε ένα μικρό δωμάτιο, όπου τα είχαν βάλει για να διορθωθούν και να γίνουν υπεύθυνα».
«Τα θύματα είχαν υποστεί κακομεταχείριση. Κάποια από αυτά είπαν ότι είχαν βιαστεί από τους καθηγητές τους», ανέφερε.
Επίσης οι αστυνομικοί βρήκαν ένα «δωμάτιο βασανιστηρίων», όπου τους μαθητές τους έδεναν με αλυσίδες και τους ξυλοκοπούσαν όταν οι «εκπαιδευτικοί» έκριναν ότι είχαν κάνει κάποιο σφάλμα.
Τα θύματα ήταν διαφόρων εθνικοτήτων, ενώ δύο παιδιά δήλωσαν κατά την κατάθεσή τους ότι τα είχαν πάει εκεί οι γονείς τους από την Μπουρκίνα Φάσο. Τα περισσότερα παιδιά προέρχονταν από βόρειες πολιτείες της Νιγηρίας.
Το σχολείο αυτό λειτουργούσε περίπου δέκα χρόνια και φιλοξενούσε παιδιά που τα είχαν πάει εκεί οι γονείς τους για να διδαχθούν το Κοράνι, αλλά και για να ξαναμπούν στον ίσιο δρόμο, καθώς κάποια είχαν παραβάσεις ή ήταν χρήστες ναρκωτικών.
Ο βορράς της Νιγηρίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, διαθέτει πολλούς «οίκους αναμόρφωσης», περισσότερο ή λιγότερο επίσημους, που προσφέρουν μια αυστηρά θρησκευτική παιδεία.
Οι γονείς ορισμένων θυμάτων δήλωσαν «συγκλονισμένοι» και «εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους» όταν είδαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα παιδιά τους, διότι δεν είχαν την παραμικρή ιδέα γι' αυτό που συνέβαινε. Όπως έγινε γνωστό, πήγαιναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τρόφιμα στα παιδιά τους και τους επιτρεπόταν να τα βλέπουν μόνον μία φορά στους τρεις μήνες.
«Δεν τους επιτρεπόταν να μπουν μέσα στο σχολείο ώστε να δουν τι συμβαίνει, τα παιδιά τα έβγαζαν έξω για να τα δουν για μια στιγμή», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας