Με τον στρατό να αναπτύσσεται στις μεγάλες πόλεις και τους πολίτες να αψηφούν τον φόβο και να διαδηλώνουν πανεθνικά υπέρ της ενότητας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας απαντά η Τυνησία στο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα της Τετάρτης, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το «Ισλαμικό κράτος». «Η πατρίδα μας αιματοκυλίστηκε, αλλά είναι ακόμα όρθια» έγραφε ένα από τα πλακάτ στη μεγάλη συγκέντρωση έξω από το εθνικό Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας, όπου συνέβη το μακελειό με θύματα 20 ξένους τουρίστες από όλον τον κόσμο κι έναν Τυνήσιο αστυνομικό.
Οι αρχές αναγνώρισαν τους δύο νεκρούς δράστες Γιασίν αλ Αμπίντι και Χάτεμ αλ Χασνάουι, τυνησιακής υπηκοότητας, οι οποίοι –σύμφωνα με την κυβέρνηση– είχαν στρατολογηθεί σε τζαμιά της Τυνησίας και είχαν ταξιδέψει τον Σεπτέμβριο στη γειτονική Λιβύη, όπου εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα τζιχαντιστών.
Ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ γνωστοποίησε ότι ο Αμπίντι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και πως οι υπηρεσίες ασφαλείας συνεργάζονται με τις αρχές άλλων κρατών, προκειμένου να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες για τις διασυνδέσεις των τρομοκρατών. Αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν χθες εννέα άτομα: τους πέντε για άμεση εμπλοκή στην επίθεση και τους υπόλοιπους τέσσερις ως μέρος εξτρεμιστικού πυρήνα, που παρείχε υποστήριξη για το χτύπημα.
Με ηχητικό μήνυμα το «Ισλαμικό κράτος» επαίνεσε τους δύο ενόπλους ως «ιππότες» που έφεραν «την πρώτη σταγόνα της βροχής», απειλώντας με νέα πλήγματα στην Τυνησία. Αποκάλεσαν δε την επίθεση στο μουσείο «ευλογημένη εισβολή σε άντρο απίστων και φαύλων».
Βουλευτίνα του κοσμικού κυβερνώντος κόμματος Νιντάα Τούνες δήλωσε στο Associated Press πως περίπου 2.000 ύποπτοι για τρομοκρατία πιστεύεται ότι βρίσκονται εντός της χώρας, πολλοί από τους οποίους έχουν επιστρέψει από τη Συρία και το Ιράκ. «Ορισμένοι είναι “μοναχικοί λύκοι” και ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Εχουν ξαμοληθεί με όπλα και δεν αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη σε όποιο σημείο μπορούν να χτυπήσουν».
Ο ρόλος της Αλ Κάιντα
Εκτός από την εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση σαλαφιστών Ανσάρ αλ Σαρία, που έχει σε μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί στους κόλπους του «Ισλαμικού Κράτους» στη Λιβύη, ο –μικρός σε δυνάμεις– τυνησιακός στρατός έχει να αντιμετωπίσει (μαζί με τις «εισαγωγές» και «εξαγωγές» μαχητών και οπλισμού από τη διάτρητη συνοριακή γραμμή με τον εμπόλεμο γείτονά της) και έτερο εξτρεμιστικό μέτωπο. Αυτό της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM), που δραστηριοποιείται στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Αλγερία.
Ο κλεφτοπόλεμος σε ορεινές περιοχές με τους εξτρεμιστές του Ισλάμ δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει αιματηρές επιθέσεις, ενώ ειδικοί σε θέματα ασφάλειας εκτιμούν πως η σκληρή καταστολή του ισλαμιστικού «αντάρτικου» εξωθεί τους τρομοκράτες σε ακόμα πιο προκλητικά και συμβολικά παράλληλα χτυπήματα. Οπως αυτό στο μουσείο της Τύνιδας, που στοχοποίησε μια δημοκρατία στα σπάργανα και την τουριστική βιομηχανία της, που αρχίζει να ανακάμπτει. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξουν απώλειες ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων τη φετινή σεζόν, καθώς ο τουρισμός συμβάλλει κατά 7% στο ΑΕΠ της χώρας.
Ηδη ξεκίνησαν οι πρώτες ακυρώσεις από ιταλικές εταιρείες που διοργανώνουν κρουαζιέρες στη Μεσόγειο και σταματούν πλέον να προσεγγίζουν τα λιμάνια της Τυνησίας, καθώς αρκετά από τα θύματα του χτυπήματος στο Μπάρντο ήταν επιβάτες τους, όχι μόνο από την Ιταλία αλλά και από πολλές άλλες χώρες. Μεταξύ των 20 νεκρών (που δεν έχουν ακόμα όλοι αναγνωριστεί) και των 50 τραυματιών βρίσκονται υπήκοοι Ισπανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Αυστραλίας, Ιαπωνίας και Κολομβίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας